info.dealphenaar@gmail.com

Vrijdag groot gebed Offerfeest op voetbalveld Alphia


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Alphense moskee El-Fath verplaatst het traditionele Eid-gebed op de vrijdag van het Offerfeest naar het voetbalveld van Alphia. Aanstaande vrijdag om acht uur 's ochtends worden honderden moslims verwacht bij de grote gebedsdienst in de openlucht. Het Offerfeest is samen met het Suikerfeest, de afsluiting van de vastenmaand Ramadan, een van de belangrijkste feesten in de islam.

Naar de even verderop gelegen voetbalvereniging wordt uitgeweken vanwege de coronamaatregelen. Wie wil bidden moet verplicht een eigen gebedskleed en mondkapje meenemen. Handen schudden en elkaar een knuffel geven is niet toegestaan en er wordt gebeden op anderhalve meter afstand. Op het voetbalveld worden markeringen aangebracht waarbinnen iedereen moet plaatsnemen.

Voet tegen voet, schouder aan schouder

Als gevolg van het coronavirus is El-Fath, de Marokkaanse moskee aan de Sportlaan, sinds 1 juli zeer beperkt open. 'Wij hebben deze maand gebruikt om te oefenen, te experimenteren en te leren', vertelt Najim Kallis van de jongerenwerkgroep van El-Fath.

Twee vrijdagen is de moskee opengegaan voor het middaggebed. Dit vrijdaggebed is te vergelijken met wat de kerkdienst op zondagen betekent voor christenen. 'Wij moslims zijn gewend om staand, naast elkaar, te bidden. Het gebed bestaat uit diverse houdingen en wij staan meestal voet tegen voet en schouder aan schouder', legt Kallis uit. 'Wij hebben nu ervaren hoe het is om met anderhalve meter afstand te bidden.'

Kallis moet er nog aan wennen. 'Je mist dat voetje naast je, of die schouder. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer het went.' Op de momenten dat de moskee open is, worden maximaal 100 mensen toegelaten. Ter vergelijking, tijdens de Ramadan komen normaliter 500 à 600 mensen naar El-Fath om te bidden.