info.dealphenaar@gmail.com

Column Harry Slagter: Verdeel en heersDoor: Harry Slagter

Toen ik afgelopen week minister president Mark Rutte, samen met minister Hugo de Jonge op tv zag verschijnen om samen het gepeupel toe te spreken met als doel toch vooral de collectieve angstpsychose in leven te houden, kreeg ik zo’n Anton Pieck tafereel voor ogen. Terwijl buiten de temperatuur inmiddels rond en boven de 30 graden schommelt, probeer ik u toch even mee te nemen naar een oud Hollandse winter waarbij een ijzige oosten wind alles doet bevriezen.

Duizenden eenden, ganzen, zwanen en meerkoeten zwemmen rondjes in een vijver die door de bittere koude steeds verder dicht vriest. Door de gezamenlijke inspanning van al die vogels voorzien ze zich nog van een stukje ruimte om in leven te blijven. Langs de besneeuwde oever van die vijver stopt een luxe limousine en 1 van de raampjes zakt langzaam in het portier. Vanuit de behaaglijk warme auto komt een arm naar buiten en in de vijver is duidelijk te merken dat er iets aanstaande is. Opgewonden komen alle zwemvogels richting de auto en het gekrijs en gekwaak is oorverdovend. De arm vanuit de auto verdwijnt in een plastic zak en graait daar een handvol broodkruimels uit die hij vervolgens richting de inmiddels uitzinnige vogelverzameling gooit.

Over elkaar heen duikelend en rollend begeven de vogels zich naar de plek waar het handje broodkruimels terecht is gekomen. Vanuit de auto klinken de bijkans satanische lachjes van 2 personen bij het aanzien van de onbeholpen vijverbewoners die elkaar te lijf gaan om ook wat van die kruimels te bemachtigen. De arm verdwijnt weer in de auto en nog eventjes blijft het raam openstaan zodat de inzittenden zich nog even kunnen vermaken met dit schouwspel. Na enkele minuten sluit het raam zich weer en zoeft de limousine weg van de vijver.

Terwijl sommige vogels nog opgewonden heen en weer blijven bewegen op zoek naar een kruimeltje, druipen de meeste vogels, zonder ook maar een kruimeltje gehad te hebben, weer af naar de plek in het ijs die nog open is. Terwijl de aandacht van de vijverbewoners gericht was op de auto, heeft de aanhoudende strenge vorst niet stil gezeten en is de open plek in de vijver significant kleiner geworden. Juist de gezamenlijke inspanning en beweging was de enige reden dat er nog wat levensruimte was in de vijver en het ijs niet verder kon aanzetten. Doordat ze zich hadden laten verleiden en gek hadden laten maken door die paar broodkruimels, toegeworpen uit het geopende autoraam, besefte ze niet dat hun bewegingsvrijheid ongemerkt een stuk beperkter was geworden.

Ja dit beeld kreeg ik voor ogen bij die persconferentie van beide heren. Nederland rolt van blijdschap over elkaar heen omdat de beperkende maatregelen een ietsje pietsje losgelaten worden. Op de achtergrond gaan de voorbereidingen van verdere inperkingen van onze vrijheid gewoon door. Die app gaat er gewoon komen en misschien kan de overheid ons niet verplichten om deze te installeren of te gebruiken maar ze zullen de omgekeerde tactiek gaan gebruiken door het uitsluiten van mensen die hem niet willen en weigeren. Wat betreft de tunnelvisie van het RIVM en ons kabinet met betrekking op een, nog te ontwikkelen, vaccin zie ik hetzelfde spookbeeld opdoemen. De regering heeft al verregaande stappen gezet en is in zee gegaan met een farmaceut, die niet echt goed en betrouwbaar bekend staat, om zo snel mogelijk met een serum op de markt te komen. Voor virussen zoals SARS, Hiv, Ebola etc. is er na soms wel 40 jaar nog steeds geen afdoende remedie gevonden maar voor dit Covid-19 virus zou dat binnen paar maanden moeten lukken?

Ik ben zelf geboren met de zogenaamde Planta ziekte. Omdat mijn moeder tijdens de zwangerschap een speciale, door Unilever op de markt gebrachte ,zoutloze margarine had gegeten waarvan de bijwerkingen op lange termijn niet of slecht waren onderzocht met alle gevolgen van dien. Een bekender voorbeeld van medicijnen waarvan de uitwerking op termijn desastreuze gevolgen had was het middel Softenon van fabrikant Organon. Een levensgevaarlijke ontwikkeling dus de visie van dit kabinet en het gedram om zo snel mogelijk de hele bevolking een goedje in te willen spuiten waarvan niemand weet of het werkt, wat de bijwerkingen op korte en lange termijn zijn en wat er verder toegevoegd is aan zo’n inenting.

Je ziet dan ook in tweedeling in de samenleving van mensen die zich inmiddels zo hebben laten indoctrineren over dit virus dat ze bij wijze van spreken nu al op de stoep van de GGD liggen om een shotje te halen. Anderen daarentegen gebruiken hun nuchtere verstand, laten zich niet alles aanpraten en zijn zich bewust dat de maatregelen die nog steeds van kracht zijn en blijven, ondanks de versoepeling, een dip inbreuk maken op de bewegingsvrijheid.

Zoals ik al beschreef in het verhaaltje over die vijver zou iedereen de krachten moeten bundelen en zo die vrijheid af te dwingen. Jammer genoeg is precies het punt waar deze regering in uitblinkt, het tegen elkaar opzetten van de bevolking. De discussie rondom het pensioenstelsel heeft oud en jong lijnrecht tegenover elkaar gezet. De dood van een gekleurde Amerikaanse beroepscrimineel wordt misbruikt om tegenstellingen in etniciteit uit te vergroten. Verschillende geloofsovertuigingen gepolariseerd en alleen de extremistische uitwassen tegen het licht gehouden. Tegenstanders van “het nieuwe normaal” worden weggezet als complotdenkers en zij die een kritische blik werpen op de stikstofdiscussie is al snel een klimaatontkenner.

Met een uit het Latijn afkomstige spreuk, Devide et impera ,vrij vertaald: verdeel en heers wordt deze tactiek genoemd. Al 3 eeuwen voor Christus werd deze tactiek toegepast en Wikipedia geeft hier een mooie omschrijving van. Quote: De tactiek houdt in dat de ene concurrent meer rechten krijgt dan de andere concurrent. De ene concurrent wordt onderworpen terwijl de andere als bondgenoot wordt gehouden. Hierdoor zal er nooit vriendschap ontstaan tussen hen beiden en hoeft de derde partij, diegene die deze tactiek gebruikt, niet te vrezen dat de eerste twee samen tegen hem zullen optreden. Einde citaat.

Dit is dus precies wat er in Nederland gaande is. De geschiedenis laat zien dat wanneer de burgers zich massaal verenigen ze een vuist kunnen maken. Ik denk dat ze zich hier in Den Haag, donders goed van bewust zijn en het dun door de broek loopt, bij het idee alleen al, dat de verdeelde samenleving zich massaal en eensgezind laat horen. Boeren, 1,5 meter critici, vaccin twijfelaars, kermis exploitanten, horeca, zorgmedewerkers, touringcar ondernemers en verder iedereen die te lijden hebben door de absurde maatregels zouden massaal in protest moeten komen. Een in beweging gekomen massa is niet te stuiten en de gehanteerde verdeel en heers politiek, zal dat ook niet tegenhouden.