info.dealphenaar@gmail.com

Ex-verslaafden en ggz-cliënten bron van onrust in deze Alphense buurt


Bron: AD Groene Hart

Het loopt aan de Aardster in Alphen spaak met bewoners die intensieve zorg nodig hebben. Volgens Iris van de Kolk (SP) gedragen sommigen zich erg agressief en bedreigend naar straatgenoten. Zorgwethouder Han de Jager kent de problemen en zegt dat er snel wordt ingegrepen.

In de wijk wonen verscheidene mensen die behandeling krijgen van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ook zijn er ex-verslaafden die het ‘gewone leven’ met zelfstandig wonen weer proberen op te pakken.

Maar zeker in de laatste weken gaat dat bepaald niet goed, stelt Van de Kolk. Sommigen gedragen zich agressief, anderen hebben psychotische aanvallen en daar worden buurtbewoners rechtstreeks mee geconfronteerd. ,,Zo kan het gebeuren dat kinderen op een verslaafde stuiten die knock-out in de goot ligt”, schetst Van de Kolk. Ook worden mensen bedreigd als zij veroorzakers aanspreken. ,,Ik kan foto’s en dreigbrieven laten zien.”

Niemand vrolijk

Volgens wethouder Han de Jager (zorg, CDA) zijn de problemen bij de verschillende organisaties bekend. Hij heeft een ‘directe interventie’ bepleit om de groeiende problemen in te dammen. Zo zijn de ggz, de GGD, Tom in de Buurt, Woonforte en de politie bijeen gekomen om een gezamenlijke aanpak voor te bereiden. ,,We willen met elkaar het wonen in deze buurt verbeteren. Van de huidige situatie wordt niemand vrolijk.”