info.dealphenaar@gmail.com

Coach4You zoekt nieuwe coaches!


Door: Gilde Alphen aan den Rijn

"Wordt u mijn coach?"

Coach4You is een landelijk project van Gilde Nederland. Het project ondersteunt kwetsbare leerlingen met een persoonlijke coach in de brugklas van het vervolgonderwijs. Coach4you is in Alphen aan den Rijn gestart in januari 2015. Sindsdien zijn tientallen kinderen voor kortere of langere periode begeleid en hebben met succes de brugklas afgesloten.

De coach komt gedurende de hele brugklas wekelijks bij de leerling op bezoek en kijkt waar de leerling ondersteuning bij nodig heeft. De coach maakt de leerling wegwijs in het voortgezet onderwijs, helpt bij het plannen van huiswerk en het bepalen van een goede leermethode. De coach heeft regelmatig overleg met de ouders en de leerling over allerlei schoolzaken.

Ook voor het komende schooljaar zijn er vele kinderen aangemeld, zoveel dat we niet genoeg coaches hebben om al deze brugpiepers te helpen. En dat is jammer.... ze hebben het hard nodig. We zijn dan ook op zoek naar nieuwe coaches die het leuk vinden een leerling die daar behoefte aan heeft te coachen.
Heeft u interesse om als coach aan de slag te gaan: kijk dan op onze website www.gildealphenaandenrijn.nl onder 'vacatures'. Of mail naar coach4you@gildealphenaandenrijn.nl. Telefonisch zijn we bereikbaar onder 0172 242 232


Lees meer

De Alphense Huttenbouw gaat toch door!!!


Door: Stichting Huttenbouw

3 juli 2020, na het moeten annuleren van de Huttenbouw in verband met de coronacrisis kregen we bijzonder veel reacties van kinderen, ouders, andere evenementen en al onze fantastische vrijwilligers.

Het was hartverwarmend en na het drogen van de tranen heeft het bestuur van stichting huttenbouw online de koppen bij elkaar gestoken om de mogelijkheden te bekijken.
Een jaar zonder dit geweldige evenement is ondenkbaar vinden wij.

Diverse ideeën kwamen boven zoals diverse kleine huttenbouwtjes of zes weken achter elkaar in kleine groepjes bouwen maar de oplossing is grootser als ooit tevoren!!

We gaan wereldwijd en zonder grenzen huttenbouwen.
De huttenbouw 2020 gebeurt online met de "EIGEN HUIS EN IN JE TUIN" editie.

Dit zal plaats vinden van 17 tot 21 augustus 2020. Dagelijks zal er een verslag gemaakt worden die in de avond LIVE te zien zal zijn via diverse kanalen. Misschien komen wij wel bij jouw hut langs om te filmen!

Zin om mee te doen? Schrijf je geheel GRATIS in via www.huttenbouw.nl/aanmelden-2020


Lees meer

Column Harry Slagter: Excuses


Door Harry Slagter

Nadat we maandenlang in een collectieve angstpsychose gestort zijn voor de gevolgen van het Corona virus, door de zwaar gesubsidieerde en gekleurde staatsomroep en de even zo van subsidie afhankelijke publieke omroepen, zijn de bakens inmiddels verzet en is die angstpsychose vervangen door het indoctrineren van een vals schaamtegevoel.

Het door excessief politiegeweld overlijden van de Amerikaanse crimineel George Floyd, is namelijk reden geweest voor veel mensen om de racisme en discriminatie discussie een prominente plaats te geven in de huidige samenleving. In een eerder column heb ik al eens aangegeven dat we hier in Nederland niet echt kunnen oordelen over de gewelddadigheid in de Verenigde Staten naast het simpele feit dat er tot op de dag van vandaag geen enkele aanwijzing is dat het hier een racistische moord betrof. Mede gezien de etnische afkomst van de betrokken agenten, heb ik daar ook mijn twijfels bij maar dit terzijde. Dat er racisme en discriminatie bestaat in dat land en in de rest van de wereld zal ik ook zeker niet tegenspreken. Ook in Nederland komt het voor maar ik heb mijn twijfels bij de boodschap die we nu voorgeschoteld krijgen namelijk dat we hier in Nederland allemaal racisten zijn.

Artikel 1 van de grondwet leert ons dat: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Het lijkt me dat hier geen onduidelijkheid over kan bestaan en ons rechtssysteem geeft ons, gelukkig nog, alle ruimte om dit af te dwingen bij overtreding van dit artikel en de dader of instantie die zich daar schuldig aan maakt, ter verantwoording te roepen. Zelfs als je binnen het Nederlandse rechtssysteem een onbevredigend antwoord krijgt is er altijd nog de mogelijkheid om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te stappen om daar je zaak voor te leggen.

Enkele weken terug was er in de tweede kamer het debat over de terugkeer van I.S. kinderen naar Nederland. Ik hoorde daar alle goedkope sentiment dooddoeners de revue passeren om toch vooral deze kinderen niet te straffen voor de daden van hun ouders. Ondanks het feit dat die ouders heel bewust hebben gekozen om naar dat oorlogsgebied af te reizen en zich daar vaak ook beestachtig gedragen hebben, kon ik me nog iets voorstellen bij dat standpunt.

Ik viel dan ook afgelopen week bijna van de bank van verbazing toen ik die clown van GroenSlinks, in de tweede kamer, hoorde brallen over het maken van excuses over het slavernij verleden van Nederland. Sorry hoor maar van zoveel hypocrisie zakt je broek toch af.

Kinderen van I.S. terroristen mag je niet de dupe laten worden van het gedrag en de misdaden van hun ouders maar je maakt je hard om, 200 jaar na dato, een groot gedeelte van de bevolking als racist weg te zetten voor iets waar enkele families zich in het verleden schuldig aan hebben gemaakt.

Het slavernij verleden is zeker niet iets om trots op te zijn maar maakt wel deel uit van onze geschiedenis die we niet even kunnen uitgummen. Er is eigenlijk geen bevolkingsgroep in de wereld die zich er niet schuldig aan gemaakt heeft of aan de andere kant slachtoffer van geweest zijn. Sterker nog zelfs tegenwoordig komt het nog steeds. Je hoeft maar te kijken naar de bouw van de stadions in Qatar waar tienduizenden arbeiders, waarvan er inmiddels plusminus 4000 van om het leven gekomen zijn, onder erbarmelijke omstandigheden, moeten werken om te zorgen dat de wereld straks 3 weken naar wat verwende voetballers kunnen kijken in een omgeving van klatergoud.

Diezelfde voetballers die nu hoog van de toren blazen over racisme maar anderzijds geen probleem hebben om als moderne slaaf verhandeld te worden tijdens een transferperiode.

Het is dan ook de vraag of de insteek waar nu voor gekozen is, de juiste is. In verschillende onderdelen van de samenleving zie je opeens spastische reacties om maar zo’n politiek-correct mogelijk statement te maken. Nog verdere polarisatie ligt daarmee op de loer en brengt ons allen nog verder van huis.

Neem bijvoorbeeld zo’n Edgar Davids. Persoonlijk door Minister Ollongren benaderd om de discussie rondom het slavernijverleden aan te zwengelen. Naast dat hij moeite heeft zijn handjes thuis te houden en meermalig in verband gebracht is met mishandeling van zijn vrouw, bezocht hij in 2017, samen met Patrick Kluivert, de omstreden Zimbabwaanse president Mugabe. Onder de leiding van die man groeide Zimbabwe uit tot één van de meest corrupte landen ter wereld. Zette hij gewapende milities in om blanke boeren van hun landerijen te verjagen, met tientallen doden als gevolg. Zo iemand moet dus het uithangbord worden van de discussie gericht op verbinding?

Wat te denken van Louis Hamilton, de formule 1 coureur onder contract bij Mercedes? Een statement maken door in een zwarte bolide rond te gaan rijden. Laten we het houden op een stukje gebrek aan kennis van de geschiedenis van deze man. 1 van de meest duistere figuren uit de geschiedenis liet zich namelijk graag rondrijden en aanbidden in zo’n zwarte Mercedes, toonbeeld van het Nazi tijdperk.

Ik mis de nuance in de hele discussie en ook de inbreng van mensen zoals oud voetballer Henk Fraser die een heel ander geluid laten horen en niet meteen in de slachtofferrol kruipt. Blijkbaar past die houding niet in het straatje van de staatsomroepen. Naar mijn mening is het allemaal niet zo zwart-wit als men ons nu wil doen voorkomen. Het verder pushen om excuses maken voor iets van paar 100 jaar terug lijkt me dan ook ongepast en contraproductief.Lees meer

Oeps, handdruk in coronatijd, excuses van Alphense wethouder

Foto: Gemeente Alphen

Bron: AD Groene Hart

En toen drukte hij iemand zomaar de hand. Oei, fout in coronatijd. En dus maakte de Alphense wethouder Kees van Velzen excuses voor deze ‘spontane’ actie.

De Alphense wethouder was woensdag bij de officiële sleuteloverdracht van het gloednieuwe wijkgebouw. Van Velzen vertelt in een bericht op Facebook dat oud-bestuurslid Nico Tamaelasapal van de Molukse vereniging Kaju Putih 'warme en indringende woorden’ sprak.

Daarop stak die zijn hand uit. ,,Ik heb gelijk de opmerking gemaakt dat dit niet volgens protocol is, maar heb hem wel de hand geschud’’, schrijft Van Velzen. ,,Maar achteraf spijt het mij dat ik me niet aan de 1,5 meter afstand heb gehouden.’’
Lees meer

Boskoopse Braderie gaat niet door: ‘De hele dag politieagent spelen zien we niet zitten’


Bron: AD Groene Hart

De Boskoopse Braderie, op 18 en 19 september, gaat definitief niet door. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De braderie trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers. ,,We kijken of we iets kleinschaligs kunnen doen”, zegt Richard van Loon, van de Braderievereniging. ,,Een marktje met een beetje straattheater, zoiets.”

De organisator verwijst naar andere geannuleerde evenementen: ,,De Jaarmarkt in Hazerswoude, Bruisend Reeuwijk, de Najaarsmarkt in Bodegraven en de Jaarmarkt in Alphen, allemaal gecanceld.”

Volgens Van Loon is de 1.5 meterregel een enorme beperking. ,,Als organisatie ben je verantwoordelijk voor de naleving hiervan. Dat is niet haalbaar. We moeten de hele dag politieagent spelen, dat zien we niet zitten. Sfeer maken wordt heel lastig.”

De braderie-organisatie bestaat vooral uit ondernemers. Zelf heeft Van Loon een horecazaak in het centrum. ,,We moeten onze eigen klanten de les gaan lezen. Dit mag niet, dat mag niet. Ook niet echt bevorderlijk.”

Hij heeft veel contact gehad met de gemeente Alphen. ,,We hebben alternatieven besproken, maar als je wat wilt moet je met een heel goed plan komen. Logisch natuurlijk, je wilt geen superspreading event organiseren.”


Lees meer

Probeer nu een e-bike!

Bron: allesinalphen.nl

Bereikbaar Haaglanden en Rijnland heeft het hele jaar een “probeer een e-bike” actie voor mensen die normaal gesproken met de auto naar het werk gaan. Woont u in onze gemeente, reist u nu met de auto naar het werk en wilt u dat een keer met een e-bike doen? Dan is dit u kans!

Want u kunt nu een week lang gratis een e-bike uitproberen. De actie is mogelijk extra interessant voor Boskopers die van 12 juli tot en met 8 augustus niet per auto over de Hefbrug kunnen.

U kunt meedoen als:


In de regio doen 14 fietshandelaren mee met deze actie, ook Gek van fietsen in Alphen aan den Rijn.

Meer informatie vindt u op de website van Way2go.Lees meer

Mavom verhuist gedeeltelijk naar De Schans II in Alphen
Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alphense bedrijf Mavom gaat een extra locatie openen op bedrijventerrein De Schans II. Aan de Gouwelandenlaan in Alphen aan den Rijn komt een nieuw distributiecentrum voor Mavom BV, de bedrijfstak dat zich richt op specialty chemicals.

Mavom heeft twee bedrijven, die allebei gevestigd zitten op industrieterrein Rijnhaven. De laatste jaren is de organisatie flink gegroeid. Mavom Chemie, de producent van chemicaliën, blijft aan de Handelsweg, Mavom BV verhuist naar een nieuwbouwlocatie.

Mavom valt als groothandel voor chemische producties in een specifieke milieucategorie. Volgens de gemeente Alphen aan den Rijn zijn er geen belemmeringen die de verhuizing naar De Schans II in de weg staan. In de toekomst mag zich geen tweede chemiebedrijf vestigen in dat gebied.Lees meer

Twee coronapatiënten uit gemeente Alphen aan den Rijn opgenomen in ziekenhuis


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het aantal inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn dat met het coronavirus is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, is opgelopen van zestig tot 62.

In totaal is bij 218 mensen het coronavirus officieel vastgesteld. Het dodental (25) is in de afgelopen weken gelijk gebleven.

Tot 1 juli zijn in Nederland ruim 6100 mensen overleden als gevolg van het coronavirus, meer dan 50.273 raakten besmet. Het RIVM schat in dat op dit moment zo'n 1700 Nederlanders het coronavirus onder de leden hebben.Lees meer

Voor het eerst roetveegpieten tijdens intocht Sinterklaas in Alphen aan den Rijn


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een deel van de zwarte pieten in Alphen aan den Rijn wordt dit jaar tijdens de intocht van Sinterklaas vervangen door roetveegpieten. De organisatie achter de jaarlijkse intocht, Stichting VakantieSpel, is van mening dat het maatschappelijke sentiment rond zwarte piet dermate is veranderd, dat dit het moment is om een nieuwe weg in te slaan.

'Wij merken dat óók binnen Alphen de meningen over piet aan het verschuiven zijn', stelt VakantieSpel-voorzitter Robbert Zantingh. Dat is zowel onder de bevolking als binnen de eigen organisatie het geval. Overwogen is om alleen door te gaan met roetveegpieten, maar vooralsnog wordt gekozen voor een mix van roetveegpieten en zwarte pieten.

Het is niet per definitie gezegd dat dit een tussenstap is voor Alphen en dat op termijn alsnog alle zwarte pieten worden vervangen door roetveegpieten. 'Ik sluit niet uit dat we uiteindelijk helemaal overgaan op roetveegpieten. Maar ik sluit ook niet uit dat een deel roetveeg en een deel zwart blijft.'

Black Lives Matter

De recente Black Lives Matter-demonstraties hebben volgens de organisatie geen invloed gehad op het besluit. De keuze om roetveegpieten toe te voegen, zegt Stichting VakantieSpel begin dit jaar al te hebben genomen.

Het is niet uit te sluiten dat deze wereldwijde racismediscussie alsnog invloed heeft op de hoeveelheid roetveeg- en zwarte pieten tijdens de Alphense intocht in november. 'Ik heb persoonlijk nooit het racistische achter piet gezien. Maar ik moet wel zeggen dat ik steeds meer ben gaan begrijpen, ook al heb ik het zelf niet gezien, dat andere mensen dat misschien wel zo ervaren.'

Andere lokale organisaties

De organisatie hoopt met de Alphense intocht een voorbeeld te zijn en dat alle andere intochten in de gemeente Alphen aan den Rijn, maar ook de sinterklaasfeesten op scholen, kinderdagverblijven en bij verenigingen, vanaf dit jaar roetveegpieten introduceren. 'Ik denk dat wij daar als maatschappelijke organisatie niet alleen in moeten staan. We moeten gezamenlijk ervoor zorgen dat het normaal wordt dat roetveegpieten onderdeel worden van het sinterklaasfeest', meent Zantingh.

'Als ik kijk naar mijn eigen kinderen, die kijken veel naar het landelijke Sinterklaasjournaal. Daarin zijn alleen roetveegpieten te zien. Onze kinderen zullen opgroeien met roetveegpieten, of wij volwassenen dat nou willen of niet. Daarom denk ik dat het aan ons als volwassenen de taak is, om met elkaar de roetveegpiet zo normaal mogelijk te maken. Ik denk dat het een beweging is, die onvermijdelijk is.'

'Ik hoop vooral op begrip'

Vorig jaar werden voor het eerst huisbezoeken, die het VakantieSpel ook doet, op aanvraag al met roetveegpieten afgelegd. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in februari de verschillende sinterklaasorganisaties bij elkaar geroepen om met elkaar in gesprek te gaan over het uiterlijk van de pieten. In oktober gaat burgemeester Liesbeth Spies (CDA) opnieuw om de tafel met alle comités.

Het VakantieSpel realiseert zich dat de keuze om roetveegpieten te introduceren de nodige reacties zal losmaken. 'Ik hoop vooral op begrip en ik hoop dat mensen zich gehoord voelen', aldus Zantingh. 'Tegelijkertijd moet ik er ook bij zeggen dat wij het nooit voor iedereen goed zullen doen. Maar we proberen het zo goed mogelijk aan te pakken en willen zo veel mogelijk kinderen een leuk sinterklaasfeest bezorgen.'

Corona

Het is de bedoeling dat Sinterkaas op zaterdag 14 november met de stoomboot aanmeert op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn. Maar kan de intocht wel doorgaan als gevolg van het coronavirus? 'Ik kan daar nog geen enkele uitspraak over doen. We weten het niet...', luidt het antwoord. 'We zijn heel druk bezig met de voorbereidingen en gaan uit van verschillende scenario's. We kunnen niet verder dan een maand vooruitkijken en weten niet hoe het er in november voor staat.'Lees meer

Alphen aan den Rijn tekent convenant in strijd tegen drugscriminaliteit


Bron: allesinalphen.nl

Politie, gemeenten, Openbaar Ministerie, netbeheerders, drinkwaterbedrijven, woningcorporaties en vastgoedbedrijven hebben de krachten gebundeld tegen drugscriminaliteit. Gemeente Alphen aan den Rijn is één van de ondertekenaars.

Met de ondertekening van het Drugsconvenant hebben alle partijen afspraken gemaakt over het onderling uitwisselen van informatie. Hierdoor komen vermoedens van drugscriminaliteit eerder aan het licht, bijvoorbeeld doordat een water- of elektriciteitsleverancier een abnormale afname van water of elektra meldt. Alleen informatie die noodzakelijk is voor de aanpak van drugscriminaliteit mag tussen de partners worden gedeeld. Het doel van het convenant is om het moeilijker te maken drugs te produceren, verwerken, opslaan en verhandelen.

Ondermijning

Binnen het gebied van politie-eenheid Den Haag vindt productie, verwerking, opslag en handel van verdovende middelen plaats. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en schade voor het milieu vanwege drugsafval. Daarnaast hebben deze activiteiten een ondermijnend effect op de samenleving. Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit die vaak verborgen blijven. In de drugscriminaliteit wordt vaak gebruik gemaakt van allerlei legale diensten en voorzieningen. Hierdoor kunnen onschuldige mensen ook onbewust in aanraking komen met criminelen.

Burgemeester Spies: “Brede samenwerking is noodzakelijk om drugscriminaliteit in onze regio te bestrijden. Ook inwoners en ondernemers lopen risico door deze vorm van criminaliteit. Daar moeten we gezamenlijk hard tegen optreden.”

Voorheen werkte de regio met het zogenaamde ‘hennep-convenant’. De afgelopen jaren hebben andere vormen van drugsgerelateerde criminaliteit echter een vlucht genomen. Het nieuwe convenant richt zich daarom niet allen op hennep, maar op drugs in het algemeen. Het convenant is vanaf 1 juli 2020 van kracht.Lees meer

Vanaf donderdag inschrijven voor tijdelijke studio’s Alphense jongeren

Foto: Woonforte

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanaf donderdag kunnen jongeren zich inschrijven voor een van de tijdelijke studio's in de voormalige GGZ-kliniek aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. De inschrijving verloopt via leegstandsbeheerder Villex. Alphenaren kunnen zich vanaf 2 juli via de website van Villex inschrijven.

Woningcorporatie Woonforte heeft het complex gekocht van GGZ Rivierduinen. In afwachting van de bouw van 164 sociale huurwoningen, waarvan zestig zorgappartementen, wordt het gebouw tijdelijk getransformeerd. Er komen 126 kamers en studio's voor Alphense jongeren en zogeheten spoedzoekers. De 126 kamers en studio's worden opgedeeld in groepjes. Ieder groepje krijgt een eigen gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Ook wordt een sportzaal en moestuin ingericht.

In het eerste kwartaal van 2022 wordt het gebouw gesloopt, tot die tijd mogen jongeren er wonen. Vermoedelijk kunnen de eerste mensen deze maand hun intrek nemen. Op de plek van de GGZ-instelling gaat Woonforte 164 huurappartementen bouwen voor de sociale sector: senioren, starters en zorg. De nieuwbouw moet in 2024 zijn afgerond.Lees meer

Nieuwe baan voor Rijnvicus directeur Jan de Vries


Bron: allesinalphen.nl

Jan de Vries wordt directeur – bestuurder bij de zorginstelling DSV I Verzorgd leven in Katwijk en Lisse. Hij stopt per 1 september als directeur van Rijnvicus.

Veel bereikt

Sinds 1 maart 2018 werkt Jan de Vries als directeur bij Rijnvicus. In deze tijd bij Rijnvicus heeft hij veel bereikt. We hebben gezamenlijk gebouwd aan het fundament van Rijnvicus. Hierin staan onze missie, visie, uitgangspunten en strategische doelen.
Ook is er veel ruimte voor innovatie bij Rijnvicus: bijvoorbeeld door uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal (waarderingsprijs voor ondernemers). Er zijn nieuwe leerwerktrajecten gestart zoals het beheer van de Alphense fietsenstallingen en het leerwerktraject voor barista. Tevens zijn er nieuwe producten ontwikkeld zoals de preventieschermen.
En niet te vergeten: we zijn onderneming van het jaar geworden en Rijnvicus is financieel gezond. Jaarlijks vinden honderden mensen door Rijnvicus een baan.

Bedankt!

Wij willen nu al Jan bedanken voor alle energie die hij in Rijnvicus heeft gestopt en al het moois wat we samen hebben bereikt! Uiteraard wensen wij hem veel succes in zijn nieuwe baan!

“Met pijn in mijn hart ga ik binnenkort afscheid nemen van al deze mooie mensen en gave werkgevers met wie wij samenwerken. Deze prachtige baan in de zorg kwam spontaan op mijn pad en kon ik niet laten schieten!", aldus Jan de Vries.Lees meer

Politie: ‘Inslaan 17 autoruiten Diamantstraat was wraakactie, te weinig bewijs om daders op te pakken’

Foto: De Alphenaar

Bron: AD Groene Hart

Een wraakactie is de reden van de vernieling van de ruiten van zeventien auto’s in de Alphense Diamantstraat, eind mei. Dat vermoedt de politie na uitgebreid onderzoek. Door gebrek aan hard bewijs konden er geen verdachten worden aangehouden.

De vernielingen vonden plaats in de nacht van 25 op 26 mei. Vandalen reden door de straat en beschadigden 17 auto’s, pakweg tussen de entree van het Scala College en de kruising van de Diamantstraat en de Amethiststraat.

De buurt vermoedde toen al dat het om een wraakactie ging. De politie denkt dat ook na onderzoek. Een dag voor de vernielingen, maandagochtend, schakelden twee buurtbewoners de politie in, omdat een 25-jarige Hagenaar zich verdacht gedroeg bij een paar auto’s in de Parelstraat. Hij had inbrekerswerktuigen bij zich en was van plan in te breken, denkt de politie. De man kreeg een bekeuring.

Gouden tip

Vermoedelijk werden in een poging tot wraak die nacht de autoruiten vernield. De politie heeft niemand aan kunnen houden. ,,We hebben uitgebreid onderzoek gedaan, camerabeelden bekeken en met meerdere getuigen gesproken. Helaas hebben we geen hard bewijs om met zekerheid vast te kunnen stellen wie deze vernieling heeft uitgevoerd. Zowel de auto als de mogelijke verdachten hebben we niet kunnen identificeren”, aldus politiechef John Nieumeijer.

Hij denkt dat het nu klaar is met de zaak. ,,Tenzij er nog iemand met de gouden tip komt, maar dat verwacht ik niet.”
Lees meer

Hefbrug Boskoop afgesloten voor onderhoud


Bron: allesinalphen.nl

In juli en augustus 2020 voert de Provincie Zuid-Holland werkzaamheden uit aan de hefbrug in Boskoop, zodat de brug weer een tijd mee kan tot het planmatig onderhoud in 2024. De brug wordt vanaf 12 juli tot en met 8 augustus helemaal afgesloten voor het wegverkeer.

Voor fietsers en voetgangers ligt er een pontonbrug. In het weekend van 18 en 19 juli kan er niet gevaren worden bij de hefbrug. Daarvoor en daarna zijn er elke 24 uur vijf doorvaartmomenten. Tijdens deze momenten wordt de pontonbrug naar de kant gedraaid, zodat het vaarwegverkeer kan passeren. Deze tijden zijn 06.00-06.30 uur, 10.45-11.45 uur, 14.45-15.45 uur, 19.00-19.30 uur, 23.00-23.30 uur.

Wat wordt er verbeterd?

De bestaande kooiladders worden vervangen en er worden veiligheidshekjes aangebracht. Ook worden de hijs- en neerhaalkabels vervangen. Daarnaast wordt op een aantal plekken een beschermende laag aangebracht om materiaalafname door roestvorming te voorkomen. Tot slot wordt de achterzijde van het beweegbare deel van de brug gerepareerd. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Provincie Zuid-Holland:
www.zuid-holland.nl/hefbruggengouweLees meer

Steunfonds maatschappelijke organisaties blijft nog half jaar in stand


Bron: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het gemeentelijke steunfonds voor lokale maatschappelijke organisaties wordt in Alphen aan den Rijn verlengd tot het eind van dit jaar.

Sport- en vrijetijdsverenigingen, culturele instellingen, organisatoren van evenementen en andere maatschappelijk gesubsidieerde organisaties die zonder financiële hulp in acute nood vreesden te komen door de coronacrisis, konden een beroep doen op een gemeentelijk steunfonds. In totaal trok de gemeente daar 2,5 miljoen euro voor uit.

Het steunfonds was geopend van april tot en met juni, maar wethouder Kees van Velzen (CDA, Financiën) heeft besloten om die periode met een half jaar te verlengen.

Ruim acht ton uitgekeerd

26 verschillende organisaties hebben tot nu toe een beroep gedaan op de gemeente Alphen aan den Rijn. Twaalf stichtingen hebben geld ontvangen, aan één organisatie is nee verkocht en de andere aanvragen zijn nog in behandeling.

In totaal is om 1,4 miljoen euro gevraagd. Tot nu toe heeft de gemeente ruim 850.000 euro uitbetaald.Lees meer

Fietsende vrouwen betast in Alphen


Bron: AD Groene Hart

Vier fietsende vrouwen zijn vrijdagavond onzedelijk betast in Alphen. Door de overeenkomende signalementen sluit de politie niet uit dat één man hiervoor verantwoordelijk is. Deze mogelijk dader reed ook rond op een fiets.

De politie heeft in een kort tijdbestek meldingen gehad van betastingen op de Van Boetzelaerstraat, op de Hooftstraat, op de Laan der Continenten en op de Wilhelminalaan. Dit gebeurde tussen 22.00 en 24.00 uur.

De politie zoekt naar getuigen en zegt dat er mogelijk meer slachtoffers kunnen zijn. Ook hen wordt verzocht zich te melden.

Iets gezien? 09008844.
Lees meer

Alphens rekenwonder luncht met koning en koningin tijdens uitblinkerslunch


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn heeft dinsdag geluncht met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Paleis Noordeinde. Bouman, alias het rekenwonder, was uitgenodigd voor de jaarlijkse lunch van het koningspaar met uitblinkers.

In totaal zijn 16 mensen uitgenodigd die recentelijk een prijs of andere onderscheiding hebben ontvangen voor uiteenlopende prestaties. Bouman is houder van het Wereldrecord in het Hoofdrekenen, dat hij in februari op zijn naam schreef.

Naast de Alphenaar waren onder anderen voormalig tennisspeler Richard Krajicek, televisiepresentatrice Nienke Plas, zangeres Davina Michelle en actrice Hannah Hoekstra uitgenodigd.

Coronamaatregelen

De uitblinkerslunch is een jaarlijkse traditie van het koningspaar. Vanwege de coronamaatregelen vond de bijeenkomst dit jaar plaats op een manier waarbij iedereen zich kon houden aan de richtlijnen. Daarbij was het aantal genodigden beperkt en werd er afstand van elkaar bewaard.


Foto: nouveau.nl
Lees meer

Gestolen voertuig te water langs Westkanaalweg in Alphen aan den Rijn


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - In de nacht van maandag op dinsdag is melding gemaakt van een voertuig te water langs de Westkanaalweg in Alphen aan den Rijn.

Hulpdiensten rukten massaal uit vanwege het incident, er werd ook een traumahelikopter opgeroepen. De brandweer meldt dat twee duikteams hebben gezocht, maar niemand hebben aangetroffen in de personenauto. Ook in het water rond het voertuig is niets gevonden.

Later bleek het om een gestolen voertuig te gaan.

Een bergingsbedrijf heeft het vooertuig uit het water gehaald.

Lees meer

Derde beroving in korte tijd in Alphen: politie onderzoekt of ‘kettingrukker’ actief is


Bron: AD Groene Hart

Aan het Dijkslootpad in Alphen is maandag een vrouw in een scootmobiel beroofd. Het is de derde beroving in korte tijd in Alphen. Wat werd buitgemaakt, is niet bekend. De verdachte reed op een scooter. Signalement: blanke man van ongeveer 20 jaar met kort haar.

Vorige week vrijdag werd een vrouw op de Frans Halsstraat in Alphen beroofd van haar ketting. Drie dagen erna, op maandag 22 juni, vond er opnieuw een soortgelijke beroving plaats op de Sterrenlaan. Het viel de politie op dat de slachtoffers op vrijwel dezelfde wijze van hun ketting zijn beroofd. Bovendien was het volgens politiechef John Nieumeijer opvallend dat de politie voor het eerst te maken had met twee gevallen van kettingtrekken. Het signalement van de daders kwam echter niet overeen.

Kettingrukker

In de Utrechtse regio is sinds kort een kettingrukker actief. De verdachte heeft al veel slachtoffers gemaakt. De man rijdt op een scooter langs fietsende of wandelende vrouwen en trekt de sieraden van hun nek. Dat gebeurt met zoveel geweld dat slachtoffers, vaak 65-plus, regelmatig gewond raken.

Of de Utrechtse kettingrukker ook actief is in Alphen en de rest van het Groene Hart, wordt momenteel door de politie onderzocht.
Lees meer

Man zwaar gewond na val van dak woning in Alphen


Door: De Alphenaar

In de Van Eeghenstraat in Alphen aaln den rijn heeft maandagmiddag 29 juni een ongeval plaats gevonden. Een man is hierbij zwaar gewond geraakt.

Het betreft een man die van het dak afgevallen is in de Van Eeghenstraat. Volgens buurtbewoners was de man bezig met het installeren van zonnepanelen op het dak vlak voordat het ongeval plaatsvond. De traumahelikopter landde bij de Oudshoornseweg. De man is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.Lees meer

Beroving op Dijkslootpad in Alphen, politie op zoek naar dader


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op het Dijkslootpad in Alphen aan den Rijn heeft maandagmiddag een beroving plaatsgevonden. De politie is op zoek naar de dader. Wie de man denkt te zien waarnaar de politie is op zoek is, wordt verzocht om 112 te bellen.

De verdachte is een witte man van ongeveer twintig jaar. Hij heeft kort haar, draagt een grijs shirt met lange mouwen en een okergele broek. De man is weggereden op scooter in de richting van de Concertweg.Lees meer

Nieuwe bieb in Alphen gaat later open dan geplandBron: AD Groene Hart

De Alphense bibliotheek kan pas later het nieuwe gebouw aan de Aarkade inrichten omdat de levering van het meubilair is vertraagd.

In de loop van september moeten de deuren open kunnen, maar een datum is nog niet geprikt. De gemeente heeft aan het Aarplein een nieuw gebouw neergezet waarin de bieb, het archief en een parkeergarage zijn ondergebracht.

De bieb had gehoopt dat zij snel aan de slag kon. Maar er is vertraging in de fabricage van alle meubilair. Daarom is de heropening van de bieb doorgeschoven naar halverwege september, vertelt gemeentelijk projectleider Frank de Prez.

De tijdelijke bieb op het plein gaat op 27 juli dicht.

Lees meer

‘Blikseminslag oorzaak grote brand Proto in Alphens centrum’


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De zeer grote brand die vrijdag- op zaterdagnacht is ontstaan bij tapasrestaurant Proto in het centrum van Alphen aan den Rijn, is vermoedelijk ontstaan door blikseminslag.

Hoewel de daadwerkelijke oorzaak volgens de politie nooit te achterhalen zal zijn, is dit het enige scenario waar rekening mee gehouden wordt. Brandstichting wordt uitgesloten, zei burgemeester Liesbeth Spies zaterdag al, en een politiewoordvoerder bevestigt maandag dat er geen aanwijzingen zijn dat iets anders dan blikseminslag de oorzaak is.

De brand ontstond rond 03.00 uur in de nok van het monumentale gebouw aan de Rijnkade. Eerder die nacht onweerde het flink boven Alphen. Meerdere branden ontstonden in het Groene Hart als gevolg van blikseminslag.

Twee panden uitgebrand

Het bekende Alphense tapasrestaurant moet als verloren worden beschouwd. De brandweer kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar de aangrenzende kledingwinkel VERO MODA. Ook dat pand is verwoest. Opticien Pearle en modezaak Miss Etam hebben water- en rookschade. Beide winkels blijven voorlopig gesloten.Lees meer

Meisje (15) vermist in Alphen aan den Rijn


Bron: Politie Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Sinds maandagavond wordt een 15-jarig meisje vermist vanaf de Cornelis Geellaan in Alphen aan den Rijn. De politie roept Alphenaren op om naar haar uit te kijken.

Het gaat om een blank meisje van ongeveer 1.65 meter lang met zwart golvend haar in een staart. Ze draagt een rood sportshirt met lange mouwen, een zwart voetbalbroekje en rood-witte voedbalsokken. Het meisje is weg op een fiets en bevindt zich mogelijk in de omgeving van winkelcentrum De Aarhof.

Mensen die het meisje zien worden verzocht het alarmnummer 112 te bellen.


Lees meer

Ruzie tussen van As en de Groot over uitkopen van bedrijf Van Schip


Bron: AD Groene Hart

Is er nu wel of niet de mogelijkheid om oud-ijzerhandel Van Schip bij de Heimanswetering in Alphen uit te kopen? Wethouder Van As en RGL-raadslid Ank de Groot staan lijnrecht tegenover elkaar.

Wethouder Gerard van As (ruimtelijke ordening, NE) zegt dat hij met de eigenaar van Van Schip heeft gesproken over de mogelijkheid van uitplaatsing. Dat wordt door een groep buurtbewoners én de RGL-fractie bepleit, omdat dan een milieuhinderlijk bedrijf verdwijnt. En er kan woningbouw komen aansluitend aan de omliggende wijk. Ook het vroegere Bos Beton-terrein zou erbij kunnen worden betrokken.

Maar volgens de wethouder voelt de eigenaar niets voor uitplaatsing. Hij wil op de huidige plek doorgaan. Daar komt bij dat de provincie Zuid-Holland dit bedrijventerrein zo wil houden. Anders is straks helemaal geen plek meer voor zwaardere industrie in Alphen. ,,Ik heb dat nog eens bij gedeputeerde Anne Koning nagevraagd en zij heeft dat standpunt wederom bevestigd.”

Saneren

Fractievoorzitter Ank de Groot van RGL heeft echter heel andere informatie. Volgens haar zijn er drie eigenaren binnen het bedrijf Van Schip. ,,En een deel van de familie wil wél verkopen”, zegt zij stellig. Het zou volgens haar dan ook een unieke kans zijn om dit gebied te saneren.

Van As houdt echter voet bij stuk. Op de vragen die de groep buurtbewoners heeft gesteld, komen volgende week antwoorden. En bij Van Schip ‘is onenigheid in de familie over een erfenis’, laat hij weten. ,,Dat gaat ‘m dus niet worden.”

Dat De Groot vasthoudt aan haar betoog, zit de wethouder dan ook dwars. ,,Dit begint nu heel vervelend te worden.” Hij had, in aanwezigheid van raadslid Van Gool, Van Schip zelf in de afgelopen week nog telefonisch gesproken.
Lees meer

Inzamelingsactie Proto al op 30.000 euro: ‘Ik moest iets voor ze doen’

Foto: Facebook Carlijn Kruijt‎

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Germaine Soyer is initiatiefneemster van de crowdfundingsactie om het vrijdagnacht afgebrande tapasrestaurant Proto in Alphen aan den Rijn een hart onder de riem te steken. 'Wij zijn vaste bezoekers en kennen de eigenaren goed. Toen ik hoorde van de brand, dacht ik meteen: ik moet hier iets voor doen', zegt Soyer tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

En veel Alphenaren zijn het met haar eens. Zaterdag om 11.00 uur lanceerde ze de inzameling. 's Middags om 16.30 uur werd de grens van 10.000 euro gepasseerd en zondag om 11.00 uur staat de teller al ruim over de 30.000 euro. Meer dan 700 mensen hebben gedoneerd.

Soyer vindt het hartverwarmend dat zoveel mensen geld doneren. 'Het restaurant is zo'n begrip hier, iedereen uit Alphen gaat naar Proto. Ik liep zaterdagmiddag even door het centrum en íedereen had het er over. Iedereen is heel begaan.'

Trots op gulle Alphenaren

Dat mensen zo gul geven maakt haar trots op de Alphenaren. 'Het gaat niet alleen om het geld, maar om te laten zien dat mensen om de eigenaren geven', aldus Soyer.

De Alphense vindt het extra erg voor de eigenaren omdat ze net veel hadden geïnvesteerd en verbouwd. 'Drie maanden geen inkomsten door corona. En nu het eindelijk weer tijd is om het een en ander goed te maken, gebeurt dit. Heel erg sneu.'

Germaine Soyer hoopt dat de verzekering iets kan doen. 'Iedereen hoopt dat ze het weer op kunnen bouwen en dat we over een paar maanden het glas weer kunnen heffen.'

Wil je naar de crowdfundingspagina gaan? Klik dan hier.
Lees meer

Parkeercontroleur uitgemaakt voor ‘kankerzwarte’, dader krijgt 16 uur taakstraf


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een parkeercontroleur is op 13 maart 2019 tijdens zijn werk in Alphen aan den Rijn uitgescholden voor 'kankerzwarte'. Hij deed aangifte. Afgelopen vrijdag kreeg de dader zestien uur taakstraf opgelegd door de rechtbank en moet 250 euro schadevergoeding betalen. Dat meldt AD Groene Hart.

Het gebeurde ter hoogte van eethuis Ak-Al in de Alphense Hooftstraat. De parkeerwacht merkte op dat een automobilist geen parkeerkaartje had. 'Ik ga er nu eentje kopen', zei de 26-jarige man uit Leiden toen hij Ak-Al uit kwam lopen. Toen de controleur de man toch op de bon slingerde, ging de automobilist door het lint.

Vijf keer

De parkeercontroleur is Lucien Seymour, een 36-jarige oud-profvoetballer van VVV-Venlo, Excelsior, RBC Roosendaal en het Amerikaanse Dayton Dutch Lions. Hij zegt dat het niet de eerste racistische scheldpartij was.

'Het is me in die paar jaar dat ik in Alphen werkte een keer of vijf overkomen dat mensen mijn huidskleur erbij haalden', zegt Seymour in de krant. 'In 2018 kreeg ik een vuistslag op mijn borst en werd ik zulu-aap genoemd. Toen heb ik ook aangifte gedaan.'

'Ik zat met drie anderen in een groepje controleurs en maar één van ons was blank. Hem scholden ze dan uit voor klootzak, bij ons kwam er ook nogal eens zwarte of neger bij. Daar spraken we over, want we vonden het zo beledigend. Maar er veranderde niks', vervolgt Seymour

Sinds een aantal maanden werkt Seymour als treinconducteur voor de NS. In de rechtbank heeft de man die Seymour uitschold zijn excuses aangeboden. Seymour heeft op zijn beurt de excuses aanvaard.Lees meer

Pearle en Miss Etam voorlopig dicht na brand bij Proto en VERO MODA

Foto: Google Street-View

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Opticiën Pearle en modezaak Miss Etam blijven voorlopig gesloten. De buren van het vrijdag- op zaterdagnacht uitgebrande tapasrestaurant Proto en kledingwinkel VERO MODA hebben veel rook- en waterschade.

Wanneer beide zaken in de Alphense Van Mandersloostraat weer open kunnen is niet bekend. Klanten van Pearle die met spoed hulp nodig hebben, kunnen bellen naar 0800-2745002.

Tussen Pearle en Miss Etam in zijn Proto en VERO MODA gevestigd. Beide winkels zijn door een zeer grote brand volledig verwoest. Het vuur ontstond rond 03.00 uur in het dak van Proto en sloeg over naar VERO MODA. De brandweer kon voorkomen dat ook Pearl en Miss Etam in lichterlaaie kwamen te staan.Lees meer

Crowdfundingsactie gestart voor Proto, eerste 10.000 euro al binnen


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn is een crowdfundingsactie gestart voor tapasrestaurant Proto. De horecagelegenheid werd vrijdag- op zaterdagnacht door een zeer grote brand verwoest.

'Een drama voor eigenaren Alekos en Nikos en het personeel! En heel Alphen zal deze plek ontzettend missen. Help Nikos en Alekos Proto weer op te bouwen!', luidt de facebookoproep. Alekos en Nikos Baloumis zijn de eigenaren van Proto. Zaterdag om 16.30 uur stond de teller op 10.000 euro. Wil je naar de crowdfundingspagina gaan? Klik dan hier.

De brand ontstond bij Proto, dat sinds 1 juni de deuren weer mochten openen na de noodgedwongen coronasluiting. Vanuit het dak is het vuur overgeslagen op het aangrenzende pand van VERO MODA.Lees meer

Alle geëvacueerden terug naar huis na grote brand in Alphens centrum

Foto: Facebook Carlijn Kruijt‎

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle bewoners die vrijdag- op zaterdagnacht zijn geëvacueerd vanwege de grote brand bij restaurant Proto en kledingwinkel VERO MODA in Alphen aan den Rijn mochten in de loop van de zaterdagochtend terug naar huis.

Tien tot twintig woningen zijn uit voorzorg ontruimd geweest. Het gaat om huizen langs de Rijnkade, tot restaurant Knøss aan toe, maar ook om de appartementen boven winkels aan de 'andere kant' van de Van Mandersloostraat. Niemand raakte gewond.

De geëvacueerden zijn 's nachts opgevangen in het gemeentehuis. Alle woningen zijn gecontroleerd op rook- en roetschade. Ook heeft inspectie aangetoond dat er geen gevaarlijke gassen in de huizen aanwezig zijn.
Lees meer

Veteranendag 2020: Liesbeth Spies bezoekt de Oude Stomp


Bron: allesinalphen.nl

Op 27 juni is het Veteranendag. Een dag waarop we onze grote waardering uitspreken voor veteranen die zich al 75 jaar over de hele wereld inzetten voor vrede en veiligheid.

Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn is er veel respect voor de inzet die veteranen leveren, de moed die zij tonen en het risico dat zij daarbij nemen.

Veteranendag ziet er dit jaar anders uit. Daarom hebben alle veteranen uit onze gemeente een kleine attentie ontvangen. Op deze manier wordt onze respect en waardering aan de veteranen toch overgebracht.

Bekijk de video waarin burgemeester Liesbeth Spies de Oude Stomp, een ontmoetingscentrum voor veteranen, bezoekt en met hen in gesprek gaat.
Lees meer

Winkels in deel van pand Proto blijven dicht

Foto: Facebook Irene Seijsener‎

Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn

Vannacht is er een grote brand uitgebroken bij restaurant Proto aan de Rijnkade. De brand is overgeslagen naar omliggende panden en het dak van het pand is ingestort. De omwonenden zijn geëvacueerd en elders opgevangen.

Er zijn geen gewonden gevallen. De brand is onder controle. De komende uren wordt er nageblust en onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de panden en kade.

In verband met de brand is de Van Mandersloostraat en de Rijnkade, vanaf de Pieter Doelmanstraat tot de Koekebakkersteeg voor de komende uren afgesloten. De winkels in dat gebied zijn gesloten.

De markt is toegankelijk.
Lees meer

Brand legt deel tapas-bar Proto in de as

Foto: Facebook Carlijn Kruijt‎

Bron: AD Groene Hart

Een felle uitslaande brand heeft vannacht een groot deel van tapas-bar Proto in Alphen verwoest. Niemand is voor zover bekend gewond geraakt. Vijftien bewoners van huizen in de omgeving zijn geëvacueerd.


De brand in de horecagelegenheid aan de Rijnkade werd rond 03.00 uur ontdekt door een bewoonster van een naastgelegen pand. Ze werd wakker van het rookalarm in haar huis dat afging. Ze alarmeerde de brandweer die direct met groot materieel uitrukte.


Bij aankomst van de brandweer stond de verdieping van een van de panden van Proto al in lichterlaaie. Even later stortte het dak van het historische pand in. De brandweer probeerde overslaan van het vuur te voorkomen, maar moest toezien hoe ook een tweede pand, dat een rieten dak heeft, vlam vatte. De daken van beide panden zijn ingestort. De schade binnen is volgend de brandweer enorm.


Overslaan


,,We proberen in elk geval overslaan naar een derde pand te voorkomen’’, zegt de woordvoerder van de brandweer, Peter Kessels. ,,Het is een complexe brand. Het is in het historische deel deel van Alphen en dan gaat het ook nog om geschakelde gebouwen. Vandaar dat er ook zoveel materieel is ingezet.’’


Hij wijst om zich heen. ,,Twee pelotons van in totaal acht blusvoertuigen en dan ook nog twee ladderauto’s.’’ Een aantal voertuigen zorgt voor voldoende wateraanvoer vanuit de Oude Rijn. Ook een aantal ambulances staat paraat. de oorzaak van de brand, die onder het dak van een van de panden begon, is nog niet bekend.


De bewoners, van wie een aantal gekleed in snel aangetrokken ochtendjas en een ander met de hond aan de riem en een derde met een omgeslagen deken, worden op de hoek bij de Castellumstraat opgevangen die een medewerker van de gemeente. Op vragen hoe het verder moet en hoe lang het allemaal nog gaat duren voor ze terug kunnen naar hun woning, kan hij niet beantwoorden.


Toeschouwers


Op het Rijnplein is het druk met toeschouwers. De brand is uitgebroken op een tijdstip dat het nog relatief druk is in het centrum van Alphen. Er worden volop foto’s gemaakt en er wordt gesproken wat wel niet de oorzaak kan zijn.


Dat wil ook de brandweer wel weten. ,,Maar daarvoor is het nu nog veel te vroeg’’, zegt brandweerwoordvoerder Kessels. ,,Onze eerste zorg is het blussen van de brand en het sparen van andere panden.’’ Een aantal brandweerlieden doorzoekt de inmiddels lege huizen. Vermoedelijk op zoek naar eventueel achtergebleven bewoners en controleert daken en muren of het vuur daar niet is gekomen.


Gezeten aan een tafeltje op het zijterras van grandcafé De Zaak staren de eigenaars van Proto, de broers Alekos en Nikos Baloumis over de Oude Rijn naar zijn in brand staande bedrijf, waar ze al werkten voor de twee het restaurant in 2001 overnamen. Hun gezichten staan strak. ,,Ik kan nog niet reageren. Niet nu’’, is het enige dat een van de twee kwijt wil.


Akelig


Burgemeester Liesbeth Spies kijkt ontzet als ze de vuurzee gadeslaat. ,,Dit is echt heel akelig. Dit is het oude hart van Alphen. Heel erg.’’ Haar eerste taak is overleg voeren met de verschillende hulpdiensten die bij de brand zijn. ,,Straks ga ik naar het gemeentehuis. Daar vangen we de bewoners op die geëvacueerd zijn. Koffie en thee om wat van de schrik te bekomen.’’ Dan krijgen de bewoners vermoedelijk ook meer te horen wanneer ze eventueel kunnen terugkeren naar hun woning.


Kort na 06.00 was de brand onder controle volgens de brandweer. Het nablussen gaat nog wel een tijd duren.

Lees meer

Eerbetoon voor buschauffeur met ALS: ‘Hier heb ik geen woorden voor’

Foto: Arriva

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij het Alphense treinstation is vrijdag een buschauffeur van Arriva in het zonnetje gezet. Buschauffeur Peter is ernstig ziek, hij heeft de spierziekte ALS. Rijden op de bus was zijn lust en zijn leven. Als eerbetoon heeft Arriva zijn favoriete bus naar hem vernoemd.

Peter werd bij het station onthaald door zijn collega's, waar hij de verrassing op de bus zelf mocht onthullen. 'Hier heb ik geen woorden voor', zegt Peter na afloop. 'Dit had ik echt niet verwacht en ik bedank ook iedereen die hier aan mee heeft gewerkt en waar ik de afgelopen jaren mee heb mogen werken.'

In 1991 startte Peter als buschauffeur in Boskoop, nadat hij als kleine jongen al graag op de bus wilde rijden. Daarna vond hij zijn thuisbasis in Alphen aan den Rijn. 'Van begin af aan hield hij van zijn werk en had hij voorkeur voor een specifieke bus: 8751', meldt Arriva. 'Van collega's kreeg hij de bijnaam GP, zijn initialen.' Die initialen zijn vanaf nu te zien op de voor- en achterkant van bus 8751.Lees meer

Geen jaarmarkt in Alphen aan den Rijn dit jaar


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er wordt dit jaar geen Alphense jaarmarkt georganiseerd. De organisatie heeft dat besluit genomen na overleg met burgemeester Liesbeth Spies, de gemeente Alphen aan den Rijn en de kramenexploitant. Het grootste evenement van Alphen aan den Rijn stond gepland op woensdag 16 september.

'Steeds hebben wij onderzocht op welke wijze de markt wel zou kunnen doorgaan, maar helaas', zegt Hans van Beek, voorzitter van Stichting Jaarmarkt Alphen aan den Rijn. 'Nadat uit de persconferentie van Mark Rutte afgelopen woensdag bleek dat ook in september de maatregel van met name 1,5 meter afstand nog van kracht blijft, is handhaving van deze maatregel op dit evenement met zoveel bezoekers praktisch onmogelijk.'

Samen met de kermisexploitant gaat de stichting wel een vergunning aanvragen. Er wordt gekeken hoe er een kermis kan worden georganiseerd, waarbij bezoekers zich kunnen houden aan alle coronamaatregelen. De kermis zou moeten plaatsvinden van 11 tot en met 16 september.

Daarnaast bekijkt de organisatie van de Alphense jaarmarkt of er nog kleinschalige evenementen kunnen worden georganiseerd.Lees meer

Column Harry Slagter: Verdeel en heersDoor: Harry Slagter

Toen ik afgelopen week minister president Mark Rutte, samen met minister Hugo de Jonge op tv zag verschijnen om samen het gepeupel toe te spreken met als doel toch vooral de collectieve angstpsychose in leven te houden, kreeg ik zo’n Anton Pieck tafereel voor ogen. Terwijl buiten de temperatuur inmiddels rond en boven de 30 graden schommelt, probeer ik u toch even mee te nemen naar een oud Hollandse winter waarbij een ijzige oosten wind alles doet bevriezen.

Duizenden eenden, ganzen, zwanen en meerkoeten zwemmen rondjes in een vijver die door de bittere koude steeds verder dicht vriest. Door de gezamenlijke inspanning van al die vogels voorzien ze zich nog van een stukje ruimte om in leven te blijven. Langs de besneeuwde oever van die vijver stopt een luxe limousine en 1 van de raampjes zakt langzaam in het portier. Vanuit de behaaglijk warme auto komt een arm naar buiten en in de vijver is duidelijk te merken dat er iets aanstaande is. Opgewonden komen alle zwemvogels richting de auto en het gekrijs en gekwaak is oorverdovend. De arm vanuit de auto verdwijnt in een plastic zak en graait daar een handvol broodkruimels uit die hij vervolgens richting de inmiddels uitzinnige vogelverzameling gooit.

Over elkaar heen duikelend en rollend begeven de vogels zich naar de plek waar het handje broodkruimels terecht is gekomen. Vanuit de auto klinken de bijkans satanische lachjes van 2 personen bij het aanzien van de onbeholpen vijverbewoners die elkaar te lijf gaan om ook wat van die kruimels te bemachtigen. De arm verdwijnt weer in de auto en nog eventjes blijft het raam openstaan zodat de inzittenden zich nog even kunnen vermaken met dit schouwspel. Na enkele minuten sluit het raam zich weer en zoeft de limousine weg van de vijver.

Terwijl sommige vogels nog opgewonden heen en weer blijven bewegen op zoek naar een kruimeltje, druipen de meeste vogels, zonder ook maar een kruimeltje gehad te hebben, weer af naar de plek in het ijs die nog open is. Terwijl de aandacht van de vijverbewoners gericht was op de auto, heeft de aanhoudende strenge vorst niet stil gezeten en is de open plek in de vijver significant kleiner geworden. Juist de gezamenlijke inspanning en beweging was de enige reden dat er nog wat levensruimte was in de vijver en het ijs niet verder kon aanzetten. Doordat ze zich hadden laten verleiden en gek hadden laten maken door die paar broodkruimels, toegeworpen uit het geopende autoraam, besefte ze niet dat hun bewegingsvrijheid ongemerkt een stuk beperkter was geworden.

Ja dit beeld kreeg ik voor ogen bij die persconferentie van beide heren. Nederland rolt van blijdschap over elkaar heen omdat de beperkende maatregelen een ietsje pietsje losgelaten worden. Op de achtergrond gaan de voorbereidingen van verdere inperkingen van onze vrijheid gewoon door. Die app gaat er gewoon komen en misschien kan de overheid ons niet verplichten om deze te installeren of te gebruiken maar ze zullen de omgekeerde tactiek gaan gebruiken door het uitsluiten van mensen die hem niet willen en weigeren. Wat betreft de tunnelvisie van het RIVM en ons kabinet met betrekking op een, nog te ontwikkelen, vaccin zie ik hetzelfde spookbeeld opdoemen. De regering heeft al verregaande stappen gezet en is in zee gegaan met een farmaceut, die niet echt goed en betrouwbaar bekend staat, om zo snel mogelijk met een serum op de markt te komen. Voor virussen zoals SARS, Hiv, Ebola etc. is er na soms wel 40 jaar nog steeds geen afdoende remedie gevonden maar voor dit Covid-19 virus zou dat binnen paar maanden moeten lukken?

Ik ben zelf geboren met de zogenaamde Planta ziekte. Omdat mijn moeder tijdens de zwangerschap een speciale, door Unilever op de markt gebrachte ,zoutloze margarine had gegeten waarvan de bijwerkingen op lange termijn niet of slecht waren onderzocht met alle gevolgen van dien. Een bekender voorbeeld van medicijnen waarvan de uitwerking op termijn desastreuze gevolgen had was het middel Softenon van fabrikant Organon. Een levensgevaarlijke ontwikkeling dus de visie van dit kabinet en het gedram om zo snel mogelijk de hele bevolking een goedje in te willen spuiten waarvan niemand weet of het werkt, wat de bijwerkingen op korte en lange termijn zijn en wat er verder toegevoegd is aan zo’n inenting.

Je ziet dan ook in tweedeling in de samenleving van mensen die zich inmiddels zo hebben laten indoctrineren over dit virus dat ze bij wijze van spreken nu al op de stoep van de GGD liggen om een shotje te halen. Anderen daarentegen gebruiken hun nuchtere verstand, laten zich niet alles aanpraten en zijn zich bewust dat de maatregelen die nog steeds van kracht zijn en blijven, ondanks de versoepeling, een dip inbreuk maken op de bewegingsvrijheid.

Zoals ik al beschreef in het verhaaltje over die vijver zou iedereen de krachten moeten bundelen en zo die vrijheid af te dwingen. Jammer genoeg is precies het punt waar deze regering in uitblinkt, het tegen elkaar opzetten van de bevolking. De discussie rondom het pensioenstelsel heeft oud en jong lijnrecht tegenover elkaar gezet. De dood van een gekleurde Amerikaanse beroepscrimineel wordt misbruikt om tegenstellingen in etniciteit uit te vergroten. Verschillende geloofsovertuigingen gepolariseerd en alleen de extremistische uitwassen tegen het licht gehouden. Tegenstanders van “het nieuwe normaal” worden weggezet als complotdenkers en zij die een kritische blik werpen op de stikstofdiscussie is al snel een klimaatontkenner.

Met een uit het Latijn afkomstige spreuk, Devide et impera ,vrij vertaald: verdeel en heers wordt deze tactiek genoemd. Al 3 eeuwen voor Christus werd deze tactiek toegepast en Wikipedia geeft hier een mooie omschrijving van. Quote: De tactiek houdt in dat de ene concurrent meer rechten krijgt dan de andere concurrent. De ene concurrent wordt onderworpen terwijl de andere als bondgenoot wordt gehouden. Hierdoor zal er nooit vriendschap ontstaan tussen hen beiden en hoeft de derde partij, diegene die deze tactiek gebruikt, niet te vrezen dat de eerste twee samen tegen hem zullen optreden. Einde citaat.

Dit is dus precies wat er in Nederland gaande is. De geschiedenis laat zien dat wanneer de burgers zich massaal verenigen ze een vuist kunnen maken. Ik denk dat ze zich hier in Den Haag, donders goed van bewust zijn en het dun door de broek loopt, bij het idee alleen al, dat de verdeelde samenleving zich massaal en eensgezind laat horen. Boeren, 1,5 meter critici, vaccin twijfelaars, kermis exploitanten, horeca, zorgmedewerkers, touringcar ondernemers en verder iedereen die te lijden hebben door de absurde maatregels zouden massaal in protest moeten komen. Een in beweging gekomen massa is niet te stuiten en de gehanteerde verdeel en heers politiek, zal dat ook niet tegenhouden.Lees meer

Auto te water langs N11 bij Hazerswoude-Rijndijk


Bron: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Een auto is vrijdagmiddag te water geraakt langs de N11 bij Hazerswoude-Rijndijk. Volgens 112HM.nl is de bestuurder van het voertuig met de schrik vrijgekomen.

Door onbekende oorzaak raakte de auto van de weg en belandde in een naastgelegen sloot. Dat gebeurde langs de rijksweg in de richting van Alphen aan den Rijn, ter hoogte van de afslag bij Hazerswoude-Rijndijk.

Een rijstrook van de N11 is tijdelijk afgesloten geweest om het voertuig uit het water te kunnen halen.
Lees meer

Alphense gemeenteraad ruilt digitaal vergaderen weer in voor fysieke debatten


Bron: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Met een mondkapje op (voor aanvang) en met handschoenen aan zat Robert Blom van Nieuw Elan donderdagavond voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer in de raadzaal. Met alle raadsleden en wethouders op gepaste afstand, was er voor het eerst weer een fysieke gemeenteraadsvergadering in Alphen aan den Rijn.

De digitale raads(commissie)vergaderingen waren geen succes de voorbije drie maanden. Weliswaar konden de broodnodige politieke besluiten genomen worden, maar internetverbindingen werkten lang niet altijd waardoor niet alle thuiszittende raadsleden op het moment suprême hun bijdrage konden leveren of stem uitbrengen. Ook werkten livestreams niet altijd waardoor debatten voor de buitenwereld niet te volgen waren.

Om nog maar te zwijgen over een dertigtal stemmingen tijdens een raadsvergadering over woningbouw, die vanwege het op afstand vergaderen hoofdelijk moesten gebeuren. Vermenigvuldig je dertig keer stemmen met 39 raadsleden, betekent het dat je tot 's nachts 01.00 uur doorvergadert en vervolgens moet beslissen om op vrijdagavond verder te gaan.

Gemeentebode thuis langs bij raadsleden

Toch was het de bedoeling om pas vanaf juli weer fysiek te gaan vergaderen. Maar de installatie van Erik van Zuylen als wethouder vervroegde het proces. Een wethoudersstemming gebeurt anoniem en schriftelijk. Zou de vergadering digitaal hebben plaatsgehad, hadden raadsleden thuis het briefje moeten invullen en was de bode van de gemeente Alphen aan den Rijn langs alle huizen gereden om de briefjes op te halen. De uitslag zou zodoende een aantal dagen op zich hebben moeten laten wachten.

In een nieuwe setting werd donderdagavond vergaderd. Alleen de raadsleden die het woord zouden voeren, zaten op de gebruikelijke stoelen in de politieke arena. Alle andere raadsleden namen plaats achter een eigen tafel even verderop in de zaal. En omdat dat niet genoeg ruimte was om alle politici een plek te geven, zat ook nog een enkeling op de publieke tribune.

'De raadsleden zitten ontzettend ver uit elkaar. Je hebt bijna een verrekijker nodig om de mensen achterin de zaal te kunnen zien', aldus burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Het zal volgens haar betekenen dat politieke beraadslagingen binnen de eigen fractie tijdens een vergadering op een andere manier georganiseerd gaan worden. Maar ondanks dat zijn de raadsleden blij dat het digitaal vergaderen voorbij is. 'Heel blij', aldus SP'er Iris van de Kolk. Anouk Noordermeer (VVD): 'Digitaal mis je interactie. Dat is er nu weer.'Lees meer

Ex-verslaafden en ggz-cliënten bron van onrust in deze Alphense buurt


Bron: AD Groene Hart

Het loopt aan de Aardster in Alphen spaak met bewoners die intensieve zorg nodig hebben. Volgens Iris van de Kolk (SP) gedragen sommigen zich erg agressief en bedreigend naar straatgenoten. Zorgwethouder Han de Jager kent de problemen en zegt dat er snel wordt ingegrepen.

In de wijk wonen verscheidene mensen die behandeling krijgen van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ook zijn er ex-verslaafden die het ‘gewone leven’ met zelfstandig wonen weer proberen op te pakken.

Maar zeker in de laatste weken gaat dat bepaald niet goed, stelt Van de Kolk. Sommigen gedragen zich agressief, anderen hebben psychotische aanvallen en daar worden buurtbewoners rechtstreeks mee geconfronteerd. ,,Zo kan het gebeuren dat kinderen op een verslaafde stuiten die knock-out in de goot ligt”, schetst Van de Kolk. Ook worden mensen bedreigd als zij veroorzakers aanspreken. ,,Ik kan foto’s en dreigbrieven laten zien.”

Niemand vrolijk

Volgens wethouder Han de Jager (zorg, CDA) zijn de problemen bij de verschillende organisaties bekend. Hij heeft een ‘directe interventie’ bepleit om de groeiende problemen in te dammen. Zo zijn de ggz, de GGD, Tom in de Buurt, Woonforte en de politie bijeen gekomen om een gezamenlijke aanpak voor te bereiden. ,,We willen met elkaar het wonen in deze buurt verbeteren. Van de huidige situatie wordt niemand vrolijk.”Lees meer

Geen treinen tussen Boskoop en Gouda door wisselstoring


Door: De Alphenaar

BOSKOOP - Op het treintraject tussen Alphen aan den Rijn en Gouda is vrijdagmiddag een sein- en wisselstoring ontstaan. Er rijden daardoor geen treinen tussen Boskoop en Gouda.

De NS verwacht dat de storing rond 15.00 uur verholpen is.


Lees meer

N11 vanaf vrijdagavond voor heel weekend afgeslotenBron: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Dit weekend is het weer zo ver: de N11 gaat gedeeltelijk op slot. Deze maal het deel tussen Alphen aan den Rijn (afrit containerhaven Alpherium, N207) en Zoeterwoude-Rijndijk (kruispunt bierbrouwerij Heineken, Burgemeester Smeetsweg).

De rijksweg wordt vanaf vrijdagavond 21.00 uur tot en met maandagochtend 05.00 uur afgesloten in de richting van Bodegraven naar Leiden. De andere weghelft van de N11 blijft open. Ook de verbindingsweg tussen de A12 bij Bodegraven en de N11 richting Alphen gaat dicht.

Lees meer

Start bouwproject Rhynenbrugh


Bron: allesinalphen.nl

Vandaag is de bouw van het project Rhynenbrugh in Hazerswoude-Rijndijk officieel gestart. Het nieuwbouwproject wordt gebouwd op de plek van de oude Hoogvliet aan de Rijndijk en omvat acht appartementen.

Volgens wethouder Gerard van As is er veel behoefte aan dit type woningen. ‘Inmiddels zijn al zeven van de acht appartementen aan dorpsgenoten verkocht. Dat zegt genoeg. Het wordt dan ook een prachtig, duurzaam en toekomstbestendig complex: gasloos en met warmtepompen. Dit draagt bij aan onze ambitie om in 2050 volledig energieneutraal te zijn op het gebied van bouwen en wonen.’Lees meer

Zaterdagmarkt in Alphen niet langer opgeknipt

Foto: Als voorbeeld

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De zaterdagmarkt in Alphen aan den Rijn wordt vanaf dit weekend niet langer in tweeën gesplitst. De kramen op het Aarplein verkassen naar de Thorbeckestraat.

De afgelopen twee maanden staan voedselkramen op het Thorbeckeplein en niet-voedselkramen op het Aarplein. Door de scheiding komt de loop er op het Aarplein maar moeizaam in.

Daarom heeft burgemeester Liesbeth Spies (CDA) besloten dat de markt opgesteld mag worden in de Thorbeckestraat, zodat het weer één geheel wordt. Het Aarplein wordt weer beschikbaar als parkeerterrein voor auto's.Lees meer

Zwammerdam zet streep door jaarlijks dorpsfeest

Foto: zwammerdam.net

Bron: Studio Alphen

ZWAMMERDAM - Het dorpsfeest in Zwammerdam gaat dit jaar niet door. Na de persconferentie van premier Mark Rutte heeft de organisatie donderdag besloten om het dorpsfeest definitief af te gelasten.

'Normaal gesproken wordt het dorpsfeest door meer dan 250 mensen bezocht, dit betekent dat dan iedereen van te voren moet reserveren en moet gaan zitten', noemt de organisatie als een van de redenen om de feestweek te schrappen. Ook is het volgens de organisatie ondoenlijk om alle attracties continu schoon te maken en is anderhalve meter afstand tussen het publiek niet te handhaven.

Het jaarlijkse dorpsfeest in Zwammerdam had dit jaar plaats moeten hebben van 26 tot en met 29 augustus.Lees meer

Bijdrage peuteropvang


Bron: allesinalphen.nl

Werkende ouders kunnen bij de Belastingdienst kinder- opvangtoeslag aanvragen. Heeft u geen recht (meer) op kinderopvangtoeslag, bijvoorbeeld omdat u of uw partner niet werkt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bijdrage voor peuteropvang van de gemeente. De tegemoetkoming geldt voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar.

Waarom peuteropvang?

Peuteropvang is een goede voorbereiding voor de basisschool. Een plek om samen met andere kinderen te spelen, te ontdekken en te leren. Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het daarom belangrijk dat peuteropvang (financieel) toegankelijk is voor alle peuters.

Hoe vraagt u de bijdrage aan?

Voor het aanvragen van de bijdrage peuteropvang gaat u naar www.alphenaandenrijn.nl/bijdragepeuteropvang. Hier vindt u ook meer informatie. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 14 017Lees meer

Politie-inval in groot bedrijfspand langs Steekterweg

Foto: Google Street View

Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN/ZWAMMERDAM - De politie heeft woensdag een inval gedaan bij een bedrijfspand aan de Steekterweg tussen Alphen aan den Rijn en Zwammerdam.

Waarom de politie de grote loods binnenviel en wat daar is aangetroffen, wil een politiewoordvoerder daags later nog niet kwijt.

Een al langer lopend onderzoek van het Openbaar Ministerie is de aanleiding geweest voor de politie-inval. Mogelijk wordt binnenkort meer bekendgemaakt.
Lees meer

Alphense jaarmarkt met 100.000 bezoekers geen optie voor burgemeester Spies


Bron: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als de jaarmarkt in Alphen aan den Rijn doorgaat op woensdag 16 september, wordt dat geen jaarmarkt zoals we de laatste jaren gewend waren. 'Een jaarmarkt met meer dan 100.000 mensen die anderhalve meter afstand van elkaar houden, is een illusie', zegt burgemeester Liesbeth Spies (CDA).

Volgende week zitten de jaarmarktorganisatie en de gemeente Alphen aan den Rijn met elkaar om de tafel om te bespreken over de traditionele feestdag in Alphen door kan gaan. 'Als de organisatie met een voorstel komt voor verschillende evenementen verspreid door de stad, zoals een kermis op een bepaalde locatie, zodat bezoekers beter gereguleerd kunnen worden, komen we misschien tot creatieve oplossingen.'

Evenementen in Nederland worden onder bepaalde voorwaarden weer toegestaan. De organisatie van de Alphense jaarmarkt laat desgevraagd weten het gesprek met de gemeente af te wachten voordat een knoop wordt doorgehakt.Lees meer

Fietspad Sportlaan weer comfortabel vlak


Bron: allesinalphen.nl

Woensdag 1 juli starten de werkzaamheden aan het fietspad langs de Alphense Sportlaan.

Het fietspad heeft nu de nodige hobbels in het asfalt, die veroorzaakt worden door de boomwortels van de grote bomen die langs het fietspad staan.
Gemeente heeft opdracht gegeven aan Easypath Nederland B.V. om het asfalt te vervangen door betonplaten en die met een nieuw middel met elkaar te verbinden, waardoor er geen hoogteverschil tussen de platen ontstaat. Door het asfalt te vervangen met beton, kunnen oneffenheden in het fietspad in te toekomst voorkomen worden.

Tijdens de werkzaamheden is het fietspad afgesloten en kunnen fietsers over de Sportlaan fietsen. Fietsers kunnen over vier weken weer comfortabel over het nieuwe pad rijden.Lees meer

Container in brand in winkelcentrum de Baronie


Door: De Alphenaar

In Winkelcentrum de Baronie heeft woensdagnacht een flinke containerbrand plaats gevonden. Bij de brand kwam veel rook vrij.

Even na 1.00 uur werd de brand ontdekt en werd de brandweer gealarmeerd. Flinke vlammen sloegen uit de bouwcontainer die naast het kantoor van Woonforte stond.

Door het snelle handelen van de brandweer is de brand beperkt gebleven tot de container en niet het kantoor van Woonforte. De oorzaak is onbekend, brandstichting wordt niet uitgesloten.Lees meer

Wethouder bereidt inwoners gemeente Alphen aan den Rijn voor op verhoging Ozb


Bron: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De kans is groot dat de Ozb (Onroerende-zaakbelastingen) gaan stijgen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat kondigt wethouder Kees van Velzen (CDA) van Financiën aan. Het is volgens hem een reëel scenario dat dit noodzakelijk is om de gemeentelijke financiën gezond te houden.

Jaarlijks brengt de gemeente zo'n 5 miljoen euro in rekening (precariobelasting) bij kabel- en leidingbedrijven. Veel bedrijven belasten dat bedrag één-op-één door aan de burger. Vanaf 2022 mogen gemeenten in Nederland geen precariobelasting meer heffen. Om dat gat in de begroting te dichten, wil de gemeente Alphen aan den Rijn tot maximaal 5 miljoen euro de Ozb voor woning- en bedrijfeigenaren verhogen. Het wordt voor kabel- en leidingbedrijven op hun beurt verboden om die extra kosten in rekening te blijven brengen bij inwoners.

Een ander punt van zorg zijn de oplopende kosten voor jeugdzorg. Zo'n 2 miljoen euro komt de gemeente Alphen aan den Rijn op jaarbasis tekort. Nagenoeg alle gemeenten schieten in de rode cijfers door jeugdzorg. Daarom gaan gemeenten in Nederland opnieuw een gezamenlijke noodoproep doen aan de regering om met extra geld over de brug te komen.

Financiële meevaller

Goed nieuws is er ook. De gemeente Alphen aan den Rijn krijgt van het Rijk 2 à 3 miljoen euro per jaar meer uitgekeerd dan waar tot een maand geleden rekening mee werd gehouden. Dat komt omdat de in inwonersaantallen gegroeide gemeente na een herijking in een nieuwe schaal is geplaatst.

Desondanks moet Alphen nog steeds bezuinigen om ook op lange termijn zwarte cijfers te blijven schrijven. Wethouder Van Velzen kondigde in mei al aan: 5 tot 10 miljoen euro. Aan dat bedrag houdt hij vast, maar door de financiële meevaller van het Rijk is er ook financiële ruimte voor nieuw beleid. En dat was er tot een maand geleden niet.

In september gaat de gemeenteraad in debat met de wethouders over de zogeheten kerntakendiscussie en strategische heroriëntatie, oftewel over waar wel en niet op bezuinigd gaat worden? En of de Ozb wordt verhoogd. Die discussie had eigenlijk dit voorjaar moeten plaatshebben, maar is vanwege de coronacrisis uitgesteld.Lees meer