info.dealphenaar@gmail.com

Column NR 59: Verdeel en heers

Vrij 26-06-2020

Toen ik afgelopen week minister president Mark Rutte, samen met minister Hugo de Jonge op tv zag verschijnen om samen het gepeupel toe te spreken met als doel toch vooral de collectieve angstpsychose in leven te houden, kreeg ik zo’n Anton Pieck tafereel voor ogen. Terwijl buiten de temperatuur inmiddels rond en boven de 30 graden schommelt, probeer ik u toch even mee te nemen naar een oud Hollandse winter waarbij een ijzige oosten wind alles doet bevriezen.

Duizenden eenden, ganzen, zwanen en meerkoeten zwemmen rondjes in een vijver die door de bittere koude steeds verder dicht vriest. Door de gezamenlijke inspanning van al die vogels voorzien ze zich nog van een stukje ruimte om in leven te blijven. Langs de besneeuwde oever van die vijver stopt een luxe limousine en 1 van de raampjes zakt langzaam in het portier. Vanuit de behaaglijk warme auto komt een arm naar buiten en in de vijver is duidelijk te merken dat er iets aanstaande is. Opgewonden komen alle zwemvogels richting de auto en het gekrijs en gekwaak is oorverdovend. De arm vanuit de auto verdwijnt in een plastic zak en graait daar een handvol broodkruimels uit die hij vervolgens richting de inmiddels uitzinnige vogelverzameling gooit.

Over elkaar heen duikelend en rollend begeven de vogels zich naar de plek waar het handje broodkruimels terecht is gekomen. Vanuit de auto klinken de bijkans satanische lachjes van 2 personen bij het aanzien van de onbeholpen vijverbewoners die elkaar te lijf gaan om ook wat van die kruimels te bemachtigen. De arm verdwijnt weer in de auto en nog eventjes blijft het raam openstaan zodat de inzittenden zich nog even kunnen vermaken met dit schouwspel. Na enkele minuten sluit het raam zich weer en zoeft de limousine weg van de vijver.

Terwijl sommige vogels nog opgewonden heen en weer blijven bewegen op zoek naar een kruimeltje, druipen de meeste vogels, zonder ook maar een kruimeltje gehad te hebben, weer af naar de plek in het ijs die nog open is. Terwijl de aandacht van de vijverbewoners gericht was op de auto, heeft de aanhoudende strenge vorst niet stil gezeten en is de open plek in de vijver significant kleiner geworden. Juist de gezamenlijke inspanning en beweging was de enige reden dat er nog wat levensruimte was in de vijver en het ijs niet verder kon aanzetten. Doordat ze zich hadden laten verleiden en gek hadden laten maken door die paar broodkruimels, toegeworpen uit het geopende autoraam, besefte ze niet dat hun bewegingsvrijheid ongemerkt een stuk beperkter was geworden.

Ja dit beeld kreeg ik voor ogen bij die persconferentie van beide heren. Nederland rolt van blijdschap over elkaar heen omdat de beperkende maatregelen een ietsje pietsje losgelaten worden. Op de achtergrond gaan de voorbereidingen van verdere inperkingen van onze vrijheid gewoon door. Die app gaat er gewoon komen en misschien kan de overheid ons niet verplichten om deze te installeren of te gebruiken maar ze zullen de omgekeerde tactiek gaan gebruiken door het uitsluiten van mensen die hem niet willen en weigeren. Wat betreft de tunnelvisie van het RIVM en ons kabinet met betrekking op een, nog te ontwikkelen, vaccin zie ik hetzelfde spookbeeld opdoemen. De regering heeft al verregaande stappen gezet en is in zee gegaan met een farmaceut, die niet echt goed en betrouwbaar bekend staat, om zo snel mogelijk met een serum op de markt te komen. Voor virussen zoals SARS, Hiv, Ebola etc. is er na soms wel 40 jaar nog steeds geen afdoende remedie gevonden maar voor dit Covid-19 virus zou dat binnen paar maanden moeten lukken?

Ik ben zelf geboren met de zogenaamde Planta ziekte. Omdat mijn moeder tijdens de zwangerschap een speciale, door Unilever op de markt gebrachte ,zoutloze margarine had gegeten waarvan de bijwerkingen op lange termijn niet of slecht waren onderzocht met alle gevolgen van dien. Een bekender voorbeeld van medicijnen waarvan de uitwerking op termijn desastreuze gevolgen had was het middel Softenon van fabrikant Organon. Een levensgevaarlijke ontwikkeling dus de visie van dit kabinet en het gedram om zo snel mogelijk de hele bevolking een goedje in te willen spuiten waarvan niemand weet of het werkt, wat de bijwerkingen op korte en lange termijn zijn en wat er verder toegevoegd is aan zo’n inenting.

Je ziet dan ook in tweedeling in de samenleving van mensen die zich inmiddels zo hebben laten indoctrineren over dit virus dat ze bij wijze van spreken nu al op de stoep van de GGD liggen om een shotje te halen. Anderen daarentegen gebruiken hun nuchtere verstand, laten zich niet alles aanpraten en zijn zich bewust dat de maatregelen die nog steeds van kracht zijn en blijven, ondanks de versoepeling, een dip inbreuk maken op de bewegingsvrijheid.

Zoals ik al beschreef in het verhaaltje over die vijver zou iedereen de krachten moeten bundelen en zo die vrijheid af te dwingen. Jammer genoeg is precies het punt waar deze regering in uitblinkt, het tegen elkaar opzetten van de bevolking. De discussie rondom het pensioenstelsel heeft oud en jong lijnrecht tegenover elkaar gezet. De dood van een gekleurde Amerikaanse beroepscrimineel wordt misbruikt om tegenstellingen in etniciteit uit te vergroten. Verschillende geloofsovertuigingen gepolariseerd en alleen de extremistische uitwassen tegen het licht gehouden. Tegenstanders van “het nieuwe normaal” worden weggezet als complotdenkers en zij die een kritische blik werpen op de stikstofdiscussie is al snel een klimaatontkenner.

Met een uit het Latijn afkomstige spreuk, Devide et impera ,vrij vertaald: verdeel en heers wordt deze tactiek genoemd. Al 3 eeuwen voor Christus werd deze tactiek toegepast en Wikipedia geeft hier een mooie omschrijving van. Quote: De tactiek houdt in dat de ene concurrent meer rechten krijgt dan de andere concurrent. De ene concurrent wordt onderworpen terwijl de andere als bondgenoot wordt gehouden. Hierdoor zal er nooit vriendschap ontstaan tussen hen beiden en hoeft de derde partij, diegene die deze tactiek gebruikt, niet te vrezen dat de eerste twee samen tegen hem zullen optreden. Einde citaat.

Dit is dus precies wat er in Nederland gaande is. De geschiedenis laat zien dat wanneer de burgers zich massaal verenigen ze een vuist kunnen maken. Ik denk dat ze zich hier in Den Haag, donders goed van bewust zijn en het dun door de broek loopt, bij het idee alleen al, dat de verdeelde samenleving zich massaal en eensgezind laat horen. Boeren, 1,5 meter critici, vaccin twijfelaars, kermis exploitanten, horeca, zorgmedewerkers, touringcar ondernemers en verder iedereen die te lijden hebben door de absurde maatregels zouden massaal in protest moeten komen. Een in beweging gekomen massa is niet te stuiten en de gehanteerde verdeel en heers politiek, zal dat ook niet tegenhouden.


Column NR 58: Never waste a good crisis

Vrij 19-06-2019

Een bekende uitdrukking van Winston Churchill bij de oprichting van de Verenigde Naties. Inderdaad komen er tijdens een crisis goede ideeën boven die heel positief kunnen uitwerken en een stap voorwaarts kunnen zijn in de ontwikkeling van de samenleving. Ook tijdens de Coronacrisis van de laatste maanden zien we veel initiatieven ontstaan die dit onderstrepen. Je hoeft maar te kijken naar de spontane acties om kwekers van hun voorraad af te helpen, bij de lokale horeca maaltijden bestellen en te laten bezorgen en andere sympathieke burgerinitiatieven om getroffen ondernemers te ondersteunen. Goed bedoeld en meestal uit empathie geboren.

Andersom is het ook mooi om te zien hoe, vooral kleine, ondernemers en ZZP ers, in deze bizarre tijd heel vindingrijk en creatief zijn om zo te proberen het hoofd boven water te houden.

Ondanks al die goede, creatieve en sympathieke initiatieven zullen veel van hen het toch niet gaan redden en de hulp van de overheid, in de vorm van een kleine tegemoetkoming in de loonkosten en inkomen, zijn niet meer dan de bekende druppel op de gloeiende plaat.

Minder vrolijk word je van mensen en organisaties die een crisis gebruiken of beter nog misbruiken om er een voordeel uit te halen of onder valse voorwendselen besluiten te nemen. Een voorbeeld daarvan is Minister Schouten die, kost wat het kost, door blijft drammen over de stikstofwet en daarmee het veel boeren onmogelijk maakt om hun beroep uit te blijven oefenen. Eerlijk gezegd begrijp ik de ophef ook niet helemaal over de woordkeuze van Thierry Baudet richting deze minister want, als je naar de inhoud kijkt van haar wetsvoorstel, zal dat op termijn echt de nekslag betekenen voor de agrarische sector in grote delen van het land.

Tegelijkertijd zie je dat men bewust blijft vasthouden aan de sterkvervuileinde biomassacentrales, waarvoor overal ter wereld grote hoeveelheden bomen worden gekapt en blijft de luchtvaartsector, waarvan we tijdens de laatste 3 maanden proefondervindelijk hebben kunnen vaststellen dat dit een van de grootste boosdoeners is, buiten schot. Eigenlijk is deze visie niet te verklaren behalve dat er een verborgen agenda moet zitten achter deze wetgeving.

Een andere zorgelijke ontwikkeling is de introductie van de spoedwet die per 1 juli moet ingaan. Een wet die er voor gaat zorgen dat de overheid zich verregaande bevoegdheden gaat toe-eigenen en ons ontneemt van grondwettelijke rechten. Onder het mom van Corona ligt er een 85 pagina tellend wetsvoorstel waarbij die ons burgers rechteloos maakt tot in eigen huis aan toe.

Naast de waanzinnige boetes die er uitgedeeld kunnen gaan worden gaat het wetsvoorstel zover dat de overheid, zonder enige reden, uw en mijn huis ieder moment kunnen binnenvallen om te kijken of we ons wel aan de regeltjes houden. Ik weet dat sommige mensen moeite hebben om een vergelijk te maken met de zwarte jaren 40-45 maar het scenario dat er ‘s avonds een overvalwagen voor je deur stopt, Boa’s of handhavers op je voordeur bonken met het bevel “ Aufmachen” en je huis binnendringen, komt dan wel angstig dichtbij.

Een wet die totale willekeur mogelijk maakt. Een willekeur die toch al aardig zijn opgang vindt op dit moment. Neem bijvoorbeeld de demonstraties tegen discriminatie en Blacklivesmatters. Wat ik daar van vind is op dit moment niet zo belangrijk maar het is niet uit te leggen dat deze demonstraties overal worden toe gestaan maar een massale demonstratie tegen het nieuwe normaal, de 1,5 meter samenleving en de al eerder genoemde noodwet, die voor zondag is aangekondigd in Den Haag, verboden is door de waarnemend burgemeester van die stad. Een duidelijker voorbeeld van rechtsongelijkheid en totale willekeur die de overheid tentoonspreidt is, er in mijn ogen, niet te geven.

Wat tijdens zo’n crisis ook altijd boven komt drijven is de hebzucht van mensen en organisaties. Voorbeelden als Booking.com, KLM of andere grote bedrijven die, ondanks dat ze miljoenen en soms miljarden winst gemaakt hebben de laatste jaren, stonden ze als eerste het handje op te houden. Nog grotere aasgieren dan de hierboven genoemde bedrijven, zijn de Zuid Europese landen die van deze crisis misbruik maken om miljarden te eisen van de E.U. De geldkraan naar dubieuze Italiaanse banken gaat wijd open en ondanks het dansje voor de bühne van Rutte en Minister Hoekstra gaan we daar als Nederlandse belastingbetalers weer zwaar voor bloeden.

Veel dichter bij huis zie ik ook verwikkelingen die me zorgen baren. Ik zat afgelopen week een beetje te bladeren in het lijstje van Alphense bedrijven die aan de gemeente om steun vragen tijdens deze crisis. In dat lijstje was er 1 naam die me direct opviel en dat was namelijk de uitbater van de Alphense zwembaden: Thermen 2. Nu ben ik altijd al kritisch op de subsidiestromen die in de richting vloeien van deze particuliere ondernemer maar in dit geval is verbijstering een beter woord.

Thermen 2 vraagt namelijk 1,1 miljoen euro steun aan de gemeente !!! Dat is bijna de helft van wat ze normaal al pretenderen nodig te hebben en dat voor 3 maanden aanpassing. Ik heb nogal wat contacten in de zwembadwereld en wat ik vooral hoor is dat de baden die op subsidie draaien, zoals in het geval van Thermen2, veel minder kosten hebben door de hele crisis dan dat normaal het geval is. 3 maanden geen stookkosten en geen inzet van relatief dure uitzendkrachten etc. Alleen een onderhoudsmonteur en verder zijn alle kosten weggevallen.

Opvallend genoeg komt deze aanvraag voor steun in dezelfde week dat, de plaatselijke trots en grootste huurder van de Alphense zwembaden, AZC naar buiten met groot nieuws over verschillende redelijke grote transfers die richting Alphen komen. Een klein rekensommetje maakt dat deze nieuwe spelers in totaal al snel een slordige 150.000 € per jaar willen verdienen. In de wetenschap dat de huidige uitbater van de zwembaden, tevens coach van AZC en hoofdsponsor, vorig jaar failliet is gegaan, pleit ik toch maar weer eens om een diepgaand onderzoek naar de financiële stromen die richting de zwembaden gaat.

Het moet toch mogelijk zijn dat de raad inzage kijgt in de boeken van Thermen2. Hoe zit het met de huur die gebruikers moeten betalen? Worden al de baduren waarvan verenigingen gebruik maken wel in rekening gebracht ? Staan of komen er spelers op de loonlijst van Thermen2 ? Zomaar wat legitieme vragen waar een antwoord op moet komen lijkt mij.

Wederom inspelen op het goedkope sentiment van de zwembaden moeten sluiten etc mag bij de beoordeling van deze extra subsidieaanvraag geen rol meer spelen.

Vooralsnog krijg ik het gevoel dat de hele aanvraag ingediend is in de veronderstelling dat, nu er toch met geld gesmeten wordt door de diverse overheden, ze een graantje kunnen meepikken. Never waste a good crisis lijkt dan ook het motto bij Thermen2.


Column NR 57: Eve of destruction

Vrij 05-06-2020

Ik heb er even over nagedacht om deze week mijn column op groen te zetten ter nagedachtenis aan al die kleine kindertjes die gestorven zijn omdat zij onder erbarmelijke omstandigheden kobalt moesten delven zodat de gutmenschen onder ons zich in een gesubsidieerde elektrisch aangedreven auto kunnen verplaatsen. Een andere overweging was, om de pagina zwart te maken. We zijn tenslotte afgelopen week getuige geweest van de definitieve teloorgang van de Nederlandse rechtstaat. Deze was, naar mijn mening, toch al snel aan het afbrokkelen maar de poppenkast rondom het optreden van de hoofdstedelijke burgemeester Femke Halsema gaf toch wel de nekslag aan onze rechtstaat.

Grijs had ook een prima optie geweest om stil te staan bij de discriminatie van ouderen en kwetsbaren in onze samenleving die zitten te verpieteren in verzorgingstehuizen overgeleverd aan de nukken van de politiek en directies van die instellingen. Zij die niet in gedwongen onder de gedongen ophokplicht vallen worden weggekeken of geadviseerd weg te blijven van de net weer geopende terrasjes.

Blauw behoorde ook tot de mogelijkheden om op die manier ongenoegen te geven aan de extra 600 miljard euro die de ECB nog maar een aan de Zuid Europese landen gaat geven om die zo te belonen voor het jarenlang smijten met geld. Het is wachten tot de hyperinflatie toeslaat en uw en mijn zuur verdiende spaarcentje en pensioenvoorziening in rook opgaat. Zo waren er heel veel opties om er deze week maar een kleurtje aan te geven maar zo makkelijk wil ik me er niet mee afmaken.

Al deze zaken zijn blijkbaar geen reden om de straat op te gaan. Wel een reden om te protesteren was de dood van een gekleurde man in Amerika. Of de persoon in kwestie ( George Floyd ) nu een crimineel was of een heilige doet er helemaal niet toe. Het buitensporige geweld wat werd toegepast bij de arrestatie van die man was weerzinwekkend met als gevolg dat hij kwam te overlijden. In mijn visie is het wel iets te makkelijk om dit als racisme te betitelen. De laatste 30 jaar ben ik voor mijn werk veel in de Verenigde Staten geweest en met eigen ogen gezien hoe gewelddadig die samenleving is en hoe anders men daar tegen geweld aankijkt.

Ik weet nog dat ik voor het eerst aangehouden werd op een snelweg en voor ik het wist er links en rechts van mijn auto’s een agent stond met een getrokken pistool. Achteraf omdat ik mijn handen niet op het stuur had nadat ik gestopt was. U zult begrijpen dat ik me rot geschrokken ben en daar nog wel eens met angstzweet van wakker schrik. Van de andere kant ook wel te begrijpen als je weet hoe vaak een simpele aanhouding voor een verkeersovertreding uitmond in een schietpartij in een land waar wapens vrij te verkrijgen zijn en volop in bezit van mensen.

In grote steden krijg je te horen, bij het huren van een auto, welke buurten je absoluut moet vermijden als blanke omdat je daar je leven niet zeker ben. Om hogerop te komen in bepaalde gangs, schieten, meestal nog jonge gasten, lukraak op mensen vanuit hun auto. Daarnaast is de opvang in Amerika van mensen met psychische klachten vrijwel nihil en lopen er dus vrij veel doorgedraaide types vrij rond. Je kan het de politie daar dus ook niet helemaal kwalijk nemen dat zij anders reageren dan dat wij gewend zijn.

Waarschijnlijk spelen economische of politieke redenen mee om niet te reageren of ageren tegen over extreem politiegeweld in landen zoals Frankrijk, China, Hong Kong, en Amerika. Na het zien van de beelden in Minneapolis had een gepaste reactie dan ook geweest om de ambassadeur van de Verenigde staten te ontbieden en zorgen te uiten over het politiegeweld aldaar. Zoals ook het geval zou moeten zijn bij die andere voorbeelden die ik hierboven gaf.

U weet inmiddels wel hoe ik denk over die 1,5 mt samenleving, opgelegde ophokplicht, nieuwe normaal en al die andere vrijheidsbeperkende maatregelen die de regering ons door de strot duwt en had dan ook nog wel enige sympathie op kunnen brengen voor burgemeester Halsema als ze zich uitgesproken had tegen die dwangbuis waarin we met zijn allen opgesloten zitten en net zoals met het boerkaverbod en illegalen opvang aangegeven had, niet te laten handhaven.

Kwalijk genoeg liepen er handhavers rond in de stad om in de, toch al zo geplaagde horeca, op de millimeter nauwkeurig te meten of zij niet in overtreding waren. Werden er mensen in de stad beboet die zich niet aan de dwangmaatregelen hielden maar liet zij willens en wetens 10.000 protestgangers toe op de Dam. Protesteren is een grondrecht en ik ben de eerste die dat zal onderkennen en voor zal vechten maar in dit geval is het niet aan een burgemeester om te bepalen of een demonstratie wel of niet gerechtvaardigd is qua inhoud.

Tijdens het debat hierover in de tweede kamer, werd zoals gebruikelijk het bekende dansje opgevoerd voor de bühne. Echt schandalig werd het pas toen de ontboden minister van justitie Grapperhaus zich moest verantwoorden voor zijn rol. Vol minachting en zonder ook maar 1 keer een antwoord te geven op de gestelde vragen verliet hij de kamer weer terwijl zijn collega hem een duimpje gaf en de premier hem instemmend toeknikte om zijn verachtelijke gedrag.

Als een paling in de bekende emmer snot wist Mark Rutte de hele gang van zaken onder het tapijt te vegen en de focus te verleggen naar de Zwarte Piet discussie. In de wetenschap dat daarmee het ergste leed voor Halsema en Grapperhaus geleden was. Nu begin juni zitten we dus alweer met die ellendige discussie opgescheept. Ben er eigenlijk nu al weer klaar mee.

Moest afgelopen week opeens denken aan een protestliedje uit de jaren 60 van Barry McGuire namelijk Eve of destruction. Beginnende rassenrellen, Corona crisis, geweld, spanningen met China, de alsmaar voortdurende oorlogen in het Midden-Oosten etc. Je hoopt het niet maar je zou bang worden dat we inderdaad aan de vooravond staan van de totale vernietiging en beschaving.


Column NR 56: Stockholmsyndroom

Vrij 29-05-2020

Dat was me even schrikken afgelopen week. Ons ingedommelde slaapdorp Alphen werd ruw uit de opgelegde comateuze toestand gewekt. Tenminste als ik sommige koppen boven kranten en internet artikelen moest geloven. Ik heb het natuurlijk niet over de moedwillige vernielingen rondom de Diamantstraat waar onverlaten het nodig vonden om van 17 auto’s de ramen in te slaan. Ondanks dat de politie ter plaatse is geweest, in het midden van de nacht, om de schade te bekijken vonden ze het blijkbaar niet nodig om de eigenaren van de vernielde auto’s op de hoogte te stellen zodat deze maatregelen konden nemen. Het is al geen pretje als je geconfronteerd wordt met deze zinloze vernielingen en zeker als dan ook de inhoud van je auto onnodig open en bloot blijft liggen. Even de slachtoffers waarschuwen had wel zo netjes geweest.

Volgens burgemeester Liesbeth Spies zouden we eigenlijk dit soort zinloze vernielingen en andere zaken die rondom de Diamantstraat spelen niet moeten benoemen. Alleen positieve zaken moeten we uitvergroten. Ik noem dat wegkijken of kop in het zand steken. Het is tenslotte al zo lang onrustig rondom deze flat en tot op heden laat ze de bewoners in de kou staan. Een keertje thee drinken en maar weer eens een blik van die subsidieslurpers opentrekken om leuke projectjes te verwezenlijken, dat hebben de buurtbewoners inmiddels de buik wel van vol.

Was het dan misschien het bericht over de hefbrug in Boskoop ? Nee ook niet echt belangrijk !! De verantwoordelijke gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) doet het op de bekende partij manier af. Onvoorstelbaar, geschokt, onderste steen moet boven komen, we moeten hier lessen uit leren en verdere blablabla. Uiteraard vallen er geen koppen en zijn eigen positie als eindverantwoordelijke staat natuurlijk helemaal niet ter discussie. Zo werkt dat in de politiek.

Nee het meest schokkende nieuws deze week was het kalken van enkele leuzen over het gevoerde beleid wat betreft “Het nieuwe normaal” en over de rol van premier Rutte hierin. Ik moet eerlijk bekennen dat, toen ik de koppen boven de berichten las, nieuwsgierig was geworden wat voor schokkende teksten er dan wel niet geschreven waren in het Europapark dat zelfs de politie er aan te pas moest komen en onderzoek gaat doen naar deze teksten en de schrijver, of beter gezegd, de schilder hiervan.

Als kind van de jaren 60 ken ik nog wel wat leuzen uit de Vietnam oorlog en had dan ook verwacht dat die vreselijke spreuken in de trend waren van: Rutte moordenaar, Where the hell is Lee Harvey Oswald now this country needs him of Rutte go home. Niets van dit alles. De schokkende teksten bestonden uit: Nee tegen 1,5 meter. Rutte is een tiran en nog wat van die beschaafde korte zinnetjes. Maar ja met dat zogenaamde nieuwe normaal lijkt ook de bekende Nederlandse nuchterheid te moeten verdwijnen en zinken we zachtjes weg in een politiek correct landschap waarbij alles moet wijken omdat we misschien wel een teer zieltje kwetsen en de vertrutting van de samenleving een doel op zich aan het worden is.

Aan het aantal virtuele zetels te zien in de peilingen waar Rutte en de VVD nu op staan werkt die vertrutting blijkbaar. De angst voor het onbekende is ons burgers inmiddels zo massaal door de strot heen geduwd dat een groot deel van de bevolking gestopt is met zelf denken en in dit figuur de grote verlosser zien. Ik zelf heb meer de indruk dat er hier sprake is van een collectief Stockholmsyndroom.

Wat is dat zullen sommige van u zich misschien afvragen. Eenvoudig gezegd is het Stockholmsyndroom een situatie waarbij slachtoffers sympathie en empathie voelen voor personen waardoor zij worden misbruikt of in gijzeling worden gehouden. Een belangrijk symptoom van dit syndroom is dat de mensen die onder deze psychologische stoornis gebukt gaan niets willen weten van hulp door buitenaf maar positief gevoelens hebben voor de dader.

Andere aanwijsbare argumenten voor mijn conclusie zijn dat er aanwijsbare factoren moeten zijn die op een bedreiging lijken. Of deze nu terecht zijn of niet, maakt voor de slachtoffers niet uit. Zij voelen zich geïntimideerd. Als de dader dan ook nog eens op verschillende manieren aardige dingen doet voor zijn slachtoffers, krijgen ze het gevoel dat hij of zij het goed met hen meent.

Vaak hebben de slachtoffers best wel in de gaten dat er iets mis is maar kunnen niet toegeven of zich verzetten tegen een situatie die niet normaal is. Hierdoor proberen ze soms bewust maar vaak ook onbewust, de situatie te relativeren of zelfs goed te praten: cognitieve dissonantie wordt dit in de psychologie genoemd.

Als 17 miljoen apathische schapen (sorry Marco) laat de bevolking zich gijzelen door de regering in Den Haag. Geïntimideerd en angstig geworden door wat de main stream media ons moet laten geloven. Mensen die daar kritische kanttekeningen bij durven te plaatsen krijgen de wind van voren. Je kent niemand die het heeft gehad zeker? Wacht maar tot je het zelf krijgt dan piep je wel anders zijn dan veel gehoorde reacties. De angst zit er goed in blijkt dan wel weer.

Mensen zijn blij als koeien die in het voorjaar voor het eerst de wei weer in mogen nu de horeca weer een beetje open mag en we bij Marks gratie weer mogen zwemmen. Van die kleine aardige dingetjes weet u nog ? De kudde trapt er met open ogen in en laten zich blij in cirkeltjes persen rondom het meer. Je hoeft nog net geen recept te vragen bij je huisarts om ergens een ijsje te kunnen kopen en om spontaan een biertje te drinken op een terras word je bijkans verplicht om je hele doopceel te laten lichten en een VOG aan te vragen bij de gemeente.

Dit alles onder staatstoezicht in de personen van Boa’s en handhavers die al keffend proberen om de kudde bijeen te houden. Liefst willen ze daar dan ook nog een wapenstok en pepperspray voor gebruiken. Netjes binnen de aangegeven lijntjes lopen en leven zoals ze voorschrijven vanuit Den Haag. Blij moeten zijn met de kruimels die toegeworpen worden en niet te vergeten de grote leider bedanken voor zijn goede tierigheid.

Ik heb nog geen boodschap van onze burgemeester gelezen waarin ze ons heel prettige Pinksterdagen wenst zoals ze dat wel bij andere geloofsovertuigingen doet dus ben ik maar zo vrij om haar honneurs waar te nemen en iedereen een fijn Pinksterweekend te wensen. Als jullie je allemaal netjes aan de opgelegde en vrijheidsbeperkende maatregelen houden dit lange warme Pinksterweekeinde dan krijgen jullie misschien wel dinsdag een complimentje van haar dat jullie je keurig als een perfect geïndoctrineerde kudde hebben gedragen. Ja zo’n Stockholmsyndroom is eigenlijk ook gewoon een snel om zich heen grijpend virus en dodelijk voor onze maatschappij.Column NR 55: Back to reality

Vrij 15-05-2020

Je zou bijna vergeten dat de landelijke politiek deze week weer terug is gekomen van het zoveelste reces en de werkzaamheden weer opgepakt hebben. Blijkbaar was het voor sommige partijen heel moeilijk om tijdens de opgelegde ophokplicht de gelederen gesloten te houden en de vrede in de partij te bewaren. Net als in het echte leven is zo’n periode van quarantaine dus niet alleen het einde van sommige relaties maar vallen de politieke partijen ook als rijpe appeltjes van de boom.

Als eerste was daar het uiteenvallen van DENK. Te veel verwarde personen met een te lage bloedsuikerspiegel binnen 1 partij waarvan de fractievoorzitter ook nog eens een zwak heeft voor haram zaken, kon je daar natuurlijk op wachten. De teloorgang van deze partij was eigenlijk net zo voorspelbaar als de zoveelste breuk binnen 50plus. Vanaf de oprichting in 2009 is het al hommeles binnen deze partij. Behalve fractievoorzitter Henk Krol, die het opnam voor zijn oud partijgenoot van de VVD, kotste de rest van de fracties, in zowel eerste als tweede kamer, de autocratische en weinig democratische partijvoorzitter Geert Dales uit.

Uiteindelijk, nadat vorig jaar al Femke Merel van Kooten-Arissen opstapte en als 1 vrouw- partij door is gegaan, stapte ook de eerder genoemde Henk Krol op en is deze partij dus ook op sterven na dood.

Bij het debat gisteren in de tweede kamer over de Nederlandse bombardementen op Hawija (Irak) waarbij burgerslachtoffers gevallen zijn, werd voor de vierde keer in successie de verantwoordelijk minister Ank Bijleveld van het CDA naar de kamer werd geroepen om zich te verantwoorden voor het onvolledig informeren van de kamer en relevante informatie niet gedeeld te hebben met die zelfde kamer, in het normale democratische proces een politieke doodzonde.

Bij de ingediende motie van wantrouwen viel het op dat ook Forum voor democratie, onder leiding van Thierry Baudet, door het ijs zakte en toegetreden is tot het door hem zo verdoemde partijkartel. Blijkbaar moest er gelijk wisselgeld betaald worden voor het meedoen in de provinciale staten van Noord Brabant en steunde hij de CDA minister.

Ook op plaatselijk niveau lijkt de opgelegde ophokplicht niet bij iedereen goed verlopen te zijn.

Ik weet niet of de plaatselijke fractie van GroenLinks hun geestverruimende middelen tijdelijk van een andere dealer afnemen of er problemen zijn met de toevoer ervan maar de psychedelische werking ervan begint zorgelijk te worden. Misschien dat het idee, om in onze gemeente, kinderen te gaan importeren uit Griekenland komt uit een schuldgevoel dat zij in het verleden het zogenaamde Kunduz akkoord hebben gesteund en zo indirect mede verantwoordelijk zijn voor de onrust in Irak en Syrië.

Naast dat we zelf in een gecreëerde crisissituatie zitten moet je de vraag durven te stellen of we dat wel willen? Wie en waar willen ze die kinderen opvangen? Nemen de GroenLinks kiezers zelf allemaal een vluchtelingetje in huis en wat als het toch weer geen wezen blijken te zijn maar over een poosje alle pappa’s, mamma’s, ooms, tantes en verdere familie op de stoep staan en aankloppen voor gezinshereniging? Naar mijn mening is en blijft opvangen in de regio het beste en daar het kaf van het koren scheiden. Natuurlijk moeten echte vluchtelingen altijd welkom zijn in ons land maar blijf wel realistisch en kom niet met goedkoop sentiment aan.

Nog gekker maakt de lokale fractie van D66 het. Je moet van goede huize komen om de landelijke kopstukken van die partij de overtreffen, u weet wel : Sigrid Kaag de vleesgeworden Sinterklaas die met ons belastinggeld zo kwistig loopt te strooien bij haar theedoekvriendjes in Palestina. Wouter Koolmees, de man die bezig is om het hele pensioenstelsel om zeep te helpen en over te hevelen naar de graaiende vingers in Brussel en Zuid-Europa of Kasja Ollongren, de anti democraat die verantwoordelijk was voor het afschaffen van het referendum en de laatste tijd opeens overal Russen ziet. Zou die operatie misschien mislukt zijn bij haar ? Over fractievoorzitter Rob Jetten wil ik het niets eens hebben.

Maar goed, de lokale fractie van die partij kwam dus opeens met het idee om de trots van Alphen, namelijk Avifauna, te willen verplaatsen en daar maar woningen te gaan bouwen. Een werkelijk krankzinnig idee. Ten eerste zit het park daar op een prima plek en geloof ook niet dat de eigenaar, v.d.Valk, zit te wachten op een verhuizing. Dit nog naast het simpele feit dat dit een vermogen zou kosten. Gelukkig dat wethouder Gerard van As dit onzinnige idee direct naar de prullenbak heeft verwezen maar hoe stompzinnig kun je zijn met zulke waanideeën ?

Nu ik het toch heb over woningbouw, moet ik ineens denken aan een column van Machiel v.d. Schoot vorige week op Alphens.nl. Hierin geeft hij zijn mening over een ambtenaar binnen het gemeentelijk apparaat die niet mals is. Nu ken ik Machiel een klein beetje en het lijkt me niet dat hij dit allemaal uit zijn duim heeft gezogen. Al jaren gonst het van de geruchten over grondspeculanten in de Gnephoek en politici en ambtenaren die daar een rol in zouden spelen. Heel schadelijk voor het aanzien en het vertrouwen in de politiek dus. Ik had dan ook verwacht dat, naar aanleiding van zijn column, burgemeester Liesbeth Spies met een reactie zou komen. Het is tenslotte niet niets als 1 van je hoogste ambtenaren verdacht gemaakt wordt.

In tegenstelling met het moment dat haar eigen integriteit in het nauw kwam en er direct mensen van buitenaf ingevlogen werden om aan damage control te doen, blijft het tot nu doodstil vanuit het gemeentehuis. Als hoedster van de portefeuille integriteit, lijkt het mij wenselijk dat zij per direct een diepgaand onderzoek laat instellen naar de vermeende ambtenaar. Bouwen in de Gnephoek zal voorlopig nog wel een heet hangijzer blijven maar de zweem van belangenverstrengelingen en gebrek aan integriteit moet voor eens en altijd de wereld uit. Of zal ze weer zeggen dat ze de betreffende column niet gelezen heeft ?Column NR 54: Het nieuwe normaal!

Vrij 08-05-2020

Sinds korte tijd krijgen we te horen dat de tijd van een nieuw normaal is aangebroken. Beter zou zijn om te spreken van: terug naar normaal gaan en het gewone dagelijks leven weer oppakken. Dat nieuwe normaal en de zogenoemde 1,5 meter afstandsmaatschappij is, naar mijn mening, een wassen neus en een stukje schijnveiligheid waarvan de vraag maar is of we er iets mee bereiken anders dan het inleveren van een groot stuk vrijheid. Ondanks ik weinig op heb met koning Willem Alexander, kon ik me vinden in zijn woorden dat het nieuwe normaal niet normaal is. Dat moeten we ons dus ook niet laten opdringen.

Veel van die maatregelingen zijn toch al minstens vreemd te noemen. Neem bijvoorbeeld dat je met Moederdag officieel niet met je vrouw en 2 kinderen bij oma op visite mag om haar een presentje, chocolade of een bloemetje te brengen. Je mag maar maximaal 3 personen ontvangen. Gek genoeg mag je oma en eventueel opa erbij wel bij je thuis uitnodigen want dan zijn ze maar met zijn tweeën. Vreemde regeling toch ? Nog zo’n voorbeeld is de mondkapjes. Tot afgelopen maandag verzekerde Jaap van Dissel, gezicht en spreekbuis van het RIVM, ons dat mondkapjes weinig zin hebben en onnodig zijn. Ondanks dit oordeel zijn we vanaf 1 juni verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Zo zijn er heel veel meer voorbeelden te noemen van maatregelen, beperkingen etc. die minstens arbitrair zijn of zelfs totaal onlogisch.

Als er al een nieuw normaal zou moeten ontstaan zou dat moeten betekenen dat de hele financiële wereld op de schop moet. De grootste slachtoffers in deze hele crisis zijn de kleine ondernemers, ZZPers en de werknemers die aan de onderkant van het bedrijfsleven actief zijn. De laatste 20 jaar is de belasting en kostendruk op deze groep onevenredig toegenomen in vergelijk met de rest van de E.U. Sterker nog het beleid in Nederland de afgelopen 10 jaar was juist gericht op het verlichten van de belastingdruk bij grote multinationals en aandeelhouders. Hiermee werd de prikkel om te investeren in personeel en groei juist contraproductief en werden de winsten meestal omgezet in bonussen voor de top en lucratieve dividenduitkeringen voor de aandeelhouders.

Naast de belastingvoordelen voor grote bedrijven zien we dit zelfde terug in de voormalige nutsbedrijven en de zorg. Ik lees dat ziekenhuizen klagen omdat ze geen omzet kunnen maken met de Corona. Ik ben van mening dat ziekenhuizen er zijn om, zonder winstoogmerk, zich alleen met medische zaken moeten bezig houden maar de doorgeslagen privatisering in die zelfde zorg maakt dat deze sector vooral bezig is om de aandeelhouders en zorgverzekeraars te kietelen. Die zelfde zorgverzekeraars maken gigantische winsten en zitten op een reserve van 7 miljard euro omdat we met zijn allen overgeleverd zijn aan dit perverse systeem. Tegelijkertijd zijn er ziekenhuizen dicht gegaan en is de kans dat de verplichte premie volgend jaar de lucht in schiet.

Ik kan het me bijna niet voorstellen dat dit kabinet opeens, door deze Corona crisis, een andere koers gaat varen maar het zou toch een prima stap zijn om toch nog eens goed te kijken naar alle belastingvoordelen, dividend maatregelen etc. waar de multinationals nu profijt van trekken. Het kan en mag toch niet zo zijn dat juist dit soort bedrijven door de crisis heen gesleept worden door het verhogen van de belastingen van de gemiddeld burger. Zoals ook gebeurde tijdens en na de bankencrisis in 2008. Wie is de redding niet vergeten van de ABN zodat de top daarna weer ongestoord kon graaien?

Het zou goed zijn als juist dat soort bedrijven op een normale manier belasting gaan betalen en zo zorg te dragen dat zij een evenredig deel gaan ophoesten om de zorg, onderwijs en overheid te bekostigen. Iets wat ook structureel anders en beter moet is dat er een hogere capaciteit moet komen van IC plaatsen inclusief een professionele bezetting. We kunnen er namelijk op wachten dat dit niet de laatste keer was met zo’n virus uitbarsting en aan de andere kant kunnen we ook niet de hele economie plat leggen omdat de ziekenhuis opnames, de capaciteit overstijgen.

Het gebrek aan IC–capaciteit leidt namelijk tot veel meer schade dan het virus zelf. Zowel de economische schade en als gevolg daarvan de maatschappelijke schade, staan niet in verhouding met wat extra capaciteit zou kosten. We zullen gaan zien dat heel veel kleine bedrijfjes en zelfstandigen het niet gaan redden. Juist zijn veel van dat soort bedrijfjes en zelfstandigen werkzaam in de zogenoemde dienstensector en in mindere mate in de geautomatiseerde productie. Veel handwerk dus wat niet zo makkelijk te automatiseren valt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kappers, schoonheidsspecialistes, bloemisten, vaktimmerlieden, horeca, monteurs en ga zo maar door. De beroepen waarbij nog met de handen gewerkt wordt.

Als we juist die sectoren niet een reddende hand toesteken en de multinationals wel dan gaan we een toekomst tegemoet die nog somberder is dan dat ik al in een eerdere column schreef. De van belastinggeld geredde multinationals groeien nog groter dan nu al het geval is en met alle gevolgen die dat met zich mee brengt. Met een hoge werkeloosheid in het verschiet kunnen ze, in nog sterkere mate dan nu het geval al is, de arbeidsmarkt en voorwaarden bepalen. Het vooruitzicht om straks allemaal aan de lopende band te staan bij de Amazone’s, Bol.coms en dergelijke bedrijven tegen een minimum loon en uitgeklede werknemersrechten, is niet al te rooskleurig naar mijn mening en laten we hopen dat dit al helemaal niet het nieuwe normaal gaat inhouden.
Column NR 53: 75 jaar vrijheid

Vrij 01-05-2020

Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat ik afgelopen maandag niet meegedaan heb aan al die poespas rondom Koningsdag. Het is, net als rondom voetbalwedstrijden van Oranje, vooral het creëren van een loos wij gevoel. Het adoreren van een persoon die door geboorte op een bepaalde machtige positie terecht is gekomen behoort, naar mijn mening, niet thuis in een moderne samenleving. Het gezamenlijk zingen van dat afgrijselijke volkslied, op een afgesproken tijd proosten op de gezondheid van die persoon of voor gek gaan lopen in een vreemde uitdossing, is aan mij dan ook niet besteed. Zelfs de traditionele oranje Tompouce kan me niet bekoren en wacht wel tot ik weer gewoon een roze kan kopen zoals ze behoren te zijn.

Zo zachtjes aan begin ik helemaal misselijk te worden van dat wij gevoel. Je kan geen 5 minuten tv kijken of een programma wordt onderbroken door een irritante reclame van een grootwinkelbedrijf die het allemaal zo goed voorhebben met ons. Doe je boodschappen hier of daar en samen krijgen we de Corona onder de knie. Koop hier je wasautomaat en die bezorgen wij veilig. Bestel online uw ondergoed want samen sterk tegen dit virus. Ja sorry hoor maar veel goedkoop sentiment in die boodschappen. De grootwinkelbedrijven maken gewoon gebruik of in sommige gevallen zelfs misbruik van de situatie om zoveel mogelijk omzet te genereren. Op zich een normale gang van zaken voor een onderneming maar met dat inspelen op angstgevoelens ben ik wel beetje klaar.

Gelukkig hebben we dat hele oranje gedoe dus weer even achter de rug en is het wachten tot het volgende belastingschandaal of een absurde toelage verhoging rondom deze familie voor ze weer in het nieuws komen. Voor nu kunnen we ons gaan richten op de nationale dodenherdenking op 4 mei en het vieren van 75 jaar bevrijding.

Dodenherdenking was altijd een vreemde dag bij ons thuis. Mijn vader was namelijk jarig op die dag en ondanks dat dit een feestje zou moeten zijn hing er altijd iets sombers over deze dag. Als het dan eenmaal 8 uur was verstomde het geroezemoes van de visite en was het muisstil in huis. Sommige ooms of tantes pinkte een traantje weg of zaten zwijgend in het niets te staren. Later toen ik wat ouder was begreep ik pas de impact die dit op deze generatie moet hebben nagelaten en de emoties die boven kwamen drijven tijdens deze 2 minuten stilte, bij de klanken van de Last Post uit de trompet en de klokslagen op de Waalsdorpervlakte. Koude rillingen.

Wat betreft die 75 jaar vrijheid begin ik toch wel grote vraagtekens te krijgen. Zeker de laatste maanden, tijdens de Corona crisis, zie ik dat veel vrijheden, op slinkse wijze of soms zelf soms gewoon openlijk, ingeperkt worden. In 1 van mijn vorige columns “ Wel op blijven letten mensen “ schreef ik al dat het huidige kabinet allerlei maatregelen neemt die ongrondwettelijk zijn en een zware inbreuk in onze privacy betekenen.

Heel veel discussie is er geweest rondom het zogenaamde patiëntendossier. Nu, onder het mom van gezondheid, is deze plotseling openbaar geworden. Neem andere maatregelen die het mogelijk maken om zonder al te veel aanleiding bij u binnen te mogen stappen en te kijken of er niet te veel visite over de vloer is. Het grondwettelijk vastgelegde “vrijheid van vergadering”wordt daardoor met de voeten getreden. Zo kan ik nog een heel rijtje opnoemen.

Waar ik ook grote zorgen over heb is zoiets als de te introduceren Corona app. We weten allemaal hoe onzorgvuldig de Nederlandse staat omgaat met de veiligheid van onze gegevens, kijk maar naar de lekken in het Amber alert, DigiD of belastinggegevens. Naast de veiligheid van die app is het maar de vraag of u zoiets wel wil. Ik in ieder geval niet, Sterker nog ik krijg er de kriebels van want het doet me sterk denken aan de gele ster die Joodse burgers zichtbaar moesten dragen tijdens de tweede wereld oorlog. Niet alleen die app roept beelden op uit de inktzwarte periode in onze geschiedenis. In sommige gemeentes zie je opeens kliklijnen en meldpunten ontstaan waar je medeburgers aan kan geven die zich niet aan de regels houden. Het verraden van je buren waar hebben we dat eerder gezien?

Straks als de crisis achter de rug is, burgers die zich niet aan de ophokplicht hebben gehouden uit hun huis sleuren en kaalscheren op het Rijnplein ?

Het is sowieso heel beangstigend om te zien hoe slaafs de gemiddelde burger het gezag volgt. Angst is een slechte raadgever naar mijn mening ook tijdens deze crisis. Stel dat het huidige kabinet besluit dat het voor de gezondheid beter is om ouderen af te zonderen en hiervoor speciale opvang gaat bouwen. Een flitsende commercial laat maken van een prachtig oord waar die ouderen, ver weg van de bewoonde wereld, in een Anton Pieck achtige omgeving, omringd door doktoren en verpleegkundigen. Waar geen tekorten zijn aan de meest essentiële beschermingsmiddelen of testmaterialen en het oord niet in handen is van een paar losgeslagen zorgcowboys. Hoeveel mensen zouden in deze propaganda trappen en hun ouders of grootouders naar het station brengen?

Ja voor de gezondheid zetten we zelfs de parlementaire democratie buitenspel. Wetten worden zonder debat aangenomen of in werking gezet. Het kabinet eigent zich zoveel macht toe dat het lijkt of we in oorlogstijd verkeren. Wie zegt mij dat al die maatregelen die nu genomen worden straks teruggedraaid worden? Ik heb daar weinig vertrouwen in en daar helpt een versje van Ramses Shaffy zingen echt niet tegen. 75 jaar bevrijding zou niet zo benauwend moeten voelen.


Column NR 52: Hou eens op met dat geklaag

Vrij 17-04-2020

Ik irriteer me mateloos aan al dat gehuil wat ik om me heen hoor tijdens deze crisis en de maatregelen die er genomen worden om verdere verspreiding van deze onzichtbare massamoordenaar tegen te gaan of in ieder geval onder controle te krijgen. Ik bedoel natuurlijk niet de smeekbedes van het verplegend personeel in de ziekenhuizen die een schreeuwend tekort hebben aan de meest elementaire verzorgingsmaterialen zoals mondkapjes, desinfecterende middelen om de handen mee schoon te maken en meer van dat soort zaken die in zo’n welvarend land gewoon aanwezig moeten zijn. Ook niet aan de specialisten die constant aangeven dat er een tekort aan IC-bedden is te verwachten en zeker niet al die kleine ondernemers, zzp ers en mensen met een 0 uren contract die in de kou staan en hun inkomen kwijt geraakt zijn.

Nee waar mijn nekharen werkelijk van overeind gaan staan is van die b,c of nog minder artiesten die vanuit hun riante bungalow met ruime aangrenzende tuin staan te vertellen dat het voor iedereen moeilijk is om binnen te blijven maar we er met zijn allen het beste van moeten maken. Ondertussen wel zielig doen omdat ze zelf geen inkomsten hebben omdat optredens afgezegd moeten worden. Waar ik ook slecht tegen kan zijn al die valse sentiment programma’s die de omroepen op eens te voorschijn toveren. Oh wat hebben we het allemaal zwaar en wat zijn we zielig.

Wat ik echt om te kotsen vond was een interview met zo’n Schoeverskutje die aan de rand van een totale instorting stond. Ze moest namelijk thuiswerken en dat was zo moeilijk met ook nog eens 3 kinderen die normaal naar school of naar de opvang gingen. Ja hoe hou je die de hele dag bezig ? Het zijn potdomme je eigen kinderen dus deal met de situatie en wees blij dat je iedere ochtend niet eerst 1,5 uur voor de spiegel hoeft te gaan staan om je make-up op te brengen of voor je kledingkast. Je kan onopgemaakt, met ongekamde haren in een joggingbroek achter de pc kruipen, geen last van files of parkeerproblemen en als je het zat ben, ff een frisse neus halen in je tuin of op je balkon.

Ook de hyena’s in het grote bedrijfsleven laten deze kans niet voorbij gaan om het handje op te houden. Waar directeuren van grote Amerikaanse en Britse bedrijven een deel van hun salaris inleveren tijdens deze crisis, lijken Nederlandse top mannen en vrouwen daar weinig trek in te hebben. Neem bijvoorbeeld de topman van onze zogenaamde nationale trots KLM, Pieter Elbers.

Goed voor een jaarsalaris van 1 miljoen Euro per jaar. In een interview gaf hij aan dat hij zeker geen salaris gaat inleveren want hij is zo druk met managen. WTF ? Als de eerste de beste bedelaar stond hij bij de regering om steun te vragen en hij verwacht nog meer nodig te hebben. Uren contracten worden niet verlengd bij de KLM en wat doet meneer zelf ? De gebruikelijke bonussen worden even paar maanden uitgesteld maar zeker niet afgesteld. Intussen betaald de overheid, u en ik dus, een deel van de loonkosten van vaste medewerkers bij de KLM. Ik vind daar wel wat van. De combinatie van staatssteun en riante bonussen !

Andere bedrijven omzeilen de hele crisis door bijvoorbeeld de bonussen uit te keren in de vorm van aandelen. Zeker nu die een heel eind gekelderd zijn kunnen die in de nabije toekomst op een stijgende beurs heel lucratief verzilverd worden door de topbestuurders. Het bontst maakt, naar mijn mening, miljardair Marcel Boekhorst, eigenaar van de HEMA het. Enkele jaren terug nam hij bewust deze in nood zijnde winkelketen over. In de wetenschap dat het concern zware schulden had werd de overname beklonken. Na eerst al de verhuurders van zijn panden voor het blok gezet te hebben en lagere huren afdwong, is het nu de beurt aan zijn toeleveranciers. Onder de dekmantel van de Corona crisis worden, deze veelal kleinere, ondernemers onder druk gezet om genoeg te nemen met minder dan hun uitstaande vorderingen. Alsof die toeleveranciers geen personeel hoeven te betalen en andere kosten hebben. Vaak ook al uitgeknepen op de marges door dit soort grootwinkelbedrijven.

Nee allemaal voorbeelden van mensen die eigenlijk niet zo moeten klagen en in sommige gevallen zelfs moeten schamen voor hun uitlatingen en gedrag.

Misschien is er op dit moment maar 1 groep die zouden mogen klagen. De mensen die afscheid moeten nemen van hun geliefde, man vrouw, vader, moeder of zelfs kinderen. Afgevoerd naar een ziekenhuis of opgesloten in een verzorgingstehuis. Niet in staat om ze te bezoeken en verscheurd door onzekerheid of ze die naaste nog levend terug zien. In het slechtste geval zelfs niet in staat om een uitvaart te verzorgen of bij te wonen. Deze hartverscheurende taferelen vinden dagelijks plaats. Des te pijnlijker is het voor deze mensen om dan de bijna hosanna stemming te moeten ervaren die er in de media plaats vind als er, zoals gisteren “ maar ” 181 doden te betreuren zijn in plaats van de 189 de dag ervoor. 1 van die 181 zal je naaste maar zijn en als positief ervaren worden.

Stay safe, healthy and alert en maak er ondanks alles toch een mooi weekend van.


Column NR 51: Vrolijk Pasen

Vrij 10-04-2020

Deze week even geen column over de plaatsing van 5G masten, onvolledige en onbetrouwbare cijfers van het RIVM, overheid die achter de feiten aanholt, ons belastinggeld wat richting Zuid-Europa gaat en waar onze regering toch weer mee akkoord is gegaan. U zal ook nog even moeten wachten op mijn afkeer van de klimaatgekkies en de anti democraten van GroenLinks en D’66.

U bent gewaarschuwd over de beperkingen van onze vrijheid en de verdere inmenging en het steeds dieper binnendringen door de overheid in onze privacy en persoonlijke levenssfeer.

Nee deze week wens ik u alleen een heel vrolijk Pasen en hoop er op dat Pasen 2020 staat voor een nieuw begin zoals de oorspronkelijke betekenis van Pasen ons ook leert.  

Stay safe, healthy and alert en maak er gewoon een goede vrijdag en mooi weekend van.


Column NR 50: Wel op blijven letten mensen !!!

Vrij 04-04-2020

Door wat veranderingen in mijn dagelijks bestaan, heeft u afgelopen week mijn wekelijkse kijk op het wereld gebeuren moeten missen. Vanaf nu zal mijn column waarschijnlijk ook wat minder vaak verschijnen maar blijf ik wel proberen om met enige regelmaat te schrijven.

Er valt tenslotte genoeg te schrijven in deze bizarre tijd waarin niemand weet wat er allemaal gaande is en hoe ons leven er de volgende dag uitziet of wat ons nog boven het hoofd hangt.

Wat we in ieder geval moeten doen is blijven opletten mensen. Dan heb ik het natuurlijk over de zaken die we van alle kanten te horen krijgen zoals: zoveel mogelijk binnen blijven, thuiswerken als dat mogelijk is, die 1,5 meter of liever meer afstand houden, regelmatig handen wassen en beetje rekening houden met je medemens. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor als deze crisis weer achter de rug is.

Tijdens deze periode zijn er ook zaken die me eigenlijk helemaal niet bevallen. Regelmatig bekruipt mij de naargeestige gedachte dat er zaken zijn die, nogal gevoelig liggen in de publieke opinie, in de schaduw van deze crisis er even snel doorheen gedrukt worden of zonder debat voortgezet worden. Daarnaast worden er, onder het mom van de volksgezondheid, verworven rechten ingeperkt of zelfs helemaal te grabbel gegooid ik denk dan bijvoorbeeld aan het openen van de medische dossiers. Naar mijn mening is dit ongrondwettelijk want er is in Nederland geen noodtoestand uitgeroepen waarin zulke beslissingen gemaakt mogen worden. Voer voor juristen als dit allemaal achter de rug is lijkt mij.

In mijn laatste column had ik nog de hoop dat we even van die hele klimaathoax verlost waren maar dit blijkt dus wishful thinking geweest te zijn. Die ongekozen kabouter plop in Brussel, Frans Timmermans, blijft volharden in zijn geldverslindende plannen om de wereld te redden en zijn trollenleger hier in ons land maken zich zelfs nu nog drukker over de CO2 uitstoot dan over die stille sluipmoordenaar, Corona virus genaamd. Het is me sowieso opgevallen dat D’66 en GroenLinks tot op heden weinig zinnigs te melden hebben in het hele Corona debat. De fractievoorzitter van eerstgenoemde komt tijdens deze debatten eigenlijk niet veel verder dan wat ongefundeerde aanvallen op Thierry Baudet en kameraad Klaver zijn bijdrage bedroeg tot nu toe niet veel meer dan het idee om ‘s avonds maar een kaars voor je raam te zetten. Tja je kan maar een jeugdtrauma overgehouden hebben aan de muziek van Rob de Nijs.

Niet alleen die klimaathoax gaat op de achtergrond gewoon door maar ook zaken als de toetreding van nog meer armlastige landen tot de E.U. Tot de Corona crisis was Nederland fel tegenstander om landen als Albanië en Noord-Macedonië toe te laten. 2 landen waarvan bekend is dat ze niets doen om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden en straks ook vrije toegang hebben tot onze samenleving. Ik vraag me dan af waarom daar geen fatsoenlijk debat over gevoerd kan worden als de tijd daar weer rijp voor is want zitten we daar nu echt met zijn allen op te wachten ?

Het zou me niets verbazen dat de hele E.U; zoals deze nu bestaat, na deze crisis snel uiteen begint te vallen. Een ding is in ieder geval inmiddels wel duidelijk geworden nu de nood aan de man is, het is ieder voor zich. Grenzen kunnen nu opeens wel gesloten worden. Brussel laat Griekenland barsten als het gaat om de toestroom van kanspareltjes een halt toe te roepen, Italië krijgt hulp van Rusland en China in hun strijd tegen dit vreselijke virus. Zomaar wat voorbeelden.

Ja en dan ons eigen Nederland. Terwijl Mark Rutte het gepeupel bezwerend toespreekt en probeert te geruststellen gaat achter de schermen het versneld uitrollen van het veelbekritiseerde 5G netwerk, door KPN, in een nog hoger tempo door, sluiten redelijk schone energiecentrales om plaats te maken voor sterk vervuilende biomassa centrales, trekken ze 200 miljoen euro uit om een handjevol huizen van het gas af te halen en zwicht het kabinet, voor de zoveelste keer, onder de dreiging vanuit het politbureau in Brussel, en trekt gul de portemonnee voor de zuidelijke lidstaten.

Op zich is er met een stukje solidariteit onder de lidstaten niets mis maar het is natuurlijk van de zotte dat er zoveel geld naar andere landen gaat terwijl ondertussen hier ook overal tekorten aan zijn en Nederland zich laat afschepen met een fooitje vanuit dat zelfde Brussel om de crisis te lijf te gaan. Machtsspelletjes zullen we maar denken waar wij als belasting betalers en pensioenspaarders voor op moeten draaien.

Ondertussen schiet het dodental omhoog hier in Nederland en om ons heen. Ik zal niet zeggen dat het voorkomen had kunnen worden maar we moeten ook niet vergeten dat het kabinetsbeleid van de laatste jaren er ook zeker niet heeft toe bijgedragen dat we adequaat op de situatie konden reageren.

Jarenlange bezuinigen hebben er voor gezorgd dat er ruim 70.000 zorgmedewerkers moesten afvloeien. Duizenden ziekenhuisbedden staan werkeloos in verpauperende lege ziekenhuizen die moesten sluiten vanwege het pushen van de marktwerking in de zorg door 3 kabinetten Rutte. Ondanks de vele waarschuwingen door de zogenaamde veiligheidsregio’s in ons land is daar niets mee gedaan. Het pamperen van de multinationals had een hogere prioriteit voor onze regering dan onze veiligheid en gezondheid.

Zonder depressief te willen zijn of over te komen is het wel zaak om realistisch te blijven en niet te vergeten om op te blijven letten. Het is namelijk maar de vraag of zaken die nu in het kader van de zogenaamde volksgezondheid en Coronacrisis genomen worden straks, als het voorbij is, zomaar teruggedraaid gaat worden of een eeuwige diepe inbreuk in onze privacy, leefomstandigheden en vrijheid blijft betekenen.

Stay safe, healthy and alert !!!!


Column NR 49: Inkt zwarte toekomst

Vrij 20-03-2020

Hoe anders was het, nog geen 3 maanden terug, toen heel Nederland en de rest van de wereld elkaar een voorspoedig en gezond nieuwjaar toewenste ? We maakten ons druk over PFAS, de maximum snelheid van 100 kilometer per uur, het huwelijk van Marco Borsato en andere zaken die nu al weer lang geleden lijken en totaal onbelangrijk. Tijden kunnen snel veranderen en dat blijkt wel uit de situatie waarin we nu verkeren en waar geen mens van kan voorspellen hoe lang deze gaat duren en zal aflopen. Om toch met iets positiefs te beginnen deze week : We zijn even van die hele klimaat discussie verlost want met het stilvallen van het dagelijks leven en de economie, zie je op veel plaatsen het klimaat en de natuur zich razendsnel herstellen en de vervuiling in rap tempo afnemen.

Laat ik voorop stellen dat ik, net als u en de meeste anderen, geen deskundige ben. Of de aanpak, waar ze in Nederland voor kiezen, de juiste is ? De tijd zal het leren of dit toereikend is, niet ver genoeg gaat of juist het doel voorbij schiet. Ik denk dat niemand het weet en we moeten er dus maar op vertrouwen dat de regering naar eer en beste geweten de crisis te lijf gaat.

Feit is wel dat de wereld zoals we die nu kennen er heel anders uit gaat zien. Verschillende centrale banken en overheden strooien met geld rond om alles draaiende te houden. Voor dit moment is dat natuurlijk ook het belangrijkste wat ze kunnen doen om de rust te bewaren. Maar hoe lang kunnen ze dat volhouden? Geld is een ongrijpbaar fenomeen en eigenlijk niets anders dan een uitdrukking van vertrouwen wat er is tussen landen, economieën en banken is. We hebben bij de kredietcrisis kunnen zien dat dit vertrouwen heel fragiel is en heel snel kan omslaan. Een ander nadeel van zoveel geld creëren is dat het ooit terug moet komen. Hoe langer deze crisis voortwoekert en centrale banken geld in de samenleving blijven pompen, hoe minder waarde alles straks nog heeft.

De discussies over pensioengaten, rekenrentes, hoogte van zorgpremies, begrotingstekorten, belastingen en noem maar op zullen bij de te verwachten hyperinflatie ook in een heel ander daglicht komen te staan. Zonder heel zwartgallig te willen overkomen ben ik bang dat we in een vergelijkbare situatie terecht gaan komen als aan het eind van de tweede wereld oorlog en alles weer vanaf de grond opgebouwd moet worden. Met als eind resultaat dat er een nieuwe wereld orde is ontstaan zoals we vaker gezien hebben in de geschiedenis na ingrijpende gebeurtenissen.

Ik weet niet hoe ik het precies moet duiden hoe verschillend mensen op de situatie reageren. Je ziet de supermarkten bijkans leeggeroofd worden door mensen die de meest gekke zaken gaan hamsteren alsof het heel veel uitmaakt of je nu voor 3 dagen of 3 weken voorraad in huis hebt. Anderen stelen uit ziekenhuizen de broodnodige beschermingsmiddelen, hoe asociaal kun je zijn ? Anderen komen juist weer op heel mooie en warme initiatieven. Kaartjes actie naar bejaarden, steun voor de lokale horeca, opzetten van website om elkaar te kunnen helpen en zo zijn er heel veel creatieve ideeën om door deze periode te komen. Mooi voor een poosje en de eerste nood te ledigen maar niet meer dan een drukverbandje voor het moment.

Ja en dan zo’n klapmoment voor de zorg is natuurlijk heel sympathiek maar die zelfde zorg en ook andere beroepsgroepen kregen enkele maanden geleden nog de middelvinger toen zij voor een betere beloning vochten. Nu is er opeens sprake van een extra bonus voor de zorg. Ik denk dat deze beroepsgroep, met name de verpleegkundigen, liever gezien hadden dat ze genoeg voorraden voor handen zouden hebben en in een eerder stadium iets meer waardering hadden gekregen voor hun werk. Uiteraard heb ik het niet over de, in mijn vorige column gememoreerde, huppelkutjes en zorgcowboys die ook onder de zorg noemer vallen.

Maar het is natuurlijk niet alleen de zorg die op dit moment de samenleving nog draaiende houdt. Politie, hulpdiensten maar ook de postbode, de vakkenvuller bij de plaatselijke super, de bus of vrachtwagenchauffeur en velen anderen verdienen een stukje waardering.
Dat we een inkt zwarte toekomst tegemoet gaan lijkt me wel duidelijk. Als ik binnen mijn eigen vrienden en kennissenkring al hoor en zie in welke situatie zij verkeren dan staat me het huilen nader dan het lachen. Kwekers die hun hele oogst weg moeten gooien omdat er simpelweg geen afzet meer is. Geen inkomen en voor de keuze staan of en wanneer ze opnieuw moeten aanplanten of inzaaien, als de banken daar al op willen financieren is het nog maar de vraag of ze niet weer voor niets dat werk verzetten. Wat te denken van de kermisexploitant die de laatste maanden heeft moeten interen en net nu zijn verdienseizoen van start zou gaan, werkloos thuis zit. Het meisje met een 0 uren contract die al niets kon sparen en ineens helemaal zonder inkomen zit.
Wat te denken van de gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbanken ? Zomaar voorbeelden, zoals er ongetwijfeld velen zijn.
Ik hoop dan ook dat alle steun, die vanuit overheidswege op gang begint te komen, als eerste terecht komt bij hen die dat als hard nodig hebben en niet bij de aandeelhouders van de grote bedrijven.

Ondanks dat ik altijd heel sceptisch sta tegenover de politiek besluit ik toch met, een in mijn ogen, positieve ontwikkeling. Het kabinet heeft bekend gemaakt dat oud staatssecretaris Martin van Rijn van de P.v.d.A de nieuwe minister van Medische Zorg wordt. Een heel goede stap om even van de partij politiek af te stappen en te kiezen voor de best mogelijke practische oplossing. Het zou goed zijn als heel Den Haag en Nederland, zeker in deze uitzonderlijke situatie, over de eigen schaduw heen zou stappen. Want dat we er nog lang niet zijn is geen voorbarige voorspelling.


Column NR 48: Zorgelijk

Vrij 13-03-2020

Al langere tijd maak ik me zorgen hoe de politiek over onze ouderen spreekt en met deze groep omgaat. Waar eerst de minachting vooral uit de hoek van GroenSlinks en D’666 kwam begint zachtjes aan een groot gedeelte van het politieke speelveld deze senioren weg te zetten als een overbodig en geldverslindend onderdeel van de maatschappij. Zolang ze nog ergens in een verdienmodel geplaatst kunnen worden valt het allemaal nog mee maar zodra er niets meer te halen of te verdienen valt aan deze groep, zie je vooral een negatieve beeldvorming ontstaan en een hele generatie gewoon weggezet worden als ordinaire kostenpost.

Hier in Alphen begint opeens wethouder Han de Jager te weeklagen over de oplopende kosten door de vergrijzing. Tja dat die vergrijzing er aan zat te komen is niet iets nieuws want dat is al sinds decennia bekend. Wel nieuw is dat ze er in de politiek nu achter beginnen te komen dat ze veel te laat hierop in gesprongen zijn en veel maatregelen die in het verleden genomen zijn, totaal averechts gewerkt hebben. Wat je zaait zul je oogsten gaat hier op.

Wat is namelijk het geval: Verschillende opeenvolgende kabinetten hebben drastische bezuinigingen doorgevoerd in de zorg. Verpleeghuizen zijn gesloten, zorg is uitgekleed en veel taken zijn, in het kader van de privatisering, uitbesteed aan derden die daar, uitzonderingen daargelaten, veelal niets anders in zien dat een lucratief verdienmodel waarbij het vaak ontbreekt aan toezicht, kennis of controle. De doelgroep zelf staat veelal in de kou.

Hier in Alphen is het niet veel anders. Verzorgingshuizen zijn weg bezuinigd, betaalbare woningen, die uitermate geschikt zijn voor deze doelgroep, zijn bevolkt door van alles en iedereen of verkocht en met de wetenschap dat die vergrijzing er aan zat en zit te komen gaan we daar nu de wrange vruchten van plukken.

Als je dan leest dat wethouder Han de Jager lid is van de commissie: Toekomst zorg thuiswonende ouderen en met een advies aan zich zelf komt waarin die commissie pleit voor om meer geclusterde woonvormen te creëren, moderne hulpmiddelen en vraagt om betere samenwerking tussen hulpverleners dat kan ik daar eigenlijk alleen maar hard om lachen. Geclusterde woonvormen ? Mooi rookgordijn maar niets meer of minder dan een andere benaming voor de weggesaneerde bejaardenhuizen. Ondertussen zitten veel ouderen vast in hun bestaande woningen. Simpel en alleen omdat er geen vervangende en betaalbare woningen voorradig zijn. Veel zouden best wel door willen schuiven naar een levensbestendige woning maar die zijn er door het weinig proactieve beleid van de laatste decennia domweg niet of veel te duur. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk maar het is gewoon niet voor iedereen haalbaar voor zo’n seniorenwoning in aanmerking te komen.

Vaak zijn bestaande woningen ook zonder al te veel moeite aan te passen maar staat de bureaucratie rondom de WMO dit in de weg. Enkele moderne aanpassingen zijn vaak al genoeg om samen met wat professionele hulp van een goed werkende thuiszorg organisatie, ouderen veel langer zelfstandig te laten wonen. Wat ik nu zie is allerlei verschillende zorgverleners waar particuliere ondernemers hoofdzakelijk maar 1 doel hebben en dat is winst maken. Op zich is dat voor een ondernemer natuurlijk een gezonde visie maar in de zorg is dit asociaal, naar mijn mening.

Een goede thuiszorgorganisatie zou geleid moeten worden door deskundige en betrokken specialisten die de hele zorglijn bewaken, vormgeven en sturen met als enige doel, zorg dragen voor de verschillende doelgroepen zonder winstoogmerk want deze zaken gaan niet samen. Juist door de draconische bezuinigingen is er veel kennis verloren gegaan. Wat ik nu vaak zie binnen die organisaties zijn net afgestudeerde huppelkutjes die allerlei leuke en zwaar gesubsidieerde projectjes aan het uit proberen zijn. Geen enkel empathische beleving naar de doelgroep toe maar zonder al te veel ervaring en kennis vooral bezig zijn met de eigen carrière.
Ik heb er in eerdere columns al vaker over geschreven dat al die subsidie slurpende zorg organisaties en niet te vergeten Woonforte onder een veel strengere controle zouden moeten staan vanuit de gemeente. Alle subsidie die aan dat soort partijen verstrekt wordt moet terecht komen waar het voor bedoelt is en niet in de zakken verdwijnen van die zogenaamde zorgcowboys, onnodige kostbare bedrijfsvoering of verdampen in zinloze projectjes die weinig tot geen nut hebben.
Verschuilen achter de hoge kosten van de vergrijzing en reppen over code oranje is, naar mijn mening, dan ook misplaatst. Duik eerst eens wat dieper in de organisaties die de zorg moeten verlenen en kijk veel kritischer, dan nu het geval is, naar de manier waarop zij omgaan met deze subsidies en hoe de bedijfsvoering is.

Ach je mag het natuurlijk niet hardop zeggen maar misschien komt dat Corona virus het politieke establishment wel goed uit. Ouderen en zwakken bezwijken eraan en dat is dan een zorg en een flinke kostenpost minder. Ja zorgelijk is het dat sommige politieke partijen en dan met name GroenSlinks en D’666 de ouderen alleen nog maar zien als kostenpost. Deze mensen, die vaak hun hele leven keihard gewerkt hebben verdienen het niet om als grof vuil behandeld te worden.


Column NR 47: Belastingaangifte

Vrij 06-03-2020

Het is weer maart en zoals gebruikelijk moeten we weer verantwoording afleggen, aan de landelijke en plaatselijke roverheid, over ons inkomen en bezittingen. Gelukkig is dat hele aangifte doen niet meer zo’n stress bezigheid als vroeger. De roverheid heeft, voor de gemiddelde burger zoals ik en de meesten van u, in de loop der jaren een redelijk programma ontwikkeld om je op vakkundige wijze te knippen en te scheren. Waar je in het verleden nog wel eens wat kon schuiven met bepaalde kosten of lasten is daar nu weinig ruimte meer voor en word je tot het bot aan toe kaalgeplukt. Een ultra modern slachthuis zou er jaloers op zijn.

Ik snap natuurlijk best dat belastingen nodig zijn om de samenleving vorm te geven, bij te sturen, en draaiende te houden. Er is geld nodig voor onderwijs, zorg, defensie, infrastructuur en andere zaken. Begrijpelijk is ook dat je als burger het niet altijd eens kan of hoeft te zijn hoe de overheid deze geïnde belastingen uitgeeft maar dat dit met enige terughoudendheid gedaan wordt lijkt me toch niet te veel gevraagd? Wanneer ik de berichten van de laatste dagen/weken lees, maak ik me toch ernstig zorgen over dat uitgave patroon van die overheid.

Het nut van het terugbrengen van de maximum snelheid van 130 naar 100 km per uur was me toch al niet geheel duidelijk en inmiddels zal mijn standpunt over dat hele klimaatgedoe wel bekend zijn bij de volgers van mijn columns maar als ik dan afgelopen week weer lees dat de aanpassing van alle borden geen 7 miljoen € moet kosten maar ineens 19 miljoen denk ik, welke afdeling van Rijkswaterstaat heeft die berekeningen gemaakt en is het geen tijd om afscheid te nemen van die betreffende personen? Op de begroting van de rijksoverheid is het verschil maar peanuts maar toch.

Nog zo’n voorbeeld waar mijn haren van overeind gaan staan is dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dit jaar, naar verwachting, zeker 70 miljoen euro schadevergoedingen moet betalen aan asielzoekers vanwege trage procedures bij de aanvragen. Verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol stond in november nog te verkondigen dat 17 miljoen (eigenlijk is iedere € er 1 teveel maar dat terzijde) de verwachte kosten waren. Eigenlijk te gek voor woorden dat een asielzoeker een schadevergoeding kan krijgen omdat de procedures te lang duren. Zeker als de asielzoeker toch geen arts, apotheker of ingenieur blijkt te zijn maar gewoon een ordinaire gelukszoeker die gratis geld en onderdak komt eisen.

Of het al niet erg genoeg is dat we in dit land allemaal regeltjes opstellen of moeten uitvoeren van het politbureau in Brussel mag je toch verwachten dat wij als belastingbetalers niet bij iedere calamiteit op te hoeven draaien voor de incompetentie van deze lieden. Maar deze mevrouw Ankie Broekers-Knol (VVD) u weet wel zij die niet welkom is in Marokko, wist, alsof die overschrijding van die schadevergoedingen al niet erg genoeg zijn, het nog bonter te maken wat betreft het uitdelen van onze belastingcenten.
Ieder weldenkend mens kon op zijn klompen al aanvoelen dat de Turkije deal wat betreft de opvang van gelukzoekers uit het midden Oosten een wassen neus was. Afspraken waren niets meer of minder dan ordinaire chantage van president Erdogan waar de E.U. met open ogen is ingetrapt. Miljarden werden er van uit Brussel overgemaakt uiteraard was een flink deel daarvan afkomstig uit ons eigen land. Blijkbaar is dat gratis geld nu op in Turkije en is er behoefte aan meer.

De woorden van Mark Rutte dat hij verwacht dat Turkije zich aan de gemaakte afspraken zal houden zijn natuurlijk te lachwekkend voor woorden. Nog triester dan zijn reactie was die van zijn partijgenoot en al eerder genoemde de al eerder genoemde mevrouw Ankie Broekers-Knol. Direct nadat Turkije begon te dreigen om de grenzen open te zetten en zo een nieuwe tsunami van kansarme gelukszoekers de E.U. binnen te laten stromen reageerde zij direct. Niet met een krachtig statement maar door aan te geven niet op voorhand uit te sluiten om extra geld te sturen naar het dictatoriale bewind. Toegeven aan chantage dus. Hoe triest is dat ?
Alsof het allemaal nog niet genoeg is gooide Minister Fatima Kaag (D’66) er nog een extra 4 miljoen tegen aan om zogenaamd kindervluchtelingetjes te helpen aan de Turks Griekse grens. Ik weet niet of u de beelden gezien heeft uit dat gebied maar geen vrouw of kind te ontdekken.
In de mythologie maakte ze er nog een leuk verhaal bij zo’n invasieleger zoals het paard van Troje of dichter bij huis, in onze eigen geschiedenis, de inname van Breda door soldaten te verstoppen in een turfschip.
Ik ben heel benieuwd hoe de invasie van die goed doorvoede en geklede jonge mannen de geschiedenis in zal gaan ? De iPhone inval of de Versace invasie ? Wie zal het zeggen maar mij maken ze niet wijs dat alles wat op hun Gucci sneakers onze kant op komt echte vluchtelingen zijn.

In een week waarin verder bekend werd dat het aantal mensen, in ons eigen land, wat afhankelijk is van de voedselbank nog nooit zo hoog is geweest en maar blijft stijgen, de kansongelijkheid steeds verder toe blijft nemen, het een zooitje is bij de belastingdienst en justitie. We nog meer macht moeten overdragen aan Brussel, als het aan die volgevreten klimaatkabouters ligt, moeten wij dus massaal onze belastingaangiftes doen om al deze onzin te betalen. Want ja al die hobby’s kosten klauwen vol met geld en wij draaien er voor op.
Zou toch graag zien dat ze in Den Haag wat minder makkelijk met onze belastingcenten en belangen om zouden gaan bedenk ik me terwijl ik mijn aangifte zit te doen.


Column NR 46: Corona virus

Vrij 28-02-2020

“Elk nadeel heb se voordeel” is een beroemde uitspraak, die we gemakshalve maar toeschrijven aan de legendarische maar inmiddels overleden Johan Cruijff. Dat er verschillende lezingen zijn en discussies of deze quote inderdaad van hem is doet er eigenlijk niet zo veel toe maar slaat wel de spijker op de kop wat betreft alle berichten rondom het Corona virus.

Enkele weken terug schreef ik al in mijn column : Zijn we er toch weer ingetuind, dat ik alle voorbereidingen had getroffen om de alles vernietigende en moeder aller stormen “Ciara” te kunnen overleven. Voedsel, voldoende drinkwater en andere voorraden ingeslagen had en de schuilkelder in gereedheid bracht om een periode te kunnen overbruggen. Achteraf allemaal onnodig omdat de voorspelde apocalyps uitbleef en de storm niet meer dan een flinke bries bleek te zijn. Het kan verkeren zullen we maar denken.
Zonde van die voorraden dus maar het volgende onheil ligt al weer op de loer en zoals ik deze column al begon: Elk nadeel heb se voordeel. Mocht er een periode komen dat Alphen a/d Rijn volledig wordt afgesloten en we in quarantaine moeten vanwege het Corona virus dan kan ik teruggrijpen op die voorraden.

Grote vraag is natuurlijk wat dat Corona virus nu eigenlijk is en wat we er wel en niet van mogen weten. Het is me nog niet echt duidelijk of er veel meer aan de hand is dan dat er tot nu bekend is gemaakt of dat het volgende gevalletje van : Zijn we er toch weer ingetuind in de maak is. Ik neig zelf naar het eerste want er zijn te veel factoren die vragen oproepen.
Het lijkt erop dat de wetenschap eigenlijk alleen maar heeft kunnen achterhalen waar de uitbraak heeft plaatsgevonden namelijk in China in de buurt van het stadje Wuhan. Voor de rest is en blijft en vooral gissen. Is het virus overgebracht, zoals ook gesuggereerd wordt, door de menselijke consumptie van vleermuizen? Is het Schubdier de mogelijke bron of is het virus mogelijk afkomstig uit een laboratorium in de stad Wuhan, dat onderdeel uitmaakt van een geheim programma voor biologische wapens in China. Klinkt voor de naïeve lezers onder u misschien als conspiracy thinking en ongeloofwaardig maar niets in deze wereld is meer ondenkbaar.

Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de slachtoffers en nabestaanden maar de kleine 4000 slachtoffers die er tot nu toe te betreuren zijn, volgens de officiële kanalen, zijn niet zo schrikbarend dat de paniek in de wereld zulke excessieve vormen heeft aangenomen. Een beetje griep zorgt alleen in Nederland al voor 2 tot 3000 per jaar. Beurzen wereldwijd zijn in enkele dagen ruim 15 % gezakt en zo doende is er voor duizenden miljarden aan vermogen verdampt. Alle maatregelen zorgen voor een op hand zijnde recessie. Grote sportevenementen worden afgelast zoals het olympisch kwalificatie toernooi waterpolo in Triest. Bij de eerste voorjaarsklassiekers in het wielrennen zijn vraagtekens geplaatst etc.
Mensen worden vastgehouden in hotels en op cruiseschepen en hele streken worden afgesloten van de buitenwereld. En in Nederland ? Daar doen we niets.

Gek genoeg hoefde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, ja hij weer, na een bezoek aan Iran geen test ondergaan om te kijken of hij daar besmet is geraakt met het corona virus ondanks het feit dat hij een ontmoeting heeft gehad met de Iraanse minister van buitenlandse zaken waarvan bekend is dat die contact had met een geïnfecteerde medewerker. Toch heel vreemd naar mijn mening. Eigenlijk net zo vreemd als de E.U. top van vorig weekend waarbij de Europese leiders elkaar zonder voorzorgsmaatregelen hebben ontmoet. Dit valt bijna niet te rijmen met de extreme maatregelen die overal genomen zijn of worden.

Het kan zijn dat we hier te nuchter zijn maar het is toch vreemd dat bijvoorbeeld de passagiers van cruiseschip Westerdam, waar aan boord meerdere mensen positief getest waren op het virus, gewoon zonder enige controle en op eigen houtje terug konden naar Nederland terwijl er wel een kans bestaat dat zij het virus op hebben gelopen.
Inmiddels is in bijna alle landen van West-Europa het virus bij 1 of meerdere personen vastgesteld behalve in Nederland. Geluk ? Zijn we het uitverkoren volk en gaan alle plagen aan ons voorbij? Of laat de regering in Den Haag alles op zijn beloop? Je mag het eigenlijk niet denken maar gezien de manier waarop partijen als D’66 en GroenLinks naar de ouderen kijken en de kosten in de zorg die deze, volgens hen, met zich meebrengen, doemt bij mij het schrikscenario op dat een eventuele pandemie waarbij dit virus vooral ouderen en zwakkeren treft, om die specifieke redenen, voorzorgsmaatregelen nemen geen prioriteit heeft.

Volgende week is het einde van het zoveelste reces in Den Haag en moeten de dames en heren politici weer plaatsnemen op het pluche en het zou me niets verbazen dat er dan opeens een paar wakker worden en de totale paniek toeslaat. Wanneer ze dan toch plots allerlei maatregelen gaan nemen dan zit ik gebeiteld want ik had de voorraden al in huis om een poosje te kunnen overbruggen. Gisteren viel ook de eerste patiënt in Nederland te betreuren en slaat de paniek volledig toe. Tijd om onder te duiken dus maar voor ik ondergronds ga, eerst vanavond nog een weekmenuutje halen bij de plaatselijke Chinees, alleen de gekonfijte vleermuizen sla ik voor de zekerheid even over.


Column NR 45: In memoriAm

Vrij 21-02-2020

Afgelopen woensdag zou Pim Fortuyn 72 geworden zijn ware het niet dat hij vroegtijdig aan zijn eind kwam. Botweg geëxecuteerd door een geflipte activist die inmiddels al lang weer vrij rond loopt. Gek genoeg hebben we hier in dit land altijd de grootste mening over politieke moorden in andere landen en zijn we haantje de voorste om president Poetin van Rusland te bashen, als het zo uitkomt maar naar mijn mening zullen we de waarheid achter de moord op Pim Fortuyn nooit te weten komen of daar in ieder geval nog decennia op moeten wachten.

Dat Nederland op dat gebied vreselijk hypocriet is blijkt wel uit het bezoek van minister Stef Blok (VVD) van buitenlandse zaken aan Saudi-Arabië deze week. Dit land liet in 2018 de journalist Jamal Khashoggi vermoorden omdat zijn mening niet in het straatje paste van de regering daar.
Maar ja de belangen van multinationals als Shell, KLM en Philips zijn belangrijker dan het systematisch onderdrukken van vrouwenrechten en het financieren van terrorisme door dit land. Daarnaast heeft dit land een ongekende zendingsdrang met een interpretatie van de Islam die al snel kan leiden tot extremisme en een voedingsbodem kan creëren tot terrorisme. Ondanks de verhoren die op dit moment plaatsvinden in de tweede kamer over dit onderwerp, roemt minister Blok vooral de goede betrekkingen tussen onze landen en daarbij natuurlijk de warme banden met ons koningshuis. Hoe ver kan je de kop in het zand steken vraag ik me dan af.

De laatste weken zie je wederom, in de landelijke politiek, dat een politicus bewust in een bepaalde hoek gezet wordt net als bij Pim Fortuyn destijds. Je kan het met Thierry Baudet eens of oneens zijn, een pedant mannetje vinden of een welbespraakte retoricus met alles daar tussen in maar ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling dat, vooral Rob Jetten van D’66 en anderen uit die hoek, geen mogelijkheid onbenut laten om hem te associëren met de holocaust of af te schilderen als Nazi.
Voor mij is duidelijk dat de fractievoorzitter van D’66 tijdens de debatten met Baudet iedere keer, zowel inhoudelijk dan wel qua presentatie, het onderspit moet delven en dan grijpt naar deze verwijzingen. Opvallend is daarbij dat Jetten alle ruimte krijgt om deze aantijgingen te uiten zowel in de kamer als bij de verschillende praatprogramma’s die ons land rijk is.

Wat verder opvalt is dat er bijna iedere avond in deze praatprogramma’s wel iemand van D’66 aan tafel zit. Ik weet niet of het iets te maken heeft dat sinds de vrouw van, de spoorloos van het toneel verdwenen, minister Ollongren, u weet wel zij die het raadgevend referendum de nek omgedraaid heeft, producer is bij het actualiteitenprogramma Op 1. Er hoeft binnen die partij maar iemand een natte scheet te laten en ja hoor diezelfde avond mag je dan komen vertellen hoe die naar bosviooltjes ruikt. Mocht het zo zijn dat de tafel daar al vol zit met andere klimaatclowns of President Trump haters, dan is er natuurlijk wel een stoeltje vrij bij golddigster Jinek op RTL die ook niet vies is om ruimte te geven aan mensen die Baudet in de bruine hemden hoek plaatsen.

Hoe anders zou het politiek speelveld er hebben uit gezien met Pim Fortuyn nog in ons midden ? Veel van de kernwaarden die hij betoogde en zich voor wilde inzetten zijn door de 3 kabinetten Rutte genegeerd of sterker nog juist de nek omgedraaid. Het al eerder gememoreerde referendum. De scheiding van uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, iets waar je steeds grotere twijfels bij krijgt als je bijvoorbeeld kijkt naar de uitspraken rondom de hele klimaathoax en het gemak waarop hierbij de mening van de overheid overgenomen wordt.
Scheiding tussen kerk en staat op politiek en maatschappelijk niveau, duidelijk is dat ook deze grenzen steeds verder vervagen en bepaalde geloofsovertuigingen te veel invloed uitoefenen op besluiten die moeten worden genomen.
Als laatste en voor mij misschien wel het belangrijkste oogpunt wat hij had was: Een markteconomie gebaseerd op vrijheid van ondernemerschap met oog voor de zwakkere in de samenleving. Juist bij dit laatste is het helemaal misgegaan bij de laatste kabinetten. Al 3 kabinetten lang laat de regering de zwakkeren in de kou staan.
Het hele neoliberale beleid is puur en alleen gericht op het pleasen van de multinationals, banken en aandeelhouders. Nederland is verworden tot een belastingparadijs waarbij de belastingdienst zorg draagt dat buitenlandse bedrijven en particulieren, op een lucratieve manier hun geld hier kunnen stallen terwijl ondertussen de ene na de andere fout zich opstapelt bij gewone burgers.
De woningmarkt zit op slot mede veroorzaakt door de introductie van de verhuurderheffing, een botte belastingheffing waardoor er een schreeuwend tekort is aan sociale huurwoningen.
De zo bejubelde privatisering van de zorg is een ramp gebleken. Juist de marktwerking blijkt geen recept te zijn maar de kwaal zelf van de alsmaar stijgende kosten. Efficiënter is de zorg er ook niet echt op geworden behalve dan misschien voor hen die daar ongestraft misbruik van maken.

Ik verwacht dat u zelf ook nog wel voorbeelden genoeg kunt aandragen waaruit blijkt dat de huidige neoliberale politiek voorbij gaat aan juist die zwakkeren in de maatschappij. Vervelende is alleen dat die groep zogenaamde zwakkeren steeds groter aan het worden is. Het aantal mensen die iedere maand niet meer rond kunnen komen blijft groeien terwijl er in Den haag een overschot is van 14 miljard euro, de bedrijfswinsten astronomische vormen hebben aangenomen en de economische groei al jaren op hoog niveau is, blijven de kosten voor de gemiddelde burger maar verder oplopen.

Ik vraag me dan ook oprecht af hoe Nederland er nu uitgezien zou hebben wanneer Pim Fortuyn niet vermoord zou zijn en de kans had gekregen om zijn sociaal rechtse politieke gedachtengoed tot ontplooiing had kunnen brengen. Dankzij 1 idioot zullen we het nooit weten.Column NR 44: Zijn we er toch ingetuind

Vrij 14-02-2020

Door de eeuwen heen zijn er veel uitspraken gedaan die in de geschiedenisboekjes terecht zijn gekomen. “Et tu, Brute?”, “Ook jij, Brutus?” De laatste woorden van Julius Caesar voor hij stierf. Ich bin ein Berliner ("Ik ben een Berlijner") Beroemde woorden die de Amerikaanse president John F. Kennedy sprak tijdens een toespraak in West Berlijn om de West-Berlijners moreel te ondersteunen tijdens de koude oorlog. Wie kent de woorden niet die Neil Armstrong uitsprak toen hij als eerste mens zijn voet op de maan zette :"That's one small step for a man, one giant leap for mankind",of zoals we in het Nederlands zouden zeggen: "Dat is een kleine stap voor de mens, maar een reuzensprong voor de mensheid".
Natuurlijk mogen in dit rijtje de woorden van Martin Luther King niet ontbreken. Aan het eind van een door de Amerikaanse burgerbeweging georganiseerde mars, sprak hij bijna 20 minuten lang een menigte toe van 250.000 mensen en van die speech zijn de woorden: I have a dream, dit zinnetje is een inspiratiebron geworden voor heel veel mensen wereldwijd.

Veel dichter bij huis kennen we dit soort uitspraken ook maar dit zijn dan vaak loze beloftes van politici die willen scoren. Oud minister van financiën Johan Witteveen (VVD) beloofde ons in 1969 dat de btw heffing van tijdelijke aard zou zijn net als jaren later het bekende kwartje van Wim Kok (P.v.d.A). Wat te denken van de oneliners van onze huidige Minister president Mark Rutte ?
Geen cent meer naar de Grieken. Voor iedere burger € 1000,00. Geen extra geld naar Brussel. Iedereen gaat er volgend jaar op vooruit. Nee dit soort uitspraken halen hooguit de top tien van grootste leugens in de geschiedenisboekjes.

Sportverslaggevers hebben, in het heetst van de strijd, ook nog wel eens de neiging om uitspraken te doen die nog heel lang blijven voortleven. Theo Reitsma is daar zo’n voorbeeld van. De fantastische volley van Marco van Basten tijdens de E.K. finale in 1988. De gouden sprint van Ellen van Langen tijdens de olympische spelen van 1992 in Barcelona. De handsbal van Maradona op het WK. Natuurlijk krijg ik nog steeds een bittere smaak in mijn mond als ik zijn woorden hoor en de beelden terughaal van 1978. „Rensenbrink… tegen de paal, tegen de paal” maar afgelopen week moest ik vooral denken aan de woorden van Herman Kuiphof tijdens de WK finale in 1974. Na het 2-1 verlies tegen Duitsland sprak hij de woorden: Zijn we er toch ingetuind.

Toen ik dinsdagochtend namelijk de stoute schoenen aangetrokken had en met knikkende knieën uit mijn schuilkelder kroop zag ik tot mijn verbazing een vriendelijk zonnetje aan de hemel staan. Een mooie Hollandse lucht waar tussen de witte wolken door de zonnestralen haar licht liet vallen op de, in een lichtbriesje dansende en ontluikende voorjaarsbloemen. Om me heen kijkend viel het me op dat de voorspelde armageddon was uitgebleven. Bomen, huizen, daken, auto’s stonden nog fier waar ze vorige week ook al stonden en zelfs de dakpannen lagen nog netjes op hun plaats.

Dat was toch niet in de lijn van mijn verwachtingen. Vlak voor het weekend, toen ik net mijn column van vorige week ingestuurd had, hoorde ik de weersverwachting van het KNMI en dat was even schrikken. De alles vernietigende en moeder aller stormen kwam namelijk onze kant op en ze hadden zelfs een naam bedacht voor deze niets ontziende bitch namelijk Ciara. Nu heb ik in Amerika wel eens zware stormen meegemaakt dus wist ik wat me te doen stond. Direct ben ik in mijn auto gestapt om flessen drinkwater en noodrantsoenen in te slaan bij de supermarkt. Eenmaal thuis gekomen deze voorraden direct naar de schuilkelder gebracht en begonnen met mijn huis te barricaderen. Eten, drinken, dekens en een accu voor als de stroom uit zou vallen en natuurlijk zou de radio,die ik ooit als relatiegeschenk gehad heb, prima van pas komen. Deze werkt namelijk niet op batterijen maar moet je met de hand opwinden.

Maar ja zoals wel vaker tegenwoordig was die hele hysterie rondom deze storm totaal overdreven. De meest achterlijke reactie die ik las over dit briesje kwam uit de hoek van, hoe kan het ook anders, de klimaatclowns. We moesten maar rekening houden dat we veel vaker, dit soort alles vernietigende, orkanen gaan meemaken puur door de klimaatverandering. Hoe gek en gehersenspoeld moet je zijn om dit soort domme uitspraken te doen ? Al sinds mensenheugenis heeft ons land last van februari stormen. Of zouden dit soort gekkies precies aan het demonstreren geweest zijn tegen of voor het klimaat toen op school, tijdens de geschiedenislessen, werd onderwezen over iets als de watersnoodramp in 1953 ?

Maar goed er stond dus een aardig briesje afgelopen weekend en er was wat schade maar alle doemscenario’s die ons telkens voorgehouden worden over het weer beginnen toch wel lachwekkend te worden. Moet u na gaan dat die voorspellingen afkomstig zijn van de zelfde mensen die ons haarfijn kunnen vertellen dat hoe de aarde aan het opwarmen is en we met zijn allen vergaan. Bij iedere waarschuwing krijg ik achteraf een beetje het gevoel : Zijn we er toch weer ingetuind. Het was onnodige bangmakerij.


Column NR 43: Vandaag is Rood

Vrij 07-02-2020

Ik moet u teleurstellen als u, na het lezen van de kop, er eens goed voor bent gaat zitten en een smeuïg verhaal verwacht over de scheiding van Marco en Leontine Borsato. Mijn empathisch vermogen is niet zo groot dat ik de huwelijksperikelen tussen bekende Nederlanders persoonlijk aantrek. Hooguit kunnen dit soort berichten een flauwe glimlach bij me opwekken.
Blijkbaar is er toch behoefte aan om dit soort non informatie, gezien alle berichten in de media. Enige wat je die Marco wel kan toedichten is zijn vooruitziende blik. De advocaten zullen zich in rijen van 3 opstellen om zijn rekeningen leeg te trekken en ik ben zeker van dat bladen als de Story, Privé en de Telegraaf u verder wel op de hoogte houden. Er moet tenslotte weer brood op de plank komen.

Vandaag is rood slaat ook niet op de naderende Valentijn want dat is pas volgende week vrijdag. Mocht het zo zijn dat u die dag een kaartje in de bus krijgt of er een mooie bos bloemen afgeleverd wordt bij u aan de deur en u heimelijk de hoop hebt dat dit een stille liefdesverklaring afkomstig van mijn persoon is, kan ik u vast verklappen dat dit niet het geval zal zijn. Ondanks dat ik mijn hele leven in de bloemenbranche actief geweest ben, kan dat, uit Amerika overgewaaide, commerciële gedrocht me niet bekoren. Geen romantisch diner, dure rozen of andere cadeautjes.

Naar aanleiding van eerdere columns, waarin ik mijn mening geef over zaken als Zwarte Piet, toestroom van kansloze vluchtelingen, klimaatverandering, open grenzen of andere zaken die ons dagelijks leven beïnvloeden, krijg ik regelmatig het verwijt dat ik me in extreem rechtse kringen begeef en mijn principes verloochen. Al snel word je dan weggezet als fascist, racist of zelfs een nazi alleen omdat ik een mening verkondig die blijkbaar bij sommigen gevoelig ligt. Eigenlijk lekker boeiend wat anderen van mijn standpunten vinden maar wil toch een kleine uitleg geven over hoe ik zaken zie.

Van huis uit kom ik uit een rood nest zoals dat heet. Mijn vader werkte als daggelder. Geboren vlak voor de oorlog dus school was er niet bij en er moest brood op de plank komen. Ik kan u verzekeren dat dit geen vetpot was. Uitgebuit door de rijke boeren, lange dagen gevuld met zware lichamelijke arbeid tegen een hongerloontje en zeker tijdens de wederopbouw jaren, bestond er geen enkele bescherming tegen uitbuiting van de arbeiders door het kapitaal. De opkomst van daadkrachtige vakbonden en de linkse politiek zoals de toenmalige CPN en P.v.d.A waren dus een logisch toevluchtsoord voor het werkvolk in hun strijd voor betere arbeidsvoorwaarden en betaling.

Tijdens de roerige jaren 60 werd de macht van de vakbonden en de linkse politiek te groot en werd er een beroep gedaan, door de werkgevers, op arbeidsmigranten. Niet, zoals men ons wel eens probeert te doen geloven, omdat de autochtone bevolking het zware en vaak vieze werk niet wilde doen maar omdat ze daar een fatsoenlijke vergoeding voor wilde zien. Buitenlanders die onze taal, gebruiken en rechten niet kenden waren een makkelijke prooi op dat werk te doen. Als kleine jongen zag ik van dichtbij hoe, onder erbarmelijke omstandigheden, de eerste Turkse gastarbeiders uitgebuit werden. Eigenlijk zie je dat nu ook weer terug bij onder andere de Poolse arbeiders. Hard voor weinig en met de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden wordt vaak een loopje genomen.

De vakbonden en de linkse politiek laten het al decennia afweten Je hoeft maar te denken aan mensen als Wim Kok of Agnes Jungerius van FNV/P.v.d.A. of dat over het paard getilde miljonairs zoontje en aanhanger van massamoordenaar Pol Pot, Paul Rosenmöller en je weet dat je als arbeider bij de vakbond niet hoeft te zijn voor steun. Allemaal gekozen voor het grote geld. Ook bij de P.v.d.A. zitten er verschillende golddiggers die liever kiezen voor het slijk der aarde dan zich in te zetten voor de verworpenen van diezelfde aarde. Neem mensen van die partij, die het laatste decennium, het rode geluid in daden om moesten zetten zoals Jette Klijnsma, Wouter Bos of Jeroen Dijsselbloem. Zij allen maakten zich schuldig aan de uitverkoop van de verworven rechten waar meer dan een eeuw voor gevochten is en verkochten hun ziel aan de meest biedende. Illustere namen die zich in het verleden ingezet hebben in de strijd tegen maatschappelijk onrecht, ik denk dan aan Domela Nieuwenhuis, Pieter Jelles Troelstra, Tjeerd Stienstra en in een later stadium aan vadertje Drees, zouden zich in hun graf omkeren als ze zouden zien wat er nog over is van hun idealen en te grabbel gegooid worden door partijen die zich zogenaamd links noemen.

Links zou moeten staan voor een fatsoenlijke betaling van een casesier en niet of hij/zij naar een genderneutraal toilet kan. Links moet zich niet druk maken of een lekkernij nu Moorkop of Negerzoen heet maar zorgen dat een fabrieksarbeider zoiets kan bekostigen. Links moet op de bres springen voor fatsoenlijke, betaalbare en toegankelijke basiszorg. Links zou moeten strijden tegen de woningnood in plaats van dit te juist te frustreren met hun klimaathoax en zo kan ik nog wel poosje doorgaan.
Het is dan ook een gotspe dat men de tegenwoordige “ linkse politiek “met het oorspronkelijke rode gedachtegoed durft te labelen. De enige 2 landelijke partijen die daar nog voor in aanmerking komen zijn de SP en gek genoeg op veel vlakken de PVV.


Column NR 42: Vuurwerk

Vrij 31-01-2020

De kruitdampen zijn nog niet goed en wel opgetrokken van de laatste oud en nieuw viering maar de klimaatclowns van GroenSlinks nemen de kans al weer waar om dit jaar vast vroeg te beginnen met hun gedram en, volgens oud communistisch recept, het gepeupel een plezier te ontnemen. Na Zwarte Piet, de barbecue, de open haard en een lekkere hamburger of biefstuk is het nu de beurt aan de volgende Nederlandse traditie en wel vuurwerk.

Een motie van deze partij, samen met de SGP, moest er toe leiden dat er binnen de gehele gemeente Alphen een vuurwerkverbod moet komen. Ik denk dat het een publiek geheim is dat ik toch al niet zo veel op heb met die rauwe bloemkool knabbelende en soja lurkende zweefmolens maar dit voorstel liet maar weer eens zien hoe mijlenver die koekwauzen van de samenleving afstaan.

Alphen a/d Rijn moet volgens deze partij namelijk vuurwerkvrij worden. Een belachelijk plan naar mijn mening want wat is het nut om van heel veel mensen dat pleziertje af te pakken ? Het is een feit dat het overgrote gedeelte van de mensen die vuurwerk afsteken dit op een verantwoorde manier doen en zich houden aan de tijden waarin dit toegestaan is. Natuurlijk is er van oudsher overlast door mensen die zich niet aan deze regels houden maar de enige manier om daar wat aan te doen is handhaven en zwaarder straffen. Een ochtendje naar bureau HALT en een foei gesprek voldoen niet.

Juist bij dat handhaven gaat het al mis. Gezien de bezuinigingen op de politie is het ook helemaal niet zo gek dat handhaving een bijna onmogelijke taak is. Ook met een algemeen verbod of een verbod op vuurpijlen en/of knalvuurwerk gaat dit niet opeens veranderen. Sterker nog veel mensen zullen vanaf hun vakantieadres in het buitenland vast vuurwerk meenemen want met de tegenwoordige open grenzen is dat een fluitje van een cent en de pakkans is ook hier bijna nihil.
Schade en overlast rondom de oud en nieuw viering is, naar mijn mening, niet een uitvloeisel van legaal verkregen vuurwerk maar gewoon een vorm van huftergedrag al dan niet in combinatie met drank en of drugs. Daar helpt geen gebod of verbod tegen.

Naast zo’n plaatselijk verbod op consumenten vuurwerk wilde ze wel onderzoeken of het mogelijk is om op verschillende plekken in Alphen een professionele vuurwerkshow te houden. Als u weet dat een beetje show zo’n slordige kwart miljoen euro kost is het eerste wat bij me opkomt wie dat moet gaan betalen ? Los nog van het simpele feit dat er maar +/- 50 bedrijven in Nederland zijn die gecertificeerd zijn om zo’n show te kunnen en mogen geven. Onhaalbaar en onbetaalbaar dus en je moet je afvragen wat zo’n centrale show nog meer voor problemen met zich meeneemt.

Mensen die vaak al wat gedronken hebben en zich in het verkeer begeven met alle gevaren die dat met zich meebrengt. Alle inzetbare hulpdiensten zijn nodig bij zo’n evenement dus verder is er helemaal geen toezicht meer. Maar belangrijkste punt blijft gewoon aanwezig dat men door zo’n show echt dat huftergedrag niet kan voorkomen. Misschien verergert dat zelfs wel. Groepen die na zo’n show door de dorpen gaan zwerven. Aangeschoten, baldadig en in sommige gevallen onder invloed van geestverruimende middelen. Zou dat echt helpen om vernielingen tegen te gaan en hoeveel van die schade is nu echt direct te relateren aan vuurwerk vraag ik me af ?

Hoe ziet een ideale oudejaarsviering er eigenlijk uit bij die partij ? Gezellig met zijn allen, gekleed in blauwe overall, onder het genot van een glaasje vers uitgeperste bietensap, voor de buis hangen in een jaarlijks wisselend Asiel Zoekers Centrum ergens in het land om een oudejaarsconference te volgen van Claudia de Braaksel, hypocriete Dolf Jansen of 1 van die andere activistische kanspareltjes aanbidders. Op tafel een schoteltje met selderij, rauwe wortels en komkommer fingers op een bedje van eikenbladsla met daarnaast een kommetje linksdraaiende yoghurt en een bakje sojasaus om te dippen. Een flesje natuurazijn van de wereldwinkel ontbreekt uiteraard niet.
U zult begrijpen dat andere geneugtes niet door de beugel kunnen bij de groene kmer secte. De traditionele oliebollen zijn te vet en slecht voor de gezondheid en daarnaast komt er bij het bakken ook nog eens fijnstof vrij. De traditionele champagne bevat koolzuur wat een vorm van CO2 is en daar warmt de aarde van op dus dat kan ook niet op de goedkeuring van de Greta Thunberg adepts rekenen. Tja dan blijft er weinig over want om 12 uur moeten de gordijnen dicht want genieten van vuurwerk is natuurlijk helemaal uit den boze, toch ?

Voor alle duidelijkheid, ikzelf steek al jaren geen vuurwerk meer af. Geef er geen cent meer aan uit maar als ik bijvoorbeeld het plezier zie wat zoveel mensen hier in de straat beleven eraan beleven. Huisvaders die eventjes weer jochies zijn, nog slaapdronken kleine kinderen die met twinkelende oogjes het kleurenspektakel aanschouwen, dan geniet ik daarvan.
Zelfs mijn katten hebben weinig last van al dat vuurwerk. Zodra wij naar buiten gaan om de buren of andere bekenden nieuwjaar te wensen zien zij hun kans schoon om de tafel te ontdoen van hapjes zoals zalm, paling of andere lekkernijen die zij normaal niet voorgeschoteld krijgen dus nee die vinden het wel prima zo 1 keer per jaar. Gelukkig was daar het overgrote gedeelte van de raad het voorlopig mee eens alhoewel van uitstel meestal geen afstel komt.Column NR 41: Framen

Vrij 24-01-2020

Ik had voor deze week een column in mijn hoofd over het nieuwe commerciële gedrocht wat op ons afkomt namelijk: Blue Monday. Alsof Sinterklaas, Valentijnsdag, en het sinds kort uit Amerika overgewaaide Black Friday, niet genoeg zijn om onze grenzeloze drang in het aanschaffen van smakeloze en goedkope meuk te bevredigen?
Met wervende reclamespotjes en op niets gebaseerde pseudo wetenschappelijke onderzoeken probeert de commercie ons te doen geloven dat deze maandag de meest depressieve dag van het jaar is. Met kortingen en aanbiedingen, op veelal onnodige zaken, proberen ze ons dus te bewegen om de portemonnee te trekken en over te gaan tot nutteloze aankopen en daarmee een goed gevoel te creëren. Naar mijn bescheiden mening zou je juist in een depressie raken van deze nutteloze zaken.

Deze zogenaamde “Blue Monday” was juist een heerlijke dag. Een flauw winterzonnetje, de eerste krokusjes en sneeuwklokjes die hun hun vrolijke snoetjes laten zien, de bloesem aan de bomen die zichtbaar beginnen te ontwikkelen en de dagen die al weer merkbaar beginnen te lengen. Daar krijg je weer energie van en zin om, straks als de lente doorzet, lekker op de fiets te stappen en de natuur te zien ontwaken in de buitengebieden. Nee niets neerslachtig aan wat mij betreft maar een mooi vooruitzicht.

Waar ik wel depressief van werd was van een column op die andere nieuwssite hier in Alphen. De column genaamd : Framen. Zoal u inmiddels wel meegekregen hebt is het binnen de Alphense politiek nogal onrustig. Mede door de affaire rondom Burgemeester Liesbeth Spies en de publicatie die onderzoeksjournalist Hans-Paul Andriesen van het AD, hierover naar buiten bracht.
U moet weten dat ik nogal een beelddenker ben en haar column begon met de woorden en ik citeer : Lig ik dus half in mijn blootje op een massagetafel. Einde citaat. Ondanks het feit dat ik best wel ruimdenkend ben was deze informatie net iets te veel voor mij. Ik gun iedereen zijn of haar ding maar dit soort beelden horen op afgeschermde volwassenensites thuis.

Maar goed na enkele keren kokhalzen toch de column even gelezen en het was weer de oude vertrouwde grijsgedraaide grammofoonplaat die zij opgezet had. Onder het mom van framen, gebruikte zij haar, in vitriool gedoopte, pen maar weer eens om Ank de Groot van RGL, Iris v.d Kolk van de SP en Wil Verschuur van Beter Alphen in een hokje te plaatsen. Haar afkeer van Will Verschuur is inmiddels wel bekend maar voor iemand die zich, kuch kuch sorry, journalist durft te noemen en regelmatig de politieke verslaggeving van de Alphense raad op Alphens.nl voor haar rekening neemt, gaat deze persoonlijke hetze veel te ver.

Niet dat het haar objectiviteit beïnvloed want dat is een eigenschap die ze ontbeert. Deze mevrouw schrijft namelijk niets op persoonlijke titel alleen maar voor de hoogst biedende en u zal dan ook nooit een kritisch schrijfsel van haar hand zien over bijvoorbeeld Nieuw Elan of de gang van zaken rondom de zwembaden. Geen journalist dus maar meer een hoernalist, als dat woord zou bestaan. Nee je moet tenslotte niet bijten in de hand die je voedt maar iemand waarvan de BMI hoger is dan het IQ zullen we verder maar niet al te serieus nemen.

Wat me wel verbaasde was de persoonlijke aanval van wethouder Gerard van As op de oprichter van zijn eigen partij, Eeg Bollebakker, via Facebook. Ik heb Gerard over het algemeen best wel hoog staan en had dan ook niet verwacht dat hij de politieke discussie uit de weg zou gaan maar zich verlaagde tot het niveau van die, in de vorige alinea's besproken zak aardappelen. Een politicus van zijn statuur zou beter moeten weten en niet de vuile was buiten moeten hangen op een openbaar forum. Inmiddels heeft hij zijn reacties wel verwijderd maar het kwaad is reeds geschied. Jammer en weer een smet op de Alphense politiek.

Naast Gerard vond ook zijn partijgenoot en mede wethouder Gert Jan Schotanus het blijkbaar nodig om andere raadsleden te schofferen. Door het delen van een column waarin de eerder genoemde fractievoorzitsters van RGL, SP en Beter Alphen, met halve waarheden en hele leugens, zwart werden gemaakt, gaat ook hij in tegen de beruchte gedragscode. Het heeft er in mijn mening dan ook alle schijn van dat het flink rommelt binnen Nieuw Elan en er naar buiten toe flink om zich heen geschopt en getrapt moet worden om dit te verhullen. Ik verwacht eigenlijk dat nieuwe onthullingen van het AD dit nog zullen verergeren in de nabije toekomst.

Voor nu is het te hopen dat de politiek in Alphen zich eensgezind richt op het behoud van de Huisartsenpost in Alphen en gezamenlijk de schouders zet onder het behoud van de nachtelijke openingsuren van deze broodnodige voorziening.

Column NR 40: Archeologisch onderzoek

Vrij 17-01-2020

Het is geen geheim dat we in onze gemeente wel wat op hebben met archeologie. Trots zijn we op de vondsten die er door de jaren heen gedaan zijn. Door de vele opgravingen in en rond Alphen zijn we veel te weten gekomen over de Romeinse beschaving en in het bijzonder de nederzettingen die zij gebouwd hebben langs de Rijn. Vele gebruiksvoorwerpen, munten, wapens en zelfs hele schepen zijn gevonden. We hebben zelfs een toeristische trekpleister, gewijd aan deze periode van onze geschiedenis, namelijk het Archeon waar ze je terugvoeren in die tijd alsof je er zelf bij was.

Al die voorwerpen vind je niet zomaar. Eerst gaat er een grondig onderzoek aan vooraf, worden inschattingen en metingen verricht en als alles klopt en de mogelijkheid daar is begint het werk voor gespecialiseerde archeologen. Misschien dat u dit wel eens gezien heeft hoe zij dan minutieus te werk gaan om de historische schatten te vinden en boven te krijgen. Door het uiterst nauwkeurige werk wat zij verrichten, krijgen wij een beter inzicht hoe mensen toen leefden of hoe bepaalde zaken werkten in het verleden en het nut daarvan. Gedegen onderzoek, uitpluizen en geduld is dan ook van cruciaal belang voor het vinden van stukjes geschiedenis.

Gedegen onderzoek gaat natuurlijk niet alleen op bij archeologisch onderzoek maar ligt ten grondslag van vele zaken die nadere uitleg of diepere inzichten vereisen. Ik was dan afgelopen zaterdag ook blij verrast toen ik het AD opensloeg en daarin getrakteerd werd op een ouderwets stukje onderzoeksjournalistiek van Hans-Paul Andriessen waarin hij dieper ingaat op de affaire Liesbeth Spies. Veel zin en onzin was er al geschreven over deze zaak maar in een 4 pagina groot artikel zette hij alles op een rijtje. In duidelijke bewoordingen en aan de hand van een tijdslijn, maakte hij het voor iedereen nog eens duidelijk dat de beweringen van onze burgemeester niet helemaal kloppen met de feiten en dat blijft vraagtekens oproepen en onrust geven rondom haar functioneren.

In plaats van dit onderzoek van het AD te omarmen en tot de bodem uit te zoeken, draait het overgrote deel van de raad zich in alle bochten om alles te bagatelliseren. De burgemeester zelf laat in een reactie weten dat ze wel heeft verwezen naar de de gedragscode maar dat dit niets zegt over dat ze ook wetenschap had van die specifieke passage. Naar mijn mening is het tekenen van een brief waarvan je achteraf zegt de inhoud niet te kennen, een politieke doodzonde. Blijkbaar gaat dit in Alphen niet op. Daar houden we er andere regels op na en regelen we dit het liefst achter gesloten deuren zodat het gepeupel geen wetenschap heeft van de onderlinge afspraken door de kartelkliek.

Zoals tegenwoordig wel vaker het geval is, worden zaken omgekeerd en in plaats van het boetekleed aan te trekken, de slachtofferrol gezocht. Blijkbaar was de reputatieschade die de hele affaire met zich meebracht belangrijker voor haar dan het juist informeren van de burgers in Alphen. Ik denk dat een openbaar mea culpa van Liesbeth een wereld van verschil had gemaakt.

Het stuk in het AD maakte ook nog maar eens duidelijk dat er meer aan de hand is binnen de Alphense politiek. Niet alleen worden er vraagtekens gezet bij het handelen van burgemeester Spies maar ook bij die van de fractievoorzitter van Nieuw Elan met betrekking tot het aanbesteden van de zwembaden. Een onderwerp waar ik al jaren mijn vraagtekens bij heb wat betreft het integer handelen bij die gunning. Mijn gevoelens worden eens te meer bevestigd door Dhr. Jan Willem van Kleef, raadsman van Sportspectrum, de voormalige exploitant van de Alphense zwembaden.

Maar hoe nu verder ? Van het overgrote gedeelte van de Alphense raad hoeven we weinig te verwachten. De college partijen Nieuw Elan en CDA hebben de gelederen gesloten om hun eigen fractievoorzitter en burgemeester in bescherming te nemen. Andere partijen zijn al bezig met de volgende verkiezingen en begonnen met de paringsdans om de plek in te mogen nemen van GroenLinks. Deze laatste worden namelijk uitgekotst binnen het college wat aan alles te merken is. Ook de C.U. zou wat graag terug willen in een volgend college naast het feit dat voormalig wethouder Du Chatiner van deze partij, spil was in de hele aanbesteding van de zwembaden.

Blijkbaar is er in Alphen nog genoeg geld voorhanden om mee te smijten. Ik hoef maar te kijken naar de extra € 70.000 die er weer in de bodemloze put, genaamd Castellum, gestort gaat worden of de € 140.000 zogenaamd nodig om een warmtetransitievisie op te kunnen stellen. Dat laatste is speelgeld van de klimaatclowns om klimaathoax in stand te houden.

Als we nu eens een bedrag besteden om een gedegen onderzoek in te stellen naar de integriteit van ons huidige bestuur? Ik zelf denk dan aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Zonder dat het partijkartel een richting gaat bepalen, een archeologische zoektocht instellen waar voor eens en voor altijd zaken aan het licht worden gebracht. We hebben tenslotte binnen onze gemeente wel wat op met zorgvuldig en minutieus zaken aan het licht brengen toch ?


Column NR 39: Wat gaat 2020 ons brengen?

Vrij 10-01-2020

Laat ik beginnen met iedereen een veelvoud te wensen van wat u mij wenst voor 2020.

Met plezier kijk ik terug op de afgelopen weken en de feestdagen. Heerlijk de tijd gehad om de dingen te doen die al een poosje waren blijven liggen, afspraken te maken met mensen die ik al tijdje niet gezien of gesproken had, oudoom geworden van een prachtig wondertje, genoten van het samenzijn met mijn gezin en natuurlijk ruim de tijd om het boek van Herman Gerritsma “ Gifbelt Coupépolder ” uit te lezen. Wat betreft dat laatste daar kom ik later in een volgende column nog wel op terug.

Nu het normale leven weer is begonnen is het ook tijd om eens vooruit te blikken op het jaar wat voor ons ligt. Wat gaat 2020 ons brengen ? Natuurlijk heb ik geen glazen bol maar met nieuwe verkiezingen in aantocht weet je dat de proefballonnetjes, ondanks het verbod hierop, massaal opgelaten zullen worden door de politiek. Grote woorden en beloftes zullen worden uitgesproken om het stemvee weer voor 4 jaar te binden en zo zich van een plaats op het pluche te verzekeren. We kunnen turven hoe vaak de Haagse of plaatselijke politiek weer eens geschokt, verbijsterd, misleid of in woorden van die strekking aangeven te hebben zitten slapen bij maatschappelijke problemen waar zij zelf vaak de oorzaak van zijn. De absurde regelbrij, die niet te handhaven of zelfs maar te controleren valt, maakt het voor kwaadwilligen wel heel makkelijk om misbruik te maken en voor de gemiddelde burger onbegrijpelijk en onbetaalbaar.

Voorbeeld van die grote woorden waren in de eerste week van dit jaar direct al te horen. Zowel bij het CDA, bij monde van minister Hugo de Jonge en VVD staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zijn blijkbaar de ogen open gegaan wat betreft de tsunami aan echte maar vooral aan kansloze gelukszoekers uit vaak veilige landen die ons land overspoelen. Ik vraag me alleen af of de oorzaak van dit tromgeroffel komt uit een helder ogenblik of dat ze de hete adem in de nek voelen van partijen die de problemen op dit gebied al langer durven te benoemen. Tenslotte hebben beide partijen het al een poosje voor het zeggen en hebben bewust gekozen om het verdrag van Marrakesh te tekenen. Ik begrijp dan ook de scepsis die er bestaat, bij het lezen van dit soort berichten, over de intenties van de regeringspartijen op dit gebied. Grote woorden, toezeggingen en beloften in aanloop naar verkiezingen maar die nakomen is een utopie.

De eerste week van het jaar zijn van oudsher ook de dagen van de cijfertjes, statistieken en niet te vergeten de traditionele nieuwjaarsrecepties met de bijbehorende saaie speeches. Ook de gemeente Alphen organiseert ieder jaar zo’n bijeenkomst en heel even heb ik overwogen om mijn gezicht daar te laten zien. Zo vaak krijg je niet de kans om wat van je belastinggeld terug te zien. Andere kant is wel dat je voor paar een paar bitterballetjes en 2 biertjes een kostbare vrije avond moet opofferen, je aandachtig naar toespraak van burgemeester moet luisteren die van clichés en leegte aaneen is geplakt en kleffe handjes moet schudden van mensen die je niet kent of eigenlijk liever niet tegenkomt. Nee toch maar besloten om thuis te blijven en nog wat hapjes, die overgebleven waren van de jaarwisseling, genuttigd en mijn eigen merk rum-cola erbij gedronken.

Als ik dan achteraf de inhoud van de speech lees, die burgemeester Liesbeth Spies gehouden heeft, dan heb ik geen spijt van mijn beslissing om thuis te blijven. Het bekende riedeltje van clichés en holle frasen met als uitschieter het stukje over vuurwerk. Ieder jaar weer dezelfde discussie met betrekking tot de vuurwerkoverlast.

Burgemeester Spies en andere burgemeesters en politici pleiten maar weer eens voor een totaal verbod op zwaar vuurwerk. Wat ik me dan afvraag is wat ze daar mee bedoelen? Meestal is het vuurwerk wat de overlast veroorzaakt illegaal !! Dus al verboden maar de handhaving daarop ontbreekt. Om dan gelijk alles maar te verbieden is zo’n politieke oplossing van deze tijd. We hebben alles wegbezuinigd en kunnen niet handhaven dus voor de bühne maar een verbod. Ik heb niet de indruk dat zo’n verbod ook maar iets uit zal halen, ergo de overlast alleen maar zal toenemen doordat er nog meer illegaal vuurwerk uit de omliggende landen binnenkomt. Benieuwd hoe lang de standpunten van de politiek stand houden wanneer het ook nog eens stemmen gaat kosten?

Feit blijft dat de overlast begint bij een stukje opvoeding. Zelf was ik ook fervent afsteker van vuurwerk maar je haalde het niet in je hoofd om vuurwerk richting hulpverleners of wie dan ook te gooien. Nog steeds heeft een groot gedeelte van de bevolking plezier bij het afsteken ervan en gaat daar ook voorzichtig mee om. De pakkans voor hen die daar denken misbruik van te kunnen maken moet vergroot worden en veel zwaarder bestraft. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een groepje idioten in bijvoorbeeld Ede met vuurwerk gooien naar een rouwstoet en dit afgedaan wordt met excuses en een foei gesprek. Keihard straffen dit soort idioten.

Als ik zo naar 2020 kijk overvalt me toch een gevoel van somberheid. De betaalbaarheid van de zorg, de huizenmarkt, de alsmaar toenemende belastingdruk en stijgende prijzen, de verdere instroom van vluchtelingen, de steeds grotere bemoeienis van de E.U. in ons land en verder verlies van zeggenschap en natuurlijk de waanzin die op ons afkomt wat betreft het klimaat en de kosten die al deze maatregelen u en mij gaan kosten.

We gaan het allemaal zien. Ikzelf heb me in ieder geval voorgenomen om met een kritisch oog al deze ontwikkelingen te volgen en daar mijn ongezouten mening over te blijven geven.Column NR 38: De laatste van dit jaar

Vrij 20-12-2019

Zo’n 20 jaar geleden kocht ik een vervallen kwekerij aan de Oostkanaalweg in Aarlanderveen. Een droom ging in vervulling. De rust en ruimte van de polder en genoeg te doen om mijn dagen te vullen. Niet iedereen zal er van houden maar alleen al tijdens de zomermaanden was ik al uren bezig met grasmaaien, schoffelen, zaaien of andere zaken die een groot stuk grond met zich meebrengt. Gelukkig had ik hulp van een gepensioneerde medewerker van de gemeentelijke plantsoenendienst om mij veel van dat werk uit handen te nemen en er ook tijd overbleef om te genieten van die rust en ruimte.

Logischer wijs maak je ook contact met je buren en al snel kwam ik er achter dat ik nogal wat raakvlakken had met mijn buurman Herman Gerritsma. We waren alle 2 werkzaam in de bloemenhandel, geïnteresseerd in de lokale politiek en nogal sceptisch richting de overheid. Over bepaalde zaken ,waar ik geen weet van had, wat betreft officiële instanties, gebruiken of verplichtingen die in het buitengebied golden, stapte ik regelmatig bij hem binnen om me te laten adviseren. Het maakte eigenlijk nooit veel uit waar die gesprekken over begonnen maar eindigde steevast over zijn grote obsessie, frustratie en tevens passie: de Coupépolder. Deze is bij de meeste Alphenaren beter bekend als de gifbelt of de huidige golfbaan.

Urenlang kon hij gepassioneerd vertellen over wat er allemaal mis was met de voormalige vuilnisstortplaats van Alphen. Welke kankerverwekkende stoffen, gevaarlijke chemicaliën tot aan vermoedelijk radioactief ziekenhuisafval aan toe, er gedumpt was. Wie de verantwoordelijke waren, de personen, ambtenaren, politici en notabelen die op de hoogte waren van deze praktijken en niet te vergeten de transporteurs en opdrachtgevers die goud verdiende aan deze hele zwendel.

Zijn kantoor, met uitzicht over mijn perceel, was volgestouwd met dikke boekwerken, papieren, ordners etc. die allemaal betrekking hadden op alles wat er maar te vinden was over deze vuilnisbelt en de betrokkenen.

Soms duizelde het me als hij me dossiers liet lezen. Chemische stoffen waar ik nog nooit van gehoord had, statistieken, rapporten van deskundigen op het gebied van toxicologisch onderzoek en vooral de gevaren die dit, op termijn, met zich mee konden brengen voor de volksgezondheid. Ik hoorde zijn verhalen aan over corruptie, omkoping, wegkijken van de politiek, wegmoffelen of frustreren van onderzoeken. Regelmatig zag ik ‘s nachts het licht branden op zijn kantoor waar hij tot de vroege ochtend rapporten zat te lezen en meer informatie aan het verzamelen was.

De hele affaire zou normaal gesproken aanzet geweest moeten zijn tot een diepgaand onderzoek. Veel politici, een enkele daargelaten, durfden de handen er niet aan te branden. Enerzijds waren er personen uit de eigen kring er bij betrokken geweest en in sommige gevallen zelfs in eigen persoon. Anderzijds vroeg de gehele materie veel kennis en tijd en zodoende dus niet interessant om snel even te scoren voor de bühne. Weten en kunnen bewijzen dat er zaken fout zijn is 1 kant maar geen luisterend oor vinden of wegkijken vanuit de politiek is zo frustrerend.

Enkele weken geleden las ik dat hij, Herman Gerritsma, een boek geschreven had over de hele affaire. Gifbelt de Coupépolder genaamd. In eerste instantie had ik nog mijn bedenkingen en was bang dat het een opeenstapeling was geworden van bevindingen, technische begrippen etc. Uit nieuwsgierigheid toch het boek maar gekocht en er in begonnen. Ik wist eigenlijk niet wat ik las. Een heel prettig geschreven boek waarin de hele affaire, in begrijpelijke taal, tot een makkelijk, soms spannend, emotioneel en vermakelijk en herkenbaar verhaal samenkomt. Het leest als een jongensboek en als u nog op zoek bent naar een leuk cadeautje voor onder de boom dan kan ik u dit boek van harte aanraden.

Graag had ik het boek in 1 keer uitgelezen maar er stond nog een raadsvergadering op de agenda en die maandelijkse poppenkast wilde ik ook nog even volgen. Op voorhand was het al zeker dat wethouder en lokale klimaatclown Leo Maat zijn belachelijke plan om nog maar eens een vermogen te storten in Het Castellum door de raad zou krijgen. Eerst verbouwen en dan kijken of je een huurder of koper kan vinden ? Ach ja je kan het maar logisch vinden zeker als je gewoon kan pakken uit de belastinggelden die wij met zijn allen op moeten brengen. Het was sowieso de avond van deze wethouder want naast het Castellum stond ook de belachelijke verhoging van de afvaltarieven op de agenda.

Zoals je van deze man inmiddels kunt verwachten zit er geen enkele visie achter. Gewoon tarieven omhoog. Geen oplossing voor de huisvuilafvoer bij de hoogbouw, geen verscherpte controle op bedrijven die, via hun personeel, vuil storten nee gewoon fors verhogen. Verder stond er nog iets over dierenwelzijn op het programma. Weer zo’n onderwerp waarbij je denkt : snappen jullie het eigenlijk wel? De lokale tuincentra min of meer gaan verbieden om nog dieren te verkopen. Tja of levende dieren handelswaar zijn is een andere discussie maar tegenhouden kun je het niet dus maar beter in een goed uitgeruste winkel dan ergens op internet of bij een malafide fokker zou ik denken.

In het kader van de nieuw en anders politiek werden er, door de fractievoorzitter van Nieuw Elan, nog wat burgers uit Hazerswoude geschoffeerd die graag hun beklag wilde doen over de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente bij het weghalen van speeltoestellen en verder nog een levendige discussie over het chippen van huiskatten wat dat zou de biodiversiteit bevorderen? Vraag me niet om dit uit te leggen want zoveel domheid en onzin is niet duidelijk te maken.

Eindelijk dacht ik tijd te hebben om op gemak dat boek uit te lezen en installeerde me op de bank. Top 4000 op de achtergrond aan en borrel binnen handbereik. Krijg ik een berichtje van iemand die me vraagt of ik even op Facebook wil kijken op de pagina van de Alphense zwembaden. Ik schrok van wat ik daar zag. Natuurlijk is het bij veel bedrijven normaal dat er in de Decembermaand iets van een kerstborrel geschonken wordt of iets van die strekking. Bij het noodlijdende en aan het subsidie infuus hangende Thermen2 had men een uitgebreid buffet aan laten rukken waarbij kosten nog moeite gespaard waren. Van 1 van de personeelsleden kreeg ik diezelfde foto’s nog doorgestuurd met als opmerking erbij dat dit echt niet normaal was en ze vorige maand nog voor hun baan moesten vrezen. Blijkbaar vond het management en/of directie dit ook want de foto’s waren al vrij snel weer verwijderd van het internet. Ik blijf het toch onwenselijk vinden dat een bedrijf wat zo aan de subsidiekraan hangt, zich dit soort uitspattingen kan blijven veroorloven.

Maar goed, dit was de laatste column van dit jaar en op vrijdag 10 januari is de eerstvolgende weer. Ik ga lekker genieten en tijd nemen om het boek van Herman Gerritsma uit te lezen en er wachten nog wat meer boeken. Misschien besluit ik wel om, net als over gifbelt de Coupépolder een boek te beginnen met een boek te schrijven over alle misstanden rondom de Alphense zwembaden en het wegkijken van de politiek hiernaar.

Voor nu wens ik iedereen heel fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling,


Column NR 37: De sombere, donkere dagen voor Kerstmis

Vrij 13-12-2019

Soms krijg ik het verwijt dat ik vaak zo somber ben in mijn columns en daar kan ik me wel iets bij voorstellen maar als ik zo om me heen kijk en zie wat er allemaal gaande is, dan is realistisch misschien een beter woord dan somber. Natuurlijk zijn de weken voor Kerst, met korte dagen, kou, neerslag en weinig zon van nature al somber en donker maar er is meer aan de hand en je voelt, leest en ziet de onvrede, onzekerheid en onrust die er bij grote bevolkingsgroepen leeft.

Mensen hebben het gevoel dat er een tweedeling in de maatschappij bezig is te voltrekken waarbij ze geen enkele invloed meer hebben op het eigen leven. Is dat terecht ? Naar mijn mening zijn veel van die negatieve gevoelens terecht en worden door het dagelijks nieuws er al niet minder op. Ik heb de afgelopen week eens wat nieuwsfeiten op me in laten werken en daar word je niet echt vrolijk van.

In tijden waar dit soort gevoelens opspelen zou de overheid een rustgevende factor moeten zijn maar niets is minder waar. Het is juist de overheid die keer op keer laat zien onbetrouwbaar te zijn en heel ver van de werkelijkheid en burgers af te staan. Mensen voelen zich onbegrepen en miskent en zien vooral in een overheid die prima voor zichzelf zorgt. Alleen de afgelopen dagen al ophef over de wachtgeldregeling en onterechte gekregen reiskostenvergoeding van VVD kopstuk Klaas Dijkhoff, Premier Mark Rutte die tussen neus en lippen aangeeft niet van plan te zijn om zijn te veel gedeclareerde kilometergeld terug te storten en als laatste Kamerlid van GroenSlinks, Isabelle Diks die voor € 46.000 de boel flest.

Vorige week hebben we kunnen zien hoe gewone mensen die zelfs maar een punt of komma verkeerd invullen op een belastingbiljet als criminelen worden behandeld. Emotioneel en financieel geruïneerd, huwelijken op de klippen en ga zo maar door. Belastingdienst schoffeert deze mensen nog eens extra door opgevraagde dossiers helemaal zwart te lakken. Hoezo vertrouwen in de overheid ?

Het versnelde neoliberale beleid van de afgelopen decennia heeft er mede toe geleid dat de zorg onbetaalbaar begint te worden. Aan de ene kant moeten ziekenhuizen sluiten, zien we rond deze tijd alarmerende berichten dat er patiëntenstops moeten worden ingevoerd en verschillende ingrepen maar later uitgevoerd moeten worden om financiële redenen of dat de zorgverzekeraars niet wille vergoeden. Aan de andere kant lezen we hoe bestuurders in de zorg schaamteloos de zakken vullen of zogenaamde ‘Zorgcowboys’ ondernemers, consultants en managers die zichzelf verrijken door misbruik te maken van de wet- en regelgeving en zich daarmee megawinsten binnenslepen. Uiteraard gaat dit over de rug van ons burgers en ten koste van hen die de zorg hard nodig hebben. De handjes aan het bed zien van dit alles niets terug en verdienen net genoeg om hoofd boven water te houden.

Nog zo’n voorbeeld van een overheid die los staat van de realiteit was het half miljoen kostende feestje rondom de aankomst van de eerste JSF in ons land. U weet wel die veel te dure straaljager waarmee Nederland zich overal in de wereld mee wil gaan bemoeien. Terwijl Nederlandse militairen pief paf poef moeten roepen tijdens oefeningen omdat er geen geld is bij defensie kijken de bobo’s blijkbaar niet op een half miljoentje meer of minder om een feestje te organiseren. Ik vind daar wel wat van eigenlijk. Zeker wanneer je ziet dat de armoede in ons land hand over hand toeneemt.

Allemaal zaken waar veel van ons burgers zich aan ergeren en angstig maakt. Boven op dit alles komt ook nog eens de klimaatgekte. Gisterochtend schrok ik badend in het zweet wakker uit een angstaanjagende nachtmerrie. In mijn droom zag ik een redevoerende Frans Timmermans, midden in een stadion vol uitzinnige kloons van dat groentemeisje uit Zweden, Greta Thunberg, alwaar hij over de menigte, schuimbekkend en wild gebarend met donderende stem, zijn indoctrinerende klimaatwaanzin over de massa uitstortte. Op de achtergrond is nog net een glimp te zien van Rob Jetten en Jesse Klaver die voldaan naar de hysterische Timmermans-Jugend kijken, zichtbaar opgewonden en instemmend.

Na de redevoering van deze nieuwe klimaatclown marcheren knokploegen onder aanvoering van ex RARA en GroenSlinks Kamerlid Wijnand Duyvendak, in hun groene hemden door de straten. De ramen van slagerijen moeten het ontgelden, op winkels worden leuzen gekalkt zoals: koop niet bij klimaatsceptici.

Boerderijen worden in brand gestoken en huizen binnengedrongen op zoek naar blikjes leverpastei, knakworsten of andere vleesproducten. Mensen worden afgevoerd om elders in Europa verplicht laadpalen te gaan plaatsen of te werk gesteld in een van de vele accu fabrieken. Kinderen van vleeseters worden gescheiden van de ouders en verscheept naar Congo om daar naar kobalt te graan graven en zo de Europa te voorzien van de broodnodige grondstoffen. Deze nacht zal de boeken in gaan als de CO2 nacht waarin de klimaatfacisten een greep naar de macht deden.

Gelukkig was het maar een nachtmerrie maar die hele klimaathoax begint toch wel zorgwekkend te worden. Afgelopen woensdag de verregaande plannen van de E.U. en het waanzinnige prijskaartje wat daar aan vast hangt. Veel Nederlanders zien de bui al hangen. Als braafste jongetje van de klas zal premier mark Rutte voor de bühne nog wat tegensputteren maar als het er op aan komt gewoon tekenen bij het kruisje. De rekening voor deze Green-Deal krijgen wij burgers op ons bordje en dat is geen prettig vooruitzicht. Vooral in de wetenschap dat bij heel veel mensen het water al tot de lippen staat.


Column NR 36: De affaire Liegbeth Spies

Vrij 06-12-2019

De situatie rondom de affaire Liesbeth Spies lijkt in de kiem gesmoord te zijn maar achter de schermen blijft het onrustig. Misschien dat u het extra raadsdebat van afgelopen zaterdag op de 1 of andere manier gevolgd hebt maar naar mijn mening was het, zoals wel vaker, een amateuristisch uitgevoerde poppenkast waar de uitkomst op voorhand al vaststond en verder vooral als doel had om rookgordijnen op te trekken. Bewust werd er door verschillende politici een onjuist beeld geschapen en probeerde men, om via omwegen, de focus te verleggen. Niets werkt blijkbaar zo goed in de politiek als vals sentiment oproepen en vooral de dommerd uit te hangen. Dit laatste gaat sommige raadsleden prima af.

In mijn column van vorige week sprak ik over het Rutte virus en mijn angst dat dit een epidemie zou kunnen veroorzaken. Nou het lijkt erop of die vrees werkelijkheid is geworden want het overgrote deel van de fractievoorzitters in Alphen a/d Rijn bleek opeens aan acuut geheugenverlies te lijden. Bijna niemand wist meer iets van de gedragscode af en of dit ooit gezien te hebben. Vreemd toch ? Je zou je er nog iets bij voor kunnen stellen wanneer deze gedragscode uit een dik boekwerk vol met zware ambtelijke taal zou bestaan maar het hele epistel bestaat uit een paar velletjes, in redelijke Jip en Janneke taal, die eigenlijk aan duidelijkheid weinig vragen open laat. Zeker als je Mr. Drs. zoals Mvr. Spies voor je naam hebt staan, zou je het moeten begrijpen.

Nu de mistflarden een beetje opgetrokken zijn kunnen we concluderen dat het extra raadsdebat een farce was en het er alle schijn van heeft dat er door verschillende kopstukken in de raad, waaronder de burgemeester zelf, keihard is gelogen tijdens dit debat. Hoe kan je ontkennen dat je wetenschap hebt over het bestaan van de “Gedragscode voor bestuurders Alphen aan den Rijn 2014” terwijl er officiële stukken zijn uit 2016 waar jezelf de handtekening onder gezet hebt en daarin verwijst naar deze zelfde code? De stukken waarin deze verwijzing betrekking op hebben gaan over een onderzoek naar het wel of niet integer handelen van de fractievoorzitter van Nieuw Elan rondom de toewijzing van de zwembaden in Alphen a/d Rijn aan de huidige uitbater. Dat dit onderzoek nauwkeurig en zorgvuldig heeft plaats gevonden heb ik nog steeds mijn twijfels bij maar dit terzijde.

Diezelfde fractievoorzitter heeft ook een kopie gehad van haar bevindingen in die kwestie waarin gerefereerd werd naar de gedragscode dus mag je vaststellen dat ook hij op de hoogte was van het bestaan ervan. Als ik die zelfde man dan ook nog hoor oreren over het moreel kompas van de journalist om dit soort zaken aan de kaak te stellen, word ik kotsmisselijk van de enorme hoeveelheid boter op zijn hoofd. Politiek en moreel kompas tja in mijn opinie gaan die 2 niet zo lekker samen door 1 deur.

Maar goed hoe nu verder ? Zoals ik in mijn column van vorige week al aangaf, heb ik niet de juridische kennis of deze gedragscode in strijd is met de wettelijk verplichtingen die voortvloeien uit de gemeentewet of dat dit een aanvulling is op die zelfde wet. Ondanks er nu gesproken werd dat de gedragscode in strijd is met, lijkt me dat deze zaak zeker nog wel verder onderzocht gaat worden door specialisten in het bestuursrecht. Vraag blijft dan staan wat de waarde verder is van die gedragscode?

Mocht het toch zo zijn dat de bepaling over het afstaan van neveninkomsten aan de gemeente niet rechtsgeldig is dan blijft er ook nog een andere zin staan in de code en ik citeer: Deze code heeft vooral bestuurlijke en politieke relevantie. Bestuurders zijn op de naleving van de code aanspreekbaar en wanneer zij zich er niet aan houden kan dat zelfs gevolgen hebben voor hun functioneren en voor hun positie”.” einde citaat.

Het lijkt me dat door het gedraai en leugens over het wel of niet op de hoogte zijn van de code, dit een volgende smet geeft op het toch al niet zo schone blazoen van onze gemeente. Juist nu bestuurders toch al zo onder het vergrootglas liggen over wachtgelden, bijverdienste en zelfs reisvergoedingen, had deze afffaire niet zo makkelijk opgepakt mogen worden. Benieuwd of de raadsleden, in de wetenschap dat zij wel op de hoogte was van de gedragscode, nog verdere vragen gaan stellen of weer gaan draaien in een poging de gelederen zoveel mogelijk gesloten te houden. De tijd zal deze vraag beantwoorden.

Naast het hele raadsgebeuren blijft natuurlijk ook de publieke opinie een rol spelen. Door de hele gang van zaken is er een beeld ontstaan van : Ze doen toch waar ze zin in hebben en als het niet uitkomt dat veranderen ze de eigen spelregels gewoon en houden elkaar hand boven het hoofd.

Je hoort ook dat ze zo aardig, gewoon en vriendelijk is. Allemaal eigenschappen die in principe los staan van de hele affare. Voor € 145.000 per jaar en de mogelijkheid om er ook nog eens een dikke € 30.000 per jaar bij te beunen in de baas zijn tijd, Dans ik iedere vrijdagmiddag op het Rijnplein de horlepiep, knip ik ieder lintje door wat ik tegenkom en ga zelfs echtparen die pas 1 jaar getrouwd zijn feliciteren. Ook het zichtbaar emotioneel aangeslagen zijn van haar voor het debat, kan ik niet zo veel mee. Was dat echt of was er een traantje over die ton bijverdienste die misschien wel ingeleverd moest worden ? Ik durf daar geen uitspraak over te doen.

Verder was het een gemiste kans om direct na het debat de pers niet te woord te staan. Dat was het uitgelezen moment om persoonlijk de vele vragen van de Alphense burgers te beantwoorden en een stukje vertrouwen terug te winnen. Nee deze hele affaire zal de gemoederen nog wel even bezighouden.


Column NR 35: Rutte virus eist zijn tol

Vrij 29-11-2019

Sinds een jaar of 10 waart er een nieuw virus door onze samenleving en wel het Rutte virus. Zoals gebruikelijk in de medische wereld worden nieuw ontdekte aandoeningen vernoemd naar de ontdekker van deze afwijking of naar de eerst bekende drager hiervan. In dit geval is er gekozen om dit agressieve virus te vernoemen naar de huidige VVD voorman en zittend minister president Mark Rutte.

Symptomen van dit virus zijn cognitieve vergeetachtigheid, pathologisch liegen, extreme haat naar eigen bevolking, chronisch gebrek aan empathie, ontbreken van moreel besef, hebzucht en een onbedwingbare neiging tot destructie van de samenleving. Naast dit alles is het virus ook uiterst besmettelijk. Eerste onderzoek wijst uit dat een politieke functie, hoge post in het bedrijfsleven of een bestuursfunctie in de zorgsector, factoren zijn die de bevolking vatbaar maakt voor dit virus.

Afgelopen vrijdag, net na het verschijnen van mijn wekelijkse column hier op “De Alphenaar” kreeg ik het bericht dat het Rutte virus ook in onze gemeente genadeloos toegeslagen had. Liesbeth Spies, voormalig waarnemend partijvoorzitster van het landelijke CDA, lid van de tweede kamer van 2002 tot 2010, provinciebestuurster, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet Rutte 1 en huidig burgemeester van ons dorp, is het eerste bekende slachtoffer geworden van dit virus binnen onze gemeente. Nader onderzoek moet nog uitwijzen of ze dit virus opgelopen heeft tijdens haar ministerschap en intensieve omgang met de naamgever van dit virus of dat de aandoening genetisch bepaald is. Beste zou zijn om de patiënt een poosje in quarantaine te houden zodat er een diepgaand onderzoek kan plaatsvinden naar de ernst van de aandoening.

De in december 2014 aangetreden burgemeester is vergeten of heeft geen actieve herinnering, zoals dat tegenwoordig zo mooi omschreven wordt, dat zij bij haar aantreden “ De gedragscode voor bestuurders Alphen aan den Rijn” heeft gekregen. Deze gedragscode is wettelijk verplicht vanuit de overheid om zaken zoals bijbanen, giften etc. te regulieren en transparant te maken en houden. Eenmaal geconfronteerd met de gedragscode voelde ze zich in het nauw gedreven met het oog op haar neveninkomen en de afspraken hierover. In eerste instantie ontkende zij op de hoogte te zijn van deze afspraken. Daarnaast was ze nogal vaag over de precieze bedragen en nu betwist ze de rechtsgeldigheid van de opgestelde regels. Het lijkt me als je met elkaar bepaalde zaken afspreekt een ieder zich daar ook aan moet houden want wat is daar anders het nut van ?

Toen zij eenmaal wist dat het AD dit hele verhaal zou publiceren, op zaterdag 23 november, was in Alphen in last en werd er gestart met de schade te beperken. Ter elfder ure is er een mail uitgegaan om de factievoorzitters in een spoedbijeenkomst op de hoogte te brengen. Blijkbaar zijn ze er van uit gegaan dat iedereen zijn of haar geld net zo makkelijk kan binnen harken dan de burgemeester zelf en ook de hele dag achter de pc email aan het checken is. Als het echt zo belangrijk was geweest om de fractievoorzitters allen bijeen te krijgen dan had er best wel even een ambtenaar vrijgemaakt kunnen worden om naast het eerder genoemde mailtje, iedereen even na te bellen om die afspraak te bevestigen. Heel slordig naar mijn mening.

Direct na het overleg kwam de zelfbenoemde Alphense Zonnekoning, vermoedelijke drager van het virus en tevens fractievoorzitter van Nieuw Elan naar buiten met een statement dat de fractievoorzitters unaniem achter de burgemeester stonden. Wat nou unaniem ? Bijna de gehele oppositie was door de gebrekkige communicatie niet aanwezig dus niks unaniem. Dat het CDA achter partijgenoot Spies ging staan is nu eenmaal het gebruikelijke doch verwerpelijke systeem binnen de politiek en dat Nieuw Elan achter haar gaat staan is ook niet zo verwonderlijk want integriteit is niet iets wat met een hoofdletter geschreven wordt binnen deze club. Ik hoef maar aan de toewijzing van de zwembaden te denken en de bemoeienis daarmee om tot die conclusie te komen. Feit was wel dat de indruk gewekt werd dat het allemaal wel meeviel. De mantel der liefde werd uit de kast gepakt en hoogst persoonlijk door Dhr. De Jeu over de beerput gespreid.

Ik ben geen jurist en weet ook niet of het allemaal legaal is wat Liesbeth Spies heeft gedaan of eigenlijk “vergeten” is te doen maar ze geeft wel een totaal verkeerd signaal af. In 1992 schreef de toenmalige minister van binnenlandse zaken, de veel te jong overleden, Ien Dales een speech die zij voordroeg op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het toeval wil dat Spies nu voorzitter is van deze vereniging.

In deze speech ging zij in op de integriteit van bestuurders en met name zoals zij dat noemde; het machtsbederf. Het gaat dan ook niet over fraude of corruptie want dat zijn afgebakende juridische termen. Nee het gaat om het sluipende gevaar van vervuiling binnen de ambtelijke en politieke reputatie. Natuurlijk zijn er verleidingen en bezwijken mensen daar soms onder maar deze mogen nooit met de al eerder genoemde mantel der liefde bedekt worden. De normen en afspraken, zoals de gedragscode voor bestuurders Alphen aan den Rijn, zijn immers duidelijk.

In ieder geval is er door deze affaire een flinke deuk gekomen in het toch al minieme vertrouwen wat burgers in de politiek hebben. Grote woorden als: kloof dichten naar burgers, politiek bij de mensen brengen, betrouwbare overheid etc. blijken toch vooral loze kreten. Zeker als het dan ook nog het uithangbord van onze gemeente betreft is dit betreurenswaardig. Ook al zal ze, wat ik ten zeerste betwijfel, niets geweten hebben van deze gedragscode en juridisch in haar recht te staan, ben ik van mening dat haar moreel besef in deze ver beneden peil is en het beste zou zijn om eer aan zichzelf te houden en op te stappen voordat het virus een epidemie veroorzaakt.


Column NR 34: Is het al 2 Januari?

Vrij 22-11-2019

Van oudsher vond ik de laatste 2 weken van November en de daaropvolgende Decembermaand, altijd een gezellige periode in het jaar. In mijn herinnering loop ik weer over dorp op zoek naar een passend cadeautje voor de persoon waarvan ik de naam getrokken had. De door de lokale middenstand gesponsorde verlichting verjoeg de vroeg invallende duisternis en gaf een warme sfeer. Extra koopavonden zodat iedereen tijd genoeg had om zijn of haar inkopen te doen. Internet bestond niet dus iedereen was aangewezen op fysieke winkels.

Je bleef even staan bij Boekhandel Haasbeek om te kijken naar de acrobatische Zwarte Piet die in de etalage zijn rondjes maakte op een trapeze. Nee geen echte Zwarte Piet maar een bewegende pop wat toen nog iets bijzonders was. Je liep verder om je te vergapen aan de fantastische creaties die banketbakker Jac. Van Vliet ieder jaar weer van marsepein wist te creëren. Als je nog op tijd was kon je, voor de lekkere trek die je daardoor gekregen had, terecht bij Koren voor zijn befaamde kroketje en anders bij zijn bijna buurman Jan Geel voor een patatje. Sinterklaasliedjes die je overal hoorde en vervangen werden door kerstdeuntjes zodra 5 December achter de rug was.

Ik heb al eens eerder geschreven dat ik met het hele Sinterklaasgebeuren niet al te veel van doen had maar de dagen en weken eromheen hadden toch wel iets. Toen er eenmaal kinderen waren, stond je in de snijdende kou op de Rijnkade te wachten tot de boot met de goedheiligman in zicht kwam. De spanning en opwinding was van de gezichtjes af te lezen zodra hij van de boot afstapte en ze het geluk hadden om, te midden van als die andere peuters en kleuters, zijn hand te kunnen schudden of verlegen een handje snoepgoed in de handen gedrukt kregen van de alom aanwezige zwarte pieten. Memorabele momenten waren dat eigenlijk wel.

Over Kerst en oud en nieuw borrelen dezelfde sentimentele gedachten op. De grote verlichte Kerstboom op het pleintje voor de toen toch ongerepte Adventskerk, kerstviering van de zondagsschool waar je bij het weggaan een zakje kreeg met een mandarijntje, Kerstkoek en chocolaatje daarin en natuurlijk het jaarlijkse Kerstgeschenk. Meestal een kinderboek van schrijver als G.J. v. Hulst of dat kaliber. Heel vroeger samen met mijn vader op dorp een boom kopen of takken voor aan de muur want ons huis was niet zo groot maar die versiering hoorde er gewoon bij. Ach ja allemaal sweet memories die bijblijven.

Hoe anders is dat in de tegenwoordige tijd? Gelukkig viel het hier in Alphen nog mee maar als je sommige intochten zag dan krab je toch wel even achter de oren. Bij de landelijke intocht zag ik meer politie en mobiele eenheid op de been dan dat ik ooit gezien heb. Zelfs in het verleden bij risico wedstrijden tussen mijn Ajax en Feyenoord was die inzet niet zo massaal. Kinderen die met hun ouders door poortjes heen moesten lopen en hier en daar werd zelfs gefouilleerd. Volwassenen die in aparte vakken worden gezet om voor of tegen dit feest te gaan demonstreren. In Den Haag zou er een gebouw aangevallen zijn door voorstanders van Zwarte Piet ? Achteraf blijkt dit toch weer niet het geval geweest te zijn maar de pers had genoeg olie om verder op het vuur te gooien. Ja de kleuters en peuters van nu zullen later ook zo’n intocht als spannend en opwindend herinneren maar niet meer van een handje van de Sint of een traktatie van een Piet.

Wat je ook allemaal voorbij ziet komen op de sociale media. Werkelijk daar lusten de honden geen brood van. Heb je als blanke, of hoe je dat tegenwoordig ook moet noemen, niet echt een probleem met Zwarte Piet, dan ben je direct verantwoordelijk voor de slavernij en heb je hoogst persoonlijk zelf ergens met een zweep op een katoenplantage gestaan. Mensen die niet blank zijn maar ook geen problemen met hem hebben worden direct weggezet als “Uncle Tom” uit het boek De Negerhut van oom Tom van Harriet Beecher Stowe. Een tussenweg is er niet voor die tegenstanders en een dialoog is onmogelijk.

De zwaar gesubsidieerde KOZP stuurt bedreigingen rond naar lokale ondernemers. Op Twitter circuleren foto’s van een gemaskerde dame die een pistool tegen het hoofd van een Zwarte Piet houdt, een heus meldpunt van deze groep is ingesteld waar burgers incidenten kunnen melden specifiek rond de figuur van Zwarte Piet en ga zo maar door. Alsof er een burgeroorlog aan de gang is.

Mocht het hele slavenijverleden niet aanslaan dan word je al snel beticht van medeverantwoordelijk te zijn voor de Jodenvervolging tijdens de zwarte periode in de vorige eeuw. Sorry weet niet of deze omschrijving wel helemaal de politiek-correcte omschrijving is maar dat hoor ik dan nog wel.

Eigenlijk kunnen we wel vaststellen dat het Sinterklaasfeest voorgoed verziekt is. Het traditionele vuurwerk op oudejaarsavond ligt al tijdje onder vuur en alsof dat nog niet genoeg is voor sommige, is nu Kerst aan de beurt. Petra Stienen, wie kent haar niet ? Senator van het satanische D’666 die eerder ook al de Sharia wetgeving bagatelliseerde uit naam van een tolerante samenleving, is een campagne gestart om geen Kerstmuziek meer te draaien in de winkels. What the fuck ? Het hele onderwerp werd nog wel weggezet als een grap blablabla maar meestal zijn dit soort uitingen een proefballonnetje en opmaat naar regelgeving.

De donkere dagen voor Kerstmis krijgen op deze manier een heel andere betekenis en eigenlijk ben ik wel beetje klaar met het afbreken van veel van onze tradities en het besmeuren van de prettige herinneringen die daar mee samenhangen.Column NR 33: Waar was u?


Vrij 15-11-2019

Waar was u toen het nieuw bekend werd ? is een vraag die regelmatig voorbij komt als het gaat om hoogtepunten in de sport, wereldschokkende gebeurtenissen, mijlpalen in het menselijk bestaan of rampen die een ongekende schade en leed met zich meebrengen. Waar was u ? is een vraag die menig oudere onder ons wel kent als het gaat om de moord op John F. Kennedy. Waar was u ? als het gaat om de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. Waar was u ? Toen u hoorde van de tsunami tijdens de Kerst in 2004 die naar schatting 230.000 slachtoffers maakte. Zomaar wat gebeurtenissen die velen van ons zich nog kunnen herinneren.

Er zijn er natuurlijk nog veel meer van dat soort schokkende momenten, wat te denken van de gouden medaille van Ellen van langen op de 800 meter tijdens de olympische spelen in 1992 in Barcelona, het Nederlands elftal wat in 1988 de Europese titel binnensleepte. Waar was u toen u hoorde van de brute moord op Pim Fortuyn op 6 Mei 2002 door Volkert van der Graaf en daar ook nog eens met een belachelijk lage straf mee weg kwam. Vorige week was het 15 jaar geleden dat Theo van Gogh afgeslacht werd door de terrorist Mohammed Bouyeri. Ja waar was u toen ?

Over 20-30 jaar zullen uw kinderen of kleinkinderen ook met deze vraag komen. Opa of oma, waar was u op 13 November 2019 toen de Nederlandse regering de hele wereld redde? Ja mensen wij zijn getuige geweest van dit historische feit. Weliswaar niet via een ingelaste uitzending waar de koning zijn onderdanen toesprak zoals zijn overgrootmoeder Koningin Wilhelmina bij de inval van nazi Duitsland op 10 Mei 1940. Nee een zichtbaar aangeslagen en geëmotioneerde premier Rutte gaf ons Nederlanders de boodschap dat we rustig konden gaan slapen want de redding van het klimaat en daarmee ons voortbestaan was nabij. Niet eerder, in zijn ruim 10 jarig werkzaam leven als premier, had hij voor zo’n grote opgave, crisis of uitdaging gestaan.

Blijkbaar is het naar buiten brengen van cijfers door de politie over de honderden criminele asielzoekers, die gehuisvest zijn in het AZC van Ter Apel en de dagelijkse toestroom van meer van deze kanspareltjes, geen opgave voor ons kabinet. De voedselbanken die het werk nauwelijks meer aankunnen of de 10 duizenden gezinnen die de ziektekostenpremie niet meer kunnen betalen zijn blijkbaar geen uitdaging voor de immer lachende en problemen weglachende en bagatelliserende premier van ons welvarende land. Het is zeker geen crisis op de huizenmarkt waar jong volwassenen verplicht bij de ouders moet blijven wonen omdat er geen betaalbare woning zijn. Of zou zijn geheugen hem weer eens in de steek gelaten bij dit soort problemen ?

Ik zal u niet gaan lastigvallen met allerlei berekeningen maar deze hele stikstofcrisis is niets meer dan een zelfgecreëerde en boekhoudkundig probleem waar eigenlijk niemand meer iets van begrijpt. Ik schreef al eerder dat de waan van de dag regeert en nu is opeens de oplossing om de maximum snelheid naar 100 km terug te brengen. Dat zou de uitstoot van stikstof wel met 0,02 % of zo kunnen terugdringen en daardoor kunnen er opeens 10 duizenden huizen gebouwd gaan worden. Nu sta je op veel wegen toch al stil overdag of kun je als het een keer meezit een klein beetje doorrijden zolang er geen snelheidsbeperkingen zijn maar het is voor mij onbegrijpelijk dat die paar auto’s die overdag ergens in het Noorden van het land de kans hebben om even door te rijden, zo’n verschil uitmaken en er voor zorgen dat de bouw stil ligt. Nee ik geloof daar niet in.

Vreemd genoeg treffen de maatregelen die het kabinet gaat nemen tegen die stikstofhoax vooral de burger zoals u en mij. Het aantal vluchten via Schiphol mag groeien. Vliegveld Lelystad gaat uitbreiden. Circuit Zandvoort mag zelf van GroenSlinks de formule 1 binnenhalen met alle gevolgen voor de natuur daar omheen. De grootste vervuilers zoals DSM, Shell en Unilever betalen niets, sterker nog die krijgen belastingverlaging. De burger wordt verplicht om over te stappen van het relatief goedkope en schone aardgas op elektriciteit wat vaak uit vervuilende Duitse kolencentrales geïmporteerd wordt. Allemaal geen probleem zolang wij met zijn allen maar 100 km per uur gaan rijden dan heeft de wereld weer toekomst.

Ja waarschijnlijk zal er in de toekomst nog wel een tv programma zijn zoals “ Andere tijden “ en zullen onze kinderen of kleinkinderen ook komen met de vraag : Waar was u toen ? Nee niet waar we waren op die memorabele 13e november 2019 met alle onzin, fabeltjes en bangmakerij op die datum want dat gaat hooguit als een lachertje de geschiedenisboeken in.

Ik ben bang dat de vraag tegen die tijd zal zijn, waar was u toen in die week de grenzen opengingen voor de terroristische I.S. aanhangers om als tikkende tijdbommen terug te keren in de samenleving. Waar was u toen het kabinet onze pensioenpotten leeg roofde? Waar was u toen er een premier aan de macht was die gewoon 70 burgerslachtoffers vergat en ermee weg kwam? Waar was u toen de minister van buitenlandse zaken met doge ogen stond te vertellen dat we in een land leefden van vrede en welvaart terwijl er 40.000 daklozen ‘s nachts op straat moesten verblijven en tienduizenden gezinnen de energie of zorgpolis niet konden betalen. Er tientallen steekpartijen op straat plaatsvonden en dagbladen adviseerde om niet alleen over straat te gaan in het donker.

Ja waar waren jullie toen en wat deden jullie eraan, zal de vraag zijn.


Harry Slagter.


Column NR 32: Winterdiner


Vrij 08-11-2019

De jaarlijkse discussie over wel of geen Zwarte Piet is nog maar weer net aangezwengeld door een handjevol subsidie trekkende beroepsopruiers of de volgende idioot laat al weer van zich horen. In dit geval: Zihni Özdil, historicus, columnist voor het NRC en voormalig tweede kamer lid voor GroenSlinks waar hij met veel commotie is opgestapt of eigenlijk meer is weggetrapt. Nu wil dat laatste nog niet iets zeggen over zijn verstandelijke vermogens want er zitten er wel meer in die fractie waar ik mijn vraagtekens bij plaats. Meneer Zihni Özdil kon zijn werk niet meer aan en raakte overspannen. Tja shit happens en nu stort deze heer dus wekelijks zijn stront uit via het NRC.

Nu is dat normaal niet een krant die veel mensen zullen lezen maar afgelopen week kwam hij wel met een heel ridicuul stukje en wel over het vieren van dagen zoals Kerst en Pasen. In eerste instantie denk je nog dat het stukje grappig bedoelt is maar niks is echter minder waar. In zijn stukje pleit hij om woorden zoals Kerst en ook Pasen af te schaffen en te vervangen voor “feest” zodat iedereen deze dagen kan vieren. Een heel lulverhaal erbij met verzonnen woorden zoals “ multirelationele “ samenleving en het benoemen van de nationale Christelijke feestdagen als “ raciofobische” woorden, moeten zijn ingenomen standpunt ondersteunen. Ik zie het niet anders als de volgende poging van dat groepje subsidie trekkende terroristen om de samenleving verder te splitsen en te polariseren.

De man gaat zo ver dat hij winkelketens als Lidl, die onder druk van die opruiers al afgestapt zijn van Kerst, als nationaal erfgoed te willen bestempelen en een verbod uit te vaardigen tegen winkelketens die de benaming Kerst nog wel hanteren. Sterker nog, commentaar op dit soort winkelketens die zich laten chanteren zou strafbaar gesteld moeten worden. Misschien was het allemaal ironie maar je ziet inmiddels toch om je heen dat er steeds meer woorden, die met de Nederlandse cultuur te maken hebben, verdwijnen of bewust weggelaten worden en naar mijn mening is daar geen enkele reden voor.

Ik durf te beweren dat de buurt waar ik woon redelijk multicultureel is van samenstelling. Straks als ik de Kerstversiering weer ga ophangen is er geen buurman of vrouw die zegt dat ze zich daar aan ergeren sterker nog zelfs mijn Turkse buurman vindt het gezellig. Tijdens oud en nieuw komen de Chinese buren van verder op niet klagen omdat zij een andere datum hanteren en zich ergeren aan al dat lawaai midden in de nacht. Zoals ook niemand wat zal zeggen als de Polen in de straat om 6 januari hun kerst vieren om maar wat te noemen. Omgekeerd zal ik echt de BBQ niet aansteken tijdens de Ramadan. Niet dat er iemand wat zal zeggen maar beetje rekening houden met elkaar is kleine moeite toch zolang je zaken wel kan blijven benoemen.

Dat benoemen gaat over het algemeen prima zolang types zoals die Zihni Özdil of die Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet het niet op de spits gaan drijven. Afgelopen maand stuurden KOZP’ers al mails naar sponsoren van lokale intochten met de waarschuwing dat ze bij hun acties „speciale aandacht” schenken aan de financiers van traditionele Pieten. Hoe gek willen we het hebben? Pure chantage ! Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik dat hele Sinterklaasfeest nog nooit wat anders gevonden heb dan een puur middenstandsfeestje en het me worst zal zijn of die pieten nu zwart, wit, gestreept of wat dan ook zijn. Maar als ik dan al die flauwe kul hoor over slavernij, angst inboezemen voor donkere mensen etc. dan denk ik dat een gemiddelde uitzending van opsporing verzocht meer angst zaait bij kleine kinderen. Wil ik het nog niet eens hebben over dat handjevol oproerkraaiers die zo’n intocht komen verstieren.

Dus laat iedereen nu lekker zijn eigen dagen vieren en noemen zoals we dat al eeuwen doen. Kerst is het vieren van de geboorte van Christus en Pasen zijn opstanding. Het Suikerfeest is voor de Islamieten het einde van de Ramadan en Lailat-ul-Meraj de Hemelvaart van Mohammed. Zo vieren de Joden hun Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) of Pesach waarbij ze de uittocht uit Egypte herdenken. De Boeddhisten op hun beurt vieren Magha Puja of Theravada op de eerste dag van de volle maan in April wanneer voor hen het nieuwe jaar gaat beginnen. Allemaal mooie namen met eigen culturele betekenis en bijpassende gebruiken en je zal van mij niet horen dat wie dan ook die namen moet veranderen om de een of andere politiek correcte reden.

Nee !! Laat me niet door handjevol doorgeslagen deugmutsen de wet voorschrijven en mijn traditionele Kerstdiner of Paasontbijt opeens winterdiner of voorjaarsontbijt moeten noemen. Dan zijn types zoals Sylvana, Zihni Özdil of Jerry Afriyie aan het verkeerde adres.

Harry Slagter.


Column NR 31: De waanzin regeert


Vrij 01-11-2019

Enkele weken geleden waren het de boeren die massaal hun onvrede lieten blijken over het gevoerde beleid in Den Haag wat betreft de uitstoot van stikstof en de draconische maatregelen die het kabinet hier tegen al genomen heeft en nog gaat nemen. Tot voor een jaar terug was het enige wat we over stikstof wisten, dat wat we ooit geleerd hebben op school namelijk het grootste gedeelte van de lucht om ons heen bestaat eruit, 78 % om iets preciezer te zijn. Naast die stikstof zit er bijna een vijfde aan zuurstof en nog wat andere gassen in de lucht die wij met zijn allen in en uit ademen..

Mijn column is tenslotte geen natuurkundeles dus weer even terug naar het boerenprotest. Tijdens dat protest werden er door de regering, bij monde van minister Carola Schouten, wat vage toezeggingen gedaan die het leed wat moesten verzachten en voor nu even moest sussen. Haar woorden galmde bijna nog na toen het boertje pesten al weer begon en het ministerie vorige week opeens met een koeienbelasting op de proppen kwam. Daarbovenop komt ook nog eens een verhoging van de waterschapsbelasting. in bijvoorbeeld de provincie Flevoland. Van zo’n slordige € 500,00. Je kan dus wel stellen dat de woorden van deze minister weinig tot geen waarde hebben en is het wachten tot de boeren weer de straat opgaan met alle gevolgen van dien maar daar kom ik straks nog op terug.

Eergisteren was het de beurt aan iedereen die zijn brood moet verdienen in de bouw om hun zorgen te uiten over de bouwstop ten gevolge van het stikstofbeleid. Ondanks dat het kabinet met een toezegging kwam om bepaalde waardes en rekenmethodes aan te passen zodat kleine en middelgrote bouwwerken weer kunnen starten, zal de tijd ons leren wat zo’n toezegging voor waarde heeft. Zelfs Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en voorheen zelf minister op verschillende ministeries heeft zo zijn twijfels. Tja wat stond hij daar, afgelopen woensdag op het Malieveld, zich druk te maken samen met zijn maatje Hans de Boer van het VNO. Normaal zie je deze 2 alleen maar als schoothondjes van het kabinet Rutte om werknemersrechten te beperken maar nu als verworpenen de aarde tussen de arbeiders. Heel ongeloofwaardig allemaal. De bouwvakkers zelf hebben natuurlijk wel een punt want die zien hun arbeidsplaatsen op de tocht komen staan.

Je kan dus wel stellen dat dat hele stikstofbeleid voor veel onrust zorgt in onze maatschappij. In de landen om ons heen zie je een heel ander beleid en normen die aangehouden worden. In Duitsland bijvoorbeeld werd afgelopen week nog een snelheidsbeperking voor de autobahn weggestemd. Onafhankelijk onderzoek onderzoek resulteerde in een uitkomst waaruit blijkt dat het verlagen van de maximum snelheid een verwaarloosbare besparing geeft wat betreft uitstoot. In ons eigen land besluiten ze op die zelfde dag om juist die maximum snelheid te verlagen tot 100 km per uur om daarmee de uitstoot te verlagen ? Ja als u het begrijpt, mag u het met alle plezier aan mij proberen uit te leggen net als alle andere verschillen in normen en waardes met de ons omringende landen.

Niet alleen die verschillende waardes zijn onbegrijpelijk maar ook het totale gebrek aan visie van ons kabinet.

In de waan van de dag is er besloten om voor 11 miljard euro verschillende biomassacentrales te gaan bouwen omdat we van het gas af moeten. Vooraf was al gewaarschuwd dat het verbranden van hout weinig warmte geeft en ook nog eens veel meer uitstoot. Inmiddels is het vast komen staan dat de uitstoot uit een biomassacentrale een keer zo groot is dan bij een gas gestookte centrale en zelfs 20 % meer dan bij een vuile kolencentrale. Maar ja deze cijfers passen niet zo goed in de tunnelvisie van Den Haag dus ze gaan gewoon door met de bouw van die centrales ook al moeten daar honderden hectares bos voor verdwijnen om als brandstof te dienen. Ondertussen willen ze wel het stoken van hout bij de burger thuis aan banden leggen ?

Als je dan denkt dat de klimaatwaanzin de top heeft bereikt komen opeens de Christen Unie en de brandneteltheedrinkgekkies en rauwe winterwortelknabbelende zweefmolens van GroenSlinks met de geweldige ingeving om de zorg eens onder de loep te nemen en te opperen dat patiënten voortaan maar op een milieubewuste manier onder narcose moeten worden gebracht. Tja wat moet je met zulke lui ? Op 20 november staat de landelijke staking in de zorg op de agenda en lijkt me goed punt om deze idioterie ook gelijk maar aan te kaarten.

Waar ik me oprecht zorgen over maak is, wanneer ik verschillende beelden en verslaggeving zie rondom de demonstraties van de afgelopen weken, het optreden van de politie. Waar de klimaatgekkies met fluwelen handschoentjes thuisgebracht worden door de hermandad, stonden voor de boeren en de bouwvakkers pelotons mobile eenheid en verschillende hondenbrigades klaar. Een ontzet deurtje in Groningen en een omgevallen hek in Den Haag werden breed uitgemeten in de landelijke pers alsof er een ware veldslag had plaatsgevonden.

Het komt over dat de overheid bewust calamiteiten schiep tijdens deze demonstraties door het inzetten van burgeragenten die de confrontatie zochten. Waarom ? Misschien om de publieke opinie negatief te beïnvloeden. Ik weet het niet maar gevaarlijk is het wel.

Het is pure onmacht wanneer een regering excessief geweld gaat gebruiken tegen haar eigen bevolking die vreedzaam demonstreren. Geweld roept tenslotte geweld op en we zitten toch niet te wachten op toestanden zoals in Spanje en Frankrijk. Ik walg dan ook van de uitspraken die het Alphens raadslid en konijnenknuffelaar Robert Blom vorige week maakte bij de Volkskrant, om bij het volgende boerenprotest het leger echt in te zetten. Ook hieruit blijkt maar weer eens dat de waanzin regeert.

Harry Slagter.


Column NR 30: Kan deze zak ook mee?


Vrij 25-10-2019

Al vaker heb ik het hier gehad over Leo Maat van GroenLinks. Wethouder van duurzaamheid en cultuur binnen onze gemeente. Afgelopen raadsvergadering bleek, niet voor de eerste keer, dat het hem op het gebied van cultuur aan iedere visie ontbreekt. Het is dan ook puur te danken aan de collegepartijen dat deze man nog niet van zijn riante onverdiende wachtgeldregeling kan gaan genieten. We moeten nog even afwachten tot 12 december of dat alsnog niet gaat gebeuren maar, naar mijn overtuiging, moet deze man zo snel mogelijk afscheid nemen van de Alphense politiek.

Wat is het geval : 1 van de hoofdpijndossiers binnen de gemeente kwam namelijk weer eens ter tafel. Theater Het Castellum. Op dit moment is er een onderzoek gaande of het mogelijk is deze bodemloze put te verpachten of te verkopen. 2 serieuze partijen hebben zich bij de gemeente gemeld en dat lijkt me een goede zaak. Je kan tenslotte niet aan de gang blijven, als gemeente die er financieel toch al niet al te florissant voor staat, met iedere paar jaar miljoenen te storten in dit fiasco. Voor dit onderzoek is afgerond wilde de wethouder eerst nog een flinke som geld van de gemeenteraad zien om de boel vast te gaan verbouwen.

Niet echt logisch lijkt me en gelukkig dacht de raad er net zo over. De raadsvergadering moest zelfs voor langere tijd geschorst worden om de wethouder, door zijn eigen coalitiepartners, te overtuigen van zijn ongelijk en drammerigheid. Als een kleuter, die betrapt was op het pikken van een snoepje, kwam hij terug in de raadszaal. Niet om zijn ongelijk te erkennen maar om zijn voorstel vooruit te schuiven.

Stelt u zich eens voor dat u uw huis wil gaan verkopen maar eerst nog even een nieuwe keuken, badkamer en nieuwe kozijnen gaat aanschaffen want u wil tot de verkoop rond is nog genieten van deze zaken. Verschil is natuurlijk dat u en ik zoiets zelf moeten betalen maar zo’n geïmporteerde wethouder gewoon een greep uit de belastingen kan doen.

Nu doet het bizarre feit zich voor dat deze man ook verantwoordelijk is voor het afval in Alphen. De combinatie GroenLinks en afval is sowieso al ongelukkig want we hoeven maar te kijken naar de puinhoop in onze hoofdstad waar die zelfde partij, onder aanvoering van Femke Halsema, de scepter zwaait. Je vraagt je wel eens af of ze bij die club niet van de verkeerde paddenstoelen snoepen, inheemse kikkers likken of nog ergens een restje LSD gevonden uit de jaren 60 want veel van de ambities die zij uiten zijn van het niveau zweefmolen. Als je alleen al die koekwauzen ziet van Extinction Rebellion in Amsterdam dan weet je eigenlijk al genoeg. Die waanbeelden krijg je niet van een boterham met pindakaas of een beker melk daar is meer aan de hand of zijn rijp voor opname in een psychiatrische inrichting..

Maar goed. Afgelopen week kwam deze zelfde verantwoordelijke wethouder met het idee om de eerst komende 3 jaar de afvalkosten in onze gemeente met maar liefst 29,5 % te gaan verhogen. Naast deze absurde verhoging worden de openingstijden van het afvalbrengstation Ecopark De Limes met een kleine 20 % teruggebracht en daar bovenop moeten we gaan betalen om daar verschillende soorten afval te kunnen brengen.

In de raadsvergadering van afgelopen juni kwam de fractievoorzitter van zijn eigen partij met een “geweldig” voorstel om 2 x per jaar GRATIS grofvuil aan huis op te komen halen. Groots in de krant en zo trots als een pauw want eindelijk mocht GroenLinks ook laten zien dat ze niet alleen in het college zitten om ja te knikken maar zelf ook ideeën hadden.

Maar zoals iedereen weet bestaat gratis niet en zijn voorstellen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn dat dan meestal ook. Het gratis van GroenLinks blijkt achteraf dan ook het zoveelste sprookje. Een sprookje waar de Alphense burger de portemonnee voor moet gaan trekken. Als ik dan lees, in het uitvoeringsprogramma 2018-2022 die het Alphense college heeft opgesteld, : Het college wil een beheerste ontwikkeling van de gemeentelijke lastendruk voor onze inwoners, dan lijkt me een kleine 30 % nou niet echt beheerst.

Ondanks dat Wethouder Maat de eindverantwoordelijke is op dit gebied, komt het voorstel van het college en na alle blabla verhalen van bijvoorbeeld Nieuw Elan bij de discussie over Diftar in onze gemeente ( betalen per zak of gewicht) en de hoge kosten die dat met zich mee zou brengen voor de inwoners. Ook in deze problematiek komen ze niet verder dan gewoon, volgens Haags concept, alle tarieven schrikbarend te verhogen omdat het ze aan visie ontbreekt en oplossend vermogen ontbreekt.

Wat betreft wethouder Leo Maat van GroenLinks sluit ik deze week af met dezelfde illustere woorden waar Henk Spaan zijn wekelijkse column in het VARA-radioprogramma “ Tussen start en finish “ mee afsloot: Vuilnisman ! Mag deze zak ook mee ?

Harry Slagter.


Column NR 29: Blijf maar bij TOM uit de buurt


Vrij 18-10-2019

Het mag inmiddels bekend zijn hoe ik denk over instellingen zoals TOM in de buurt , sommige onderdelen van Activite, Rijnvicius en gelijksoortige instellingen. Miljoenen subsidie gaat erheen en eigenlijk is er weinig toezicht op hoe die subsidies gebruikt worden en waaraan. Heel veel uiterlijk vertoon en als je per ongeluk eens op de website van bijvoorbeeld TOM in de buurt terecht komt dan is het of je de verkiezingsfolder van een populistische politieke partij voor ogen krijgt.

TOM pretendeert en ik citeer : Onze expertises komen samen in de wijken en kernen, waar wijkcoaches met elkaar een wijkteam vormen. We werken nauw samen met verwijzers, zoals huisartsen, wijkverpleging, GGZ en zorgprofessionals. Onze wijkcoaches staan klaar voor mensen met persoonlijke zorgen, zware problematiek en/of uitdagingen in hun woonomgeving. Dankzij de krachtige combinatie van individuele- en groepsbegeleiding, en specialistische ondersteuning, zorgen we samen met de klant voor veerkrachtige inwoners én buurten. Einde citaat.

Ja als je dat zo leest dan is dat nog al wat. Maar als ik lees: wijkcoaches dan beginnen de alarmbellen al te rinkelen. Onder begeleiding van een wijkcoach kun je bijvoorbeeld gaan lunchwandelen !! Ja echt ik verzin dit niet hoor. Wat te denken van: met Tom in de buurt naar tuincentrum De Bosrand of een bordspelletjesavond. Naast natuurlijk alle activiteiten voor, zoals zij dat noemen, de nieuwe Nederlanders. Is het u eigenlijk al eens opgevallen dat ziekenhuizen en zorginstellingen aan alle kanten gekort worden en er blijkbaar genoeg geld is voor die zogenaamde nieuwe Nederlanders, vluchtelingen en andere kanspareltjes ?

Veel van de activiteiten die zij dan ook ontplooien zijn, naar mijn mening, dan ook van het niveau : kantklossen voor beginners, de gevaren van anorexia voor obesitas patiënten, borduren voor mensen met parkinson of een cursus veeteelt voor veganisten. Kortweg het doet er niet toe wat je organiseert zolang het verdienmodel voor de organisatie maar in stand blijft en er een dikke boterham uit te halen valt.

Wat me afgelopen week diep geschokt heeft is een berichtje op Facebook waar TOM in de buurt bij betrokken was. Nu zijn er tegenwoordig allerlei wetten die onze privacy pretenderen te waarborgen dus laat ik de betreffende persoon Truus noemen. Truus is een vrouw van middelbare leeftijd die wat moeilijkheden op haar levenspad is tegengekomen en daar geestelijk niet tegenop gewassen is. Truus heeft in het verleden al enkele pogingen ondernomen om de pijp maar helemaal aan Maarten te geven en er uit te stappen. 1 van de weinige dingen die Truus bij tijd en wijle nog wel leuk vindt is haar vrijwilligerswerk bij TOM die toevallig bij haar in de buurt actief is.

Nadat de buren Truus al een poosje niet gezien hadden en alles in haar huisje potdicht zat, werd er aan de bel getrokken bij TOM met de vraag of zij wisten waar Truus was en dat ze zich ernstig zorgen maakte om Truus. Antwoord van TOM was dat Truus poosje op vakantie was en eigenlijk paar weken geleden alweer terug had moeten zijn maar zij wel vaker niet kwam opdagen voor haar vrijwilligerswerk. Op aandringen van de bezorgde buren werd TOM gevraagd om contact op te nemen met haar familie en of de politie. Gek genoeg was het antwoord van TOM dat ze geen verdere contactgegevens hadden van Truus wat op zich natuurlijk al een rare zaak is.

Na enkele dagen is er nog eens contact opgenomen met TOM met de vraag of zij al stappen ondernomen hadden. Het antwoord daarop was ontkennend. De dag erna werd het stoffelijk overschot van Truus en moest de politie vaststellen dat Truus inmiddels 6 weken daarvoor de hand aan zichzelf had geslagen en al die tijd in haar flat had gelegen !!!.

Als je dan op de website van TOM de wervelende tekst leest en ik citeer maar weer eens : Ieder mens is weleens kwetsbaar. Sommige mensen hebben te maken met scheiding, overlijden of oplopende schulden, anderen kampen met chronische ziekte, dementie, een verstandelijke beperking of psychologische klachten. Hoe verschillend de problematiek ook is, iedereen kan soms behoefte hebben aan professionele ondersteuning. Dan is het fijn om te weten dat u welkom bent bij Tom in de buurt. Onze specialistische wijkcoaches bieden zowel individuele ondersteuning bij complexe problematiek als laagdrempelige groepsactiviteiten om mensen weer te laten meedoen in de samenleving. Einde citaat. Dan gaan mijn nekharen overeind staan.

Natuurlijk is het niet te voorkomen dat mensen zoals Truus er uitstappen maar dat er organisaties en instellingen zijn zoals TOM die zelfs de moeite niet nemen om eigen vrijwilligers, waarvan bekend is dat zij met problemen kampen, te begeleiden en signalen uit de omgeving negeren dan is er iets goed mis binnen deze club. Misschien dat ze te druk waren met met organiseren van een feestje in theater Castellum voor die nieuwe Alphenaren of een boottochtje over de Braasem voor mantelzorgers, ik weet het niet maar een iets adequatere opstelling had toch wel gepast geweest. Ik blijf dus maar liever bij die TOM uit de buurt

PS alle respect voor de politie die dit moest afhandelen.

Harry Slagter.


Column NR 28: Boerenverstand


Vrij 11-10-2019

Een oud Hollandse uitdrukking die je de laatste dagen veel hoort om je heen. Een uitdrukking die kort door de bocht genomen ons vertelt dat je soms gewoon je gezonde verstand moet gebruiken zonder er allerlei theoretische onzin bij te halen, dubbele agenda’s te hanteren of mee gaat in de waan van de dag.

Een mooi voorbeeld hebben we daar vorige week van gezien. De boeren zijn het zat om iedere keer door de politiek als pispaaltje gebruikt te worden. Ondanks het simpele feit dat het Nederlandse boerenbedrijf voorlopers zijn op het gebied van innovatie, techniek en alles wat met het milieu of klimaat te maken heeft, wil politiek Den Haag en met name de brandneteltheedrinkgekkies uit de sekte van GroenSlinks en D666, deze zo snel mogelijk het werken onmogelijk maken. Ik snap dat de boeren zich in de steek gelaten voelen en over gingen en weer gaan tot actie. Was wel mooi gezicht al die trekkers rondom Alphen richting Den Haag.


Voor volgende week staat er weer een actie van de boeren op stapel en deze keer doen er meer beroepsgroepen mee die ook door het kabinetsbeleid in de problemen dreigen te komen. Het zal dus wel weer een dag of meerdere worden met lange files tot gevolg maar naar mijn mening is het voor een goede zaak om een keer een vuist te maken naar dit kabinet. Wel benieuwd of minister Schouten weer op het podium haar politiek correcte leugentjes mag komen vertellen om daarna voor tv weer iets anders te verkondigen. We gaan het zien.


Ja dat boerenverstand, daar zou wat meer aanwezig van moeten zijn in de politiek valt me regelmatig op. Het was u waarschijnlijk al eens opgevallen dat ik me vaak erger aan die nietszeggende krijtpakken en mantelpakjes in de landelijke politiek. In Alphen is dat zeker niet anders.


Neem nou bijvoorbeeld de Alphense wethouder Leo Maat. Afgelopen maand Mei presenteerde hij de cultuurvisie of waar dat broddelwerk ook voor door moest gaan. Wanneer je vroeger op de lagere school zo je huiswerk inleverde kreeg je een 1 voor de moeite en wist je dat je vreselijk je best moest doen om die onvoldoende weer recht te breien.


Afgelopen week, 6 maanden later, dus ruim de tijd gehad tussen het brandneteltheedrinken, worteltjes kweken en klimaatprotesteren door, kwam deze wethouder met een herziene versie en wat schertste alom de verbazing ? De grootste verandering in de hele visie was een andere datum boven het stuk. Geen financiële onderbouwing, geen invulling anders dan de kern Alphen, geen erfgoedbeleid en een rammelend accommodatiebeleid. Lijkt me dat alle ingrediënten aanwezig waren om voor de tweede keer niet akkoord te gaan en de man nog een laatste kans te geven om met een fatsoenlijke visie op de proppen te komen. Blijkbaar werkt het in de politiek niet zo dat je fatsoenlijk werk moet afleveren. Feit is wel dat problemen zoals die er zijn met bijvoorbeeld de bodemloze put “ Het Castellum “ gewoon weer vooruit geschoven worden en in plaats van knopen door te hakken er wel weer een zak geld naar toe geschoven moet worden.


Is de visie op cultuur dus gebrekkig, bij de visie sport ontbreekt die helemaal. We weten dat er problemen zijn bij de 2 gezonde Alphense tennisclubs. Iets met een stichting die er boven hangt en miljoenen in het rood staat. Vraag me echt af waar dat geld is gebleven en wie ooit zo’n constructie heeft bedacht. De oplossing om ze maar bij elkaar te zetten is net zo belachelijk als Floreant uit Boskoop voortaan maar op de velden van BSC 68 in Benthuizen te laten spelen. Zo zijn er nog wel meer vraagstukken die dringend om een oplossing vragen. Wat gaan we doen met de zelfstandige ondernemer die Thermen 2 in beheer heeft ? Om maar wat te roepen.


Zo zag ik afgelopen week dat er een busverbinding komt met Archeon en verschillende diensten in de omgeving gehalveerd worden. Natuurlijk weet ik dat de gemeente geen zeggenschap heeft over het openbaarvervoer maar wel degelijk kan adviseren. Ik weet niet of u wel eens in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp heeft moeten zijn en afhankelijk bent van het openbaarvervoer? Nou dat doordeweeks al een ramp en in het weekeinde praktisch onmogelijk. Met een beetje boerenverstand zou je denken dat bezoekers die naar Archeon gaan wel in staat moeten zijn om die 10 minuten te lopen vanaf het station en een busverbinding vanuit de regio richting het ziekenhuis van een veel groter belang is. Net zo vreemd zijn de plannen om het openbaarvervoer uit het Alphens centrum te gaan weren. Vage regeling met gratis parkeren en openbaarvervoer minderen in en naar het centrum. Hoe duurzaam wil je het hebben ?


Ook hieruit blijkt de waan van de dag maar weer eens en er een chronisch gebrek aan logica is binnen de politiek. Iets wat de agrariërs wel hebben en dat noemen we dus : Boerenverstand.Harry Slagter.Volg de Colmns van Harry

Via Facebook